Рішення
від 21.03.2024 по справі 505/2972/23
КОТОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 505/2972/23

Провадження № 2/505/1079/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.03.2024 Котовський міськрайонний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Івінського О.О.

секретаря судового засідання Черчел Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Подільську Одеської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Подільської міської ради Подільського району Одеської області, за участі третьої особи: приватного нотаріуса Подільського районного нотаріального округу Сівун Фатіми Йосипівни, про визнання права власності в порядку спадкування,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 27 липня 2023 року звернувся до суду із позовом до Подільської міської ради Подільського району Одеської області, за участі третьої особи: приватного нотаріуса Подільського районного нотаріального округу Сівун Ф.Й., та просить визнати за ним, ОСОБА_1 право власності на спадкове майно у вигляді права (одну другу) частки квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обґрунтовує свої позовні вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , після смерті якого відкрилася спадщина, що складається з 1/2 частки квартири за адресою: АДРЕСА_1 , з яких 1/3 частки квартири належала йому на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно № НОМЕР_1 , виданого 29.01.1998 Виконавчим комітетом Котовської міської ради, а 1/6 частки квартири він фактично успадкував після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 . ОСОБА_1 є єдинимспадкоємцем ОСОБА_2 ,який бувйого вітчимом.Під часшлюбу,моя матиотримала житловуплощу,як працівникЗАТ «Котовскийм`ясокомбінат» напідставі ордеру№ 55від 21.11.1991.29.01.1998здійснена приватизація,видане свідоцтвопро правовласності наквартиру загальноюплощею 49,2кв.м.на ім`я: ОСОБА_3 (померла ІНФОРМАЦІЯ_5 ), ОСОБА_2 (помер ІНФОРМАЦІЯ_6 ), ОСОБА_1 ,таким чиноммати,вітчим,та позивачстали співвласникамипо 1/3частки квартири. Після смерті матері, позивач звітчимом, ОСОБА_2 фактично вступилиу спадокпо закону на належну матері 1/3 частку квартири, як особи, які проживали разом на час відкриття спадщини, тобто успадкували кожний по 1/6 частки квартири, а відтак фактично стали володіти кожний по 1/2 частки квартири. За життя Спадкодавець не встиг оформити належним чином свої спадкові справи та отриматисвідоцтво проправо наспадщину зазаконом на1/6частку спадковоїдвокімнатної квартири. 12 січня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до нотаріуса та отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/2 частки спадщини, яка належала померлій ОСОБА_4 , що складає 1/6 частки двокімнатної квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , яке посвідчене приватним нотаріусомКотовського міськогонотаріального округуОдеської областіСівун Ф.Й.та зареєстрованев реєстріза №28. Однак, отримати свідоцтво про право на спадок за законом на 1/2 частки двокімнатної квартири, яка належала померлому вітчиму, ОСОБА_2 виявилось не можливим, так як нотаріусом було відмвленоу видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, в зв`язку з необхідністю встановлення факту родинних відносин з спадкоємцем ОСОБА_2 .

Через вказані обставини, позивач позбавлений можливості отримати свідоцтво про право на спадщину, через що і звернувся до суду з вказаним позовом.

Позивач у судове засідання не з`явився, проте його представник адвокат Дрогобецька Т.Ю. надала заяву в якій просила розглянути справу за відсутності сторони позивача, на позовних вимогах наполягала.

Представник Подільської міської ради Подільського району Одеської області у судове засідання не з`явився, проте надав заяву в якій проти заявлених вимог не заперечує та просить розглянути справу за відсутності представника.

Дослідивши обставини справи, суд приходить до висновку про задоволення позову.

Згідно ст.4ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Як вбачається із матеріалів справи, 21 липня 2022 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у віці 72 років помер, про що свідчить свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2 видане Подільським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) 23 липня 2022 року, про що зроблений відповідний актовий запис № 621.

Відповідно до ст.1218Цивільного кодексуУкраїни до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщина і не припинилися в наслідок його смерті.

Отже,після йогосмерті відкриласьспадщина навсе належнейому майно,зокрема,на частки житловоїквартири заадресою: АДРЕСА_1 ,з яких1/3частки квартириналежала йомуна підставісвідоцтва проправо власностіна нерухомемайно №74,виданого 29січня 1998року Виконавчимкомітетом Котовськоїміської ради,а 1/6частки квартиривін фактичноуспадкував післясмерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 ,що підтверджується свідоцтвом просмерть серії НОМЕР_3 ,видане Подільськимміськрайонним відділомдержавної реєстраціїактів цивільногостану Головноготериторіального управлінняюстиції вОдеській області26лютого 2018року,про щозроблений відповідний актовий запис № 158.

ОСОБА_2 заповіту не складав, тому успадкування спадщини, яка відкрилась після його смерті, має здійснюватись за законом.

ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ,за життя приходився вітчимом ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб серія НОМЕР_4 , виданим Відділом запису актів громадянського стану виконавчого комітету Котовської міської Ради депутатів трудящих Одеської області, відповідно до якого матір позивача ОСОБА_5 зареєструвала шлюб із ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_8 , та змінила прізвище на « ОСОБА_6 », про що зроблено відповідний актовий запис № 283.

Під час шлюбу, ОСОБА_3 отримала житлову площу, як працівник ЗАТ «Котовский м`ясокомбінат» на підставі ордеру № 55 від 21 листопада 1991 року.

29 січня 1998 року здійснена приватизація, видане свідоцтво № НОМЕР_1 про право власності на квартиру загальною площею 49,2 кв.м. на: ОСОБА_3 , ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , внаслідок чого вони стали співвласниками по 1/3 частки квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 , позивач звітчимом, ОСОБА_2 фактичновступили успадок позакону на належну ОСОБА_3 1/3 частку квартири, як особи, які проживали разом на час відкриття спадщини, тобто успадкували кожний по 1/6 частки квартири, а відтак фактично стали володіти кожний по 1/2 частки квартири.

За життя ОСОБА_2 не встиг оформити належним чином свої спадкові справи та отримати свідоцтво про право на спадщину за законом на свою 1/6 частку спадкової двокімнатної квартири.

А ОСОБА_1 , в свою чергу, 12 січня 2023 року при зверненні до нотаріальної контори отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на 1/2 частки спадщини, яка належала померлій ОСОБА_4 , що складає 1/6 частки двокімнатної квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину за законом, яке посвідчене приватним нотаріусом Котовського міського нотаріального округу Одеської області Сівун Фатімою Йосипівною та зареєстроване в реєстрі за № 28.

Проте, 23 травня 2023 року при зверненні позивача до приватного нотаріуса Котовського міського нотаріального округу Одеської області Сівун Фатіми Йосипівни із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 . Проте, листом від 08.06.2023 за № 122/01-16 про відмову у вчиненні нотаріальної дії, нотаріус, оглянувши надані документи, відмовила йому у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, в зв`язку з відсутністю документів, які підтверджують родинні відносини зі спадкодавцем. У разі неможливості подання таких документів, йому запропоновано звернутися до суду для встановлення факту, що він є спадкоємцем ОСОБА_2 .

Відповідно до копії спадкової справи № 59/2023, після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , надійшла заява про прийняття спадщини від ОСОБА_1 , інших заяв про прийняття або відмову від прийняття спадщини не надходило, свідоцтво про право на спадщину не видавалось.

Відповідно до звіту про оцінку майна складеного СПД ОСОБА_7 від 15.09.2023, оціночна вартість двокімнатної квартири загальною площею 49,2 кв.м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , становить 228000,00 грн.

Висновки суду підтверджуються матеріалами справи.

Відповідно до ст.1217ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1218Цивільного кодексуУкраїни до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщина і не припинилися в наслідок його смерті.

Відповідно до ст.1261ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст.1297ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

У відповідності до п.4.14 глави 10 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає державній реєстрації, проводиться нотаріусом після подання право встановлювальних документів щодо належності цього майна спадкодавцеві

Постановою пленумуВСУ від30.05.2008№7«Про судовупрактику усправах проспадкування» п.10. наголошено, що відповідно до статті 1225ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Статтею 328ЦК України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність права власності не встановлена судом.

Згідно ч. 5 ст.1268ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно ст.16ЦК України передбачено право суду захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Таким чином, відсутність у позивача можливості надання нотаріусу належним чином оформлених оригіналів правовстановлюючих документів на спадкове майно, позбавляє його права на оформлення спадщини в нотаріальному порядку.

Відповідно суд вважає за можливе визнати за позивачем право на спадкове майно в судовому порядку.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 89, 141, 263-265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , РНОКПП: НОМЕР_5 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на спадкове майно у вигляді права (одну другу) частки квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 273 ЦПК України.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Одеського апеляційного суду.

Суддя О.О. Івінський

Повне судове рішення складено 21 березня 2024 року.

Дата ухвалення рішення21.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118152456
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —505/2972/23

Рішення від 21.03.2024

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Івінський О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні