Рішення
від 04.04.2024 по справі 158/700/24
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/700/24

Провадження № 2/0158/275/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2024 року м. Ківерці

Ківерцівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Поліщук С.В.,

при секретарі Квач Н.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Ківерці в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , яка також діє в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_2 до Цуманської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно, -

в с т а н о в и в:

07 березня 2024 року позивач ОСОБА_1 , яка також діє в інтересах неповнолітньої дитини ОСОБА_2 звернулась в суд з позовом до Цуманської селищної ради про визнання права власності на спадкове майно.

В обґрунтування заявлених вимог вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина, до складу якої увійшов житловий будинок з надвірними господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач по справі ОСОБА_1 та неповнолітня ОСОБА_2 є спадкоємцями майна померлої за заповітом, який було посвідчено 02 жовтня 2017р. Дубищенською сільською радою Ківерцівського району Волинської області.

При зверненні до нотаріальної контори з приводу прийняття спадщини, їй було відмовлено у вчиненні нотаріальних дій через відсутність оригіналу правовстановлюючого документа на вищевказане нерухоме майно на ім`я спадкодавця. Просить визнати за ними право власності на вищевказане нерухоме майно.

Ухвалою судді Ківерцівського районного суду Волинської області від 08.03.2024 року відкрито загальне позовне провадження у вищевказаній цивільній справі та призначено підготовче засідання.

Позивач по справі ОСОБА_1 , яка також діє в інтересах своєї неповнолітньої дочки ОСОБА_2 в підготовче засідання не з`явились, ОСОБА_1 подала до суду заяву про підтримання позовних вимог, просять розгляд справи проводити у її відсутності.

Представник відповідача Цуманської селищної ради Волинської області до суду не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, щодо задоволення позову не заперечує.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв`язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до змісту ст. 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

В силу ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Згідно ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 24.01.2023р. (а.с. 11).

З витягу з погосподарської книги №6 за 2016р. Дубищенської сільської ради Ківерцівського району Волинської області №1080 від 12.07.2016р. вбачається, що житловий будинок з надвірними господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , 1947 року побудови значиться за ОСОБА_3 (а.с. 14).

З копії заповіту, посвідченого Дубищенською сільською радою Ківерцівського району Волинської області 02.10.2017р., вбачається, що ОСОБА_3 , на випадок своєї смерті зробила заповітне розпорядження, а саме усе належне їй на праві власності майно, що буде належати їй на день смерті і на яке вона за законом матиме право заповіла в рівних частках (по 1/2 кожному) позивачу по справі ОСОБА_1 та правнучці ОСОБА_2 . Заповіт не змінено та не скасовано (а.с. 13).

Постановою нотаріуса Ківерцівської державної нотаріальної контори №453/02-31 від 08.11.2023р. відмовлено ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , у видачі свідоцтв про право на спадщину за заповітом на спадкове нерухоме майно після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , через відсутність оригіналу правовстановлюючого документу на нерухоме спадкове майно на ім`я спадкодавця. Також нотаріусом встановлено, що крім ОСОБА_1 та ОСОБА_2 інших спадкоємців та пережилого подружжя немає, що також стверджується повідомленням нотаріуса Ківерцівської державної нотаріальної контори №292/01-16 від 14.03.2024р. (а.с. 22, 28-29).

Відповідно до ст. 328 ЦК України, особи вправі набути право власності на підставах, що не заборонені законом і згідно зі ст. 392 ЦК України, можуть звертатись до суду з позовом про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи, що право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації і виникає з моменту державної реєстрації, відсутність належно оформлених правовстановлюючих документів на нерухоме майно у померлого спадкодавця унеможливлює спадкоємцям - позивачам по справі оформити свідоцтво про право на спадщину, суд дійшов висновку про задоволення позову у відповідності до заявлених вимог.

Керуючись ст. ст. 12, 81, 200, 247, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 328, 1217, 1223, 1268 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити в повному об`ємі.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на 1/2 частку житлового будинку з надвірними господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , право власності на 1/2 частку житлового будинку з надвірними господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до п. 15.5 розділу 15 XIII «Перехідні положення» Цивільного процесуального кодексу України рішення суду може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду через Ківерцівський районний суд Волинської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

На виконання п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України суд зазначає повне найменування сторін та інших учасників справи:

позивач: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 , яка діє в свої інтересах та інтересах дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жительки АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_3 ;

відповідач: Цуманська селищна рада Луцького району Волинської області, юридична адреса: смт. Цумань, вул. Грушевського, 2, Луцького району Волинської області, код ЄДРПОУ 04333885.

Суддя Ківерцівського районного суду С.В.Поліщук

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118152995
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —158/700/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Поліщук С. В.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Поліщук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні