Рішення
від 04.04.2024 по справі 170/186/24
ШАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЦИВІЛЬНЕ СУДОЧИНСТВО Справа № 170/186/24

Позовне провадження Провадження № 2-о/170/10/24

Шацький районний суд Волинської області

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

04 квітня 2024 року смт Шацьк

Шацький районний суд Волинської області:

в складі головуючого суддіСтрілець Н.В.,

з участю секретаряТурич Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в сел. Шацьк в порядку окремого провадження цивільну справузазаявою ОСОБА_1 про встановлення факту належності правовстановлюючого документа особі, заінтересована особаШацька селищна рада,

в с т а н о в и в :

Заявник ОСОБА_1 просить ухвалити рішення про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, а саме сертифікату серії ВЛ №009467 на право на земельну частку (пай), площею 2,45 га в умовних кадастрових гектарах, виданого Шацькою РДА 17 серпня 1996 року на ім`я ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вимоги обґрунтував тим, що після смерті дружини відкрилася спадщина, до складу якої входить право на земельну частку (пай) за вказаним сертифікатом. Проте через помилку в написанні у сертифікаті по батькові дружини, а саме, замість правильного « ОСОБА_3 », вказано « ОСОБА_4 », не може оформити своїх спадкових прав за цим сертифікатом. Виправити допущену помилку неможливо, через що реалізація його спадкових прав можлива лише у судовому порядку, шляхом встановлення заявленого факту.

В судове засідання учасники справи не з`явились.

Заявник ОСОБА_1 подав суду заяву про розгляд справи у його відсутності, просить заяву задовольнити.

Від Шацької селищної ради надійшла заява про розгляд справи без участі представника Шацької селищної ради. Шацька селищна рада не заперечує проти задоволення заявлених ОСОБА_1 вимог.

За таких обставин суд провів розгляд справи в порядку ч. 2ст. 247 ЦПК Українибез фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Аналізом доказів суд встановив такі фактичні обставини.

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ОСОБА_5 народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Гута Ратнівського району Волинської області, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Гута Ратнівського району Волинської області (а.с. 8).

Факт родинних відносин заявника та ОСОБА_2 , як чоловіка та дружини, підтверджується копією свідоцтва про одруження серії НОМЕР_2 , виданого Шацькою селищною радою 10 квітня 1972 року (а.с. 7).

З копії сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №009467 від 17.08.1996 вбачається, що він виданий члену колективного сільськогосподарського підприємства «Україна» на ім`я « ОСОБА_2 ».

Із заяви ОСОБА_1 вбачається, що вказана помилка є перешкодою в подальшому оформленні ним своїх спадкових прав після смерті дружини, зокрема на вказану земельну частку (пай).

Таким чином, аналізуючи зміст досліджених по справі письмових доказів на предмет зазначених у них прізвищ, імен, по батькові, місця проживання спадкодавця, а також з урахуванням знаходження оригіналу сертифікату у заявника як спадкоємця, вбачається достатньо підстав вважати, що цей правовстановлюючий документ стосується і належить саме ОСОБА_6 , яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 та померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , а написання її імені по батькові у сертифікаті як « ОСОБА_4 » є не інакше як допущеною помилкою.

Встановлення факту належності даного сертифікату спадкодавцю має юридичне значення і є необхідним для реалізації заявником своїх спадкових прав.

Отже, судом встановлено достатні та обґрунтовані підстави для задоволення заяви у повному обсязі.

Керуючись ст.ст.259,264,265,294,319 ЦПК України,суд

у х в а л и в :

Заяву задовольнити повністю.

Встановити, що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ВЛ №009467 від 17.08.1996, виданий на підставі рішення Шацькою районної державної адміністрації від 11 червня 1996 року №172, зареєстрований в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №653 від 05.09.1996 року, виданий на ім`я ОСОБА_2 , стосується і належить ОСОБА_6 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути подано апеляційну скаргу до Волинського апеляційного суду.

Головуючий /підпис/ Н.В. Стрілець

Згідно з оригіналом згідно

Суддя Шацького районного суду Волинської області Н.В. Стрілець

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118153072
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документа особі, заінтересована особаШацька селищна рада

Судовий реєстр по справі —170/186/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Шацький районний суд Волинської області

Стрілець Н. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Шацький районний суд Волинської області

Стрілець Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні