Ухвала
від 05.04.2024 по справі 610/926/24
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 610/926/24

провадження № 2-о/610/44/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.04.2024 м. Балаклія

Суддя Балаклійського районного суду Харківської області Тімонова В.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Балаклійська міська військова адміністрація Харківської області, про встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуном,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулаася до Балаклійського районного суду Харківської області з вказаною заявою, в якій просить встановити опіку над недієздатною особою, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; призначити опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка зареєстрована та проживає по АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст.300ЦПК України суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Згідно з ч. 2 ст. 300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Таким чином законом визначено обмежене коло осіб, які мають право порушувати перед судом питання про призначення опікуна, і особа, яка має намір стати опікуном, до цього кола не входить і не має права звертатися до суду з такою заявою та поданням.

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України, заява повертається у випадках, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

З поданої заяви не вбачається, що ОСОБА_1 є піклувальником або опікуном, отже вона не є особою, якій надано право звернення до суду з вищенаведеною заявою, у зв`язку з чим, вона підлягає поверненню на підставі п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України.

Керуючись ст. 185, 300 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Балаклійська міська військова адміністрація Харківської області, про встановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуном, повернути заявнику.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана до Харківського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали.

Суддя В.М.Тімонова

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118148499
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки над недієздатною особою та призначення опікуном

Судовий реєстр по справі —610/926/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Тімонова В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні