Ухвала
від 02.04.2024 по справі 229/2410/24
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/229/1174/2024

ЄУН 229/2410/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

02 квітня 2024 року м. Дружківка

Суддя Дружківського міського суду Донецької області Давидовська Т.В., розглянувши матеріали цивільної справи за позовною заявою представника позивача - адвоката Сільницької К.В., яка діє в інтересах ОСОБА_1 до Територіальної громади м. Бахмут в особі Бахмутської міської ради про визнання права власності на квартиру,

встановила:

Позивач ОСОБА_1 , через свого представника звернувся до суду із позовом до відповідача - Територіальної громади м. Бахмут в особі Бахмутської міської ради про визнання права власності на квартиру, відповідно до якого просить суд, визнати за ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) право власності на квартиру АДРЕСА_1 , загальною площею 49,80 кв.м., житловою площею 34,80 кв.м.

Крім того представником позивача заявлено клопотання про звільнення позивача від сплати судового збору, обґрунтовуючи заяву тим, що позивач, є внутрішньо переміщеною особою, має тяжке матеріальне становище та його майно, яке є предметом звернення до суду зруйновано. Зазначає, що визнання права власності на вказане житло дозволить йому претендувати на отримання компенсації за пошкоджене/зруйноване житло в результаті бойових дій.

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Частиною 2 ст. 8 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Таким чином, звільнити від сплати судового збору суд може за наявності даних про такий майновий стан заявника, який би унеможливлював сплату ним судового збору.

Відповідно до положень п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та прецеденту практику Європейського суду з прав людини (зокрема, рішення від 19 червня 2001 року у справі "Креуз проти Польщі" (Kreuz v. Poland), сплата судових витрат не повинна перешкоджати доступу до суду, ускладнювати цей доступ таким чином і такою мірою, щоб завдати шкоди самій суті цього права, та має переслідувати законну мету.

Враховуючи обставини на які посилається позивач, як на підстави звільнення від сплати судового збору, суд приходить до переконання, що в даному випадку існує підстава для звільнення заявника від сплати судового збору, передбачена п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір».

У зв`язку з наявністю підтвердження відповідними доказами зазначених доводів, клопотання про звільнення від сплати судового збору за подання і розгляд вищезазначеного позову, підлягає задоволенню.

Також представником позивача в порядку ст. 84 ЦПК України заявлено клопотання про витребування доказів у справі, а саме просить: Витребувати з Комунального підприємства «Бахмутське бюро технічної інвентаризації» (Код ЄДРПОУ 03336522, адреса місцезнаходження: вул. Ділова, 5А, м. Київ, 03150; artemovskoebti@smail.com) відомості про зареєстровані речові права до 01 січня 2013 на квартиру АДРЕСА_1 ; Витребувати від Державного реєстратора прав на нерухоме майно Кириченко Олени Василівни , Виконавчий комітет Вінницької міської ради (Код ЄДРПОУ виконкому 03084813, Адреса: 21050, Вінницька область, Вінницький район, м. Вінниця, вул.Соборна, 59, тел.: (0432) 59-53-74; e-mail: Skakun@vmr.gov.ua) рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав, а саме: на запит державного реєстратора до Комунального підприємства «Бахмутське бюро технічної інвентаризації» від 10.08.2023 року не надано інформації, що містить відомості про зареєстровані речові права до 01 січня 2013 року на квартиру АДРЕСА_1 ; Витребувати від Державного реєстратора прав на нерухоме майно Бірюк Марини Андріївни , Виконавчий комітет Вінницької міської ради (Код ЄДРПОУ виконкому 03084813, Адреса: 21050, Вінницька область, Вінницький р-н, м. Вінниця, вул.Соборна, 59 тел.: (0432) 59-53-74; e-mail: vuxruslyukma@vmr.gov.ua) рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав, а саме: на запит державного реєстратора до Комунального підприємства «Бахмутське бюро технічної інвентаризації» від 02.12.2023 року не надано інформації, що містить відомості про зареєстровані речові права до 01 січня 2013 року на квартиру АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом, тому суд приходить до висновку про необхідність витребування зазначених позивачем доказів.

Враховуючи вищевикладене, суддя прийшов до висновку, що позовна заява відповідає вимогам ст. 175, 177 ЦПК України, Закону України «Про судовий збір» та підсудна Дружківському міському суду Донецької області.

Відповідно до вимог ч.4 ст. 274 ЦПК України справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

На підставі викладеного та керуючись статтями 19, 128, 187 ЦПК України, суд

ухвалила:

1.Клопотання представника позивача - адвоката Сільницької К.В., яка діє в інтересах ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за звернення до суду із заявою про визнання права власності на квартиру задовольнити.

2.Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за звернення до суду із заявою про визнання права власності на квартиру.

3.Відкрити провадження у справі за позовною заявою представника позивача - адвоката Сільницької К.В., яка діє в інтересах ОСОБА_1 до територіальної громади м. Бахмут в особі Бахмутської міської ради про визнання права власності на квартиру.

4.Судовий розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

5.Підготовче судове засідання призначити на 09 годину 00 хвилин 12 квітня 2024 року, яке проводити у приміщенні Дружківського міського суду Донецької області (вулиця В.Пилипенка, 45, м. Дружківка, Донецька область, 84205) та в яке викликати учасників справи.

6.Витребувати з Комунального підприємства «Бахмутське бюро технічної інвентаризації» (Код ЄДРПОУ 03336522, адреса місцезнаходження: вул. Ділова, 5А, м. Київ, 03150; artemovskoebti@smail.com) відомості про зареєстровані речові права до 01 січня 2013 на квартиру АДРЕСА_1 .

7.Витребувати від Державного реєстратора прав на нерухоме майно Кириченко Олени Василівни , Виконавчий комітет Вінницької міської ради (Код ЄДРПОУ виконкому 03084813, Адреса: 21050, Вінницька область, Вінницький район, м. Вінниця, вул.Соборна, 59 тел.: (0432) 59-53-74; e-mail: Skakun@vmr.gov.ua) рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав, а саме: на запит державного реєстратора до Комунального підприємства «Бахмутське бюро технічної інвентаризації» від 10.08.2023 року не надано інформації, що містить відомості про зареєстровані речові права до 01 січня 2013 року на квартиру АДРЕСА_1 .

8.Витребувати від Державного реєстратора прав на нерухоме майно Бірюк Марини Андріївни , Виконавчий комітет Вінницької міської ради (Код ЄДРПОУ виконкому 03084813, Адреса: 21050, Вінницька область, Вінницький р-н, м. Вінниця, вул.Соборна, 59 тел.: (0432) 59-53-74; e-mail: vuxruslyukma@vmr.gov.ua) рішення про зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав, а саме: на запит державного реєстратора до Комунального підприємства «Бахмутське бюро технічної інвентаризації» від 02.12.2023 року не надано інформації, що містить відомості про зареєстровані речові права до 01 січня 2013 року на квартиру АДРЕСА_1 .

9.Відповідачу у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали надати до суду відзив на позов, складений у відповідності до ст.178 ЦПК України, до якого додати: 1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

10.Роз`яснити відповідачу, що копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

11.Позивачу надати відповідь на відзив, а відповідачу - заперечення, в строк - не пізніше 12 квітня 2024 року, з викладенням своїх міркувань і аргументів щодо наведених відповідачем у відзиві заперечень і мотиви їх визнання або відхилення. Зазначені заяви повинні відповідати вимогам ст. 178, 179, 180 ЦПК України та до них до них додаються: докази, що підтверджують викладені в них обставини, якщо такі докази не надані раніше; документи, що підтверджують надіслання (надання) цих документів і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

1.Роз`яснити сторонам, що згідно 12 квітня 2024 року безпосередньо до суду. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

2.Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з правами та обов`язками учасника справи, одержати інформацію щодо справи, а також усю іншу необхідну інформацію в розділі «Громадянам» на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: https://dr.dn.court.gov.ua

3.Ухвала може бути оскаржена у зв`язку з порушенням правил підсудності протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Донецького апеляційного суду.

4.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Т.В. Давидовська

02 квітня 2024 р.

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118149662
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на квартиру

Судовий реєстр по справі —229/2410/24

Ухвала від 12.04.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Давидовська Т. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Давидовська Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні