Рішення
від 03.04.2024 по справі 157/231/24
КАМІНЬ-КАШИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/231/24

Провадження №2/157/181/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2024 рокумісто Камінь-Каширський

Камінь-Каширський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Антонюк О.В.,

з участю секретаря судового засідання Кисляка Я.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Прилісненської сільської об`єднаної територіальної громади про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся у суд з позовом до Прилісненської сільської об`єднаної територіальної громади, в якому просить визнати за ним право власності на житловий будинок та господарські будівлі, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування позовних вимог зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його тітка ОСОБА_2 , а тому відкрилася спадщина на належне останній майно, а саме на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані по АДРЕСА_1 . Він прийняв спадщину шляхом подачі заяви до Рожищенської державної нотаріальної контори в установлений законом шестимісячний строк. Спадкоємці, передбачені ст. ст. 1241, 1261 ЦК України відсутні. Він є спадкоємцем за заповітом. Належність спадкодавцю зазначеного житлового будинку підтверджується випискою з погосподарської книги № 873 від 04.10.2023, довідкою від 02.10.2023 № 869, що видані старостою сіл Тоболи, Старі Червища виконавчого комітету Прилісненської сільської ради та технічним паспортом на будинок садибного типу від 13.04.2022. З метою отримання свідоцтва про право на спадщину він звернувся до Рожищенської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом, однак йому було відмовлено у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на житловий будинок з надвірними будівлями.

Позивач ОСОБА_1 надіслав до суду заяву, з якої вбачається, що він позовні вимоги підтримує і просить справу розглянути у його відсутності.

Представник відповідача Прилісненської сілської ради Терещенко І. у судове засідання не з`явився, надіслав заяву , з якої вбачається, що він не заперечує проти задоволення позовних вимог і просить справу розглянути у його відсутності.

З`ясувавши обставини справи та дослідивши докази, суд дійшов висновку, що позов належить задовольнити повністю, зважаючи на таке.

Згідно із ст. 328 ЦК України однією із підстав набуття права власності є спадкування, яке, у відповідності до ст. 1216 цього Кодексу, являє собою перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтями 1217, 1218, 1220, 1221 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою, а місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

Статтею 1223 ЦК України передбачено, що право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (ст. 1233 ЦК України).

Відповідно до ст. ст. 1268, 1269, 1270 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, тобто протягом шести місяців з дня відкриття спадщини, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Суд встановив, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , виданим виконавчим комітетом Прилісненської сільської ради 7 квітня 2023 року.

За життя ОСОБА_2 склала заповіт 18 березня 2016 року, посвідчений секретарем Тоболівської сільської ради Мазурик Л.С., згідно з яким все своє майно, де б воно не знаходилося і взагалі все те, на що вона за законом матиме право і що буде належати їй на день смерті заповіла ОСОБА_1 . Заповіт не змінено та не відмінено.

Як вбачається з копії виписки з погосподарської книги № 2 на 2021-2023 роки села Тоболи Камінь-Каширського району Волинської області, виданої виконкомом Прилісненської сілської ради за № 873 від 04.10.2023, згідно з обліковою карткою об`єкта погосподарського обліку за особовим номером НОМЕР_2 у домогосподарстві значиться житловий будинок (1966 року побудови) з господарськими будівлями і спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , і належали ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З технічного паспорта на будинок садибного типу, що виготовлений суб`єктом технічної інвентаризації (інженером сертифікованим) ФОП ОСОБА_3 станом на 13 квітня 2022 року вбачається, що біля належного спадкодавцю житлового будинку літ. «А-1» за адресою: АДРЕСА_1 , є веранда літ. «а», хлів літ. Б-1», три сараї літ. «б», «В-1», «Г-1», вбиральна літ. «Д», колодязь № 1 та огорожа № 2.

Оскільки належний спадкодавцю житловий будинок збудований в сільській місцевості і зареєстрований у погосподарській книзі, тому цей об`єкт нерухомості вважається прийнятим в експлуатацію і не є самовільним будівництвом.

Згідно з матеріалами спадкової справи № 223/2023, розпочатої 3 жовтня 2023 року, позивач ОСОБА_1 спадщину, що відкрилася з дня смерті спадкодавця ОСОБА_2 прийняв за заповітом шляхом подання нотаріусу 3 жовтня 2023 року, тобто у встановлений законом строк, заяви про прийняття спадщини.

Постановою державного нотаріуса Рожищенської державної нотаріальної контори Волинської області Демчук Т.М. від 22 січня 2024 року позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на зазначене нерухоме майно у зв`язку з відсутністю документів, що посвідчують право власності.

Встановлено, що ОСОБА_2 за життя документи, які б посвідчували її право власності на житловий будинок, розташований по АДРЕСА_1 , не оформила.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна № 366297660 від 19 лютого 2024 року відомості про вказаний житловий будинок, зокрема, в Реєстрі прав власності на нерухоме майно, відсутні.

З повідомлення Комунального підприємства «Волиньпроект» від 21 лютого 2024 року № 921/01-04 вбачається, що інвентаризаційна справа на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 , відсутня.

З урахуванням зазначених обставин, суд дійшов висновку, що за позивачем належить визнати право власності на вищезазначений житловий будинок з господарськими будівлями у порядку спадкування за заповітом у судовому порядку.

Керуючись ст. ст. 2, 10, 13, 30, 259, 264, 265, 273, 352, 354 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_3 ) до Прилісненської сільської об`єднаної територіальної громади (місцезнаходження: вул. Сойне, 1Б, с. Прилісне, Камінь-Каширський район, Волинська область, код ЄДРПОУ 04334413) про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями, - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності у порядку спадкування за заповітом на житловий будинок літ. «А-1», веранду літ. «а», хлів літ. «Б-1», сарай літ. «б», сарай літ. «В-1», сарай літ. «Г-1», вбиральню літ. «Д», колодязь № 1 та огорожу № 2, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: https://km.vl.court.gov.ua/sud0304/gromadyanam/csz/.

Головуючий: О.В. Антонюк

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118152979
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями

Судовий реєстр по справі —157/231/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Камінь-Каширський районний суд Волинської області

Антонюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні