Ухвала
від 04.04.2024 по справі 585/1088/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/1088/24

Номер провадження 2-о/585/70/24

У Х В А Л А

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2024 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Цвєлодуб Г.О.,

присяжних Ленського Я.Ю., Матвієнко О.В.,

секретаря Салій О.І.,

за участю представників заявника ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ,

особи, відносно якої розглядається справа ОСОБА_3 ,

її адвоката Марченка А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Ромни цивільну справу за заявою КНП СОР «Обласна клінічна спеціалізована лікарня», заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Роменської міської ради, про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки, -

В С Т А Н О В И В :

05 березня 2024 року КНП СОР «Обласна клінічна спеціалізована лікарня» звернулось до суду з заявою, в якій просить визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

У судовому засіданні представники заявника заяву підтримали, просили призначити по справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити Сумській філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

У судовому засіданні адвокат Марченко не заперечував проти призначення експертизи.

Представник органу опіки та піклування виконавчого комітету Роменської міської ради Сумської області в клопотанні до суду не заперечував проти задоволення заяви, просив справу розглядати без його участі.

Суд, заслухавши учасників судового розгляду, дослідивши матеріали справи, дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що згідно довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією від 03.05.2022 року та довідки КНП СОР «ОКСЛ» від 04.03.2024 № 01-55/1619 ОСОБА_3 має другу групу інвалідності з дитинства, за станом здоровя виявляє психічні розлади, які підпадають під медичні критерії і є підставою для звернення до суду про визнання особи недієздатною, оскільки має хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно ч.1 ст.298ЦПКУкраїни суд за наявності достатніх даних про психічний розладз доров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що вирішення питання про визнання ОСОБА_3 недієздатним не можливо без висновку лікарів, суд не може встановити самостійно про те, чи є у ОСОБА_3 психічні розлади здоров`я, та чи може він розуміти значення своїх дій і керувати ними. Складення даного висновку потребує спеціальних знань в області психіатрії, а тому необхідно призначити по даній справі судово-психіатричну експертизу.

Оскільки для проведення експертизи потрібен значний проміжок часу, провадження по справі слід зупинити у відповідності до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України.

Керуючись ст. ст.103-105, п.п. 5) ч. 1 ст. 252, 253, 298 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Призначити у справі за заявою КНП СОР «Обласна клінічна спеціалізована лікарня», заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Роменської міської ради, про визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки, судово-психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи є у ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічні розлади здоров`я, якщо так, які саме (діагноз)? Якщо так, то чи мають ці психічні захворювання або розлади хронічний або тимчасовий характер?

2. Чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

3.Чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , призначення опіки?

4.Чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , приймати участь в судовому засіданні та надавати пояснення по суті ?

Проведення експертизи доручити експертам Сумській філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Покласти на заявника КНП СОР «Обласна клінічна спеціалізована лікарня» надання експертам відповідної медичної документації ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та явки останнього в експертну установу для забезпечення проведення судово-психіатричної експертизи.

Визначити строк проведення експертизи 1 місяць з дня надходження ухвали суду до експертної установи.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ Г.О.Цвєлодуб

ПРИСЯЖНІ Я.Ю.Ленський

О.В.Матвієнко

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118150564
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки

Судовий реєстр по справі —585/1088/24

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Цвєлодуб Г. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні