Ухвала
від 05.04.2024 по справі 379/264/24
ТАРАЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер: 379/264/24

Провадження № 1-кп/379/36/24

УХВАЛА

Іменем України

05 квітня 2024 рокум.Тараща

Таращанський районний суд Київської області у складі

головуючої судді - ОСОБА_1 ,

за участю:

секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

прокурора - ОСОБА_3 ,

обвинуваченої - ОСОБА_4 ,

представника потерпілої юридичної особи - ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду № 3 кримінальне провадження № 12023116290000114, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.06.2023, за обвинуваченням

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянка України, уродженки с. Круті Горби Таращанського району Київської області, РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , з професійно-технічною освітою, працюючої молодшою медичною сестрою приймального відділення КНП ТМР «Таращанська міська лікарня», заміжньої, особи з інвалідністю 3-ї групи, на утриманнінеповнолітніх дітейнемає, раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення - проступку, передбаченого ч. 1 ст. 254 КК України,

У С Т А Н О В И В :

ОСОБА_7 обвинувачується в тому, що восени 2022 року (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено) вона, діючи незаконно, умисно, в порушення вимог ст.ст. 20, 125, 126, 168 Земельного кодексу України, не маючи документів на зміну цільового призначення земельної ділянки з кадастровим номером 3224482801:01:006:0007, площею 0,2113 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 (земельна ділянка без вулиці та номера), з цільовим призначенням для сінокосіння та випасання худоби (сільськогосподарського призначення), без отримання від спеціально уповноважених органів влади відповідних дозволів на зняття та перенесення ґрунтового покриву земельної ділянки, на створення штучної водойми, з метою облаштування на вищевказаній земельній ділянці штучної водойми (ставка) для власних потреб, шляхом розчищення та поглиблення існуючої водойми (струмка), а також збільшення (розширення) його розміру за рахунок площі прилеглої земельної ділянки сільськогосподарського призначення, здійснила зняття та перенесення поверхневого (ґрунтового) шару землі із частини зазначеної земельної ділянки площею 0,0627 га, внаслідок чого порушено цілісність поверхневого шару ґрунту, а утворене заглиблення на вказаній частині земельної ділянки підтоплено підземними водами, що не дає можливості для відтворення природних властивостей земель і використання з метою сільськогосподарського виробництва, тобто призвело до виведення частини зазначеної земельної ділянки з сільськогосподарського обороту. Протиправні дії ОСОБА_7 на вищевказаній земельній ділянці заподіяли шкоду Таращанській міській раді Київської області, яка виразилась у заподіянні матеріальної шкоди в розмірі 3822 (три тисячі вісімсот двадцять дві) гривні 40 копійок.

Вказані дії ОСОБА_7 кваліфіковані органом досудового розслідування за ч. 1 ст. 254 КК України, як безгосподарське використання земель, що спричинило виведення землі з сільськогосподарського обороту.

У підготовчому судовому засіданні представник потерпілої юридичної особи Таращанської міської ради ОСОБА_8 заявила клопотання про звільнення обвинуваченої ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 46 КК України. Представник зазначила, що потерпіла юридична особа повністю примирилася з обвинуваченою, ОСОБА_7 відшкодувала заподіяну їм майнову шкоду в сумі 3822,40 грн і Таращанська міська рада не має до обвинуваченої жодних претензій матеріального та морального характеру. ОСОБА_8 повідомила, що їй зрозумілі правові наслідки закриття кримінального провадження із зазначених підстав, надала суду заяву, в якій просить закрити кримінальне провадження відносно ОСОБА_7 у зв`язку з примиренням на підставі ст. 46 КК України.

Обвинувачена ОСОБА_7 підтримала заяву представника потерпілої юридичної особи та вказала, що вину в інкримінованому їй кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 1 ст. 254 КК України, вона визнає повністю, щиро кається у вчиненому, відшкодувала Таращанській міській раді завдані збитки, примирилася з ними. Обвинувачена повідомила, що їй зрозумілі правові наслідки закриття кримінального провадження із нереабілітуючих підстав, наполягала на закритті провадження у зв`язку з примиренням із потерпілим.

Прокурор висловився про доцільність звільнення ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності на підставі ст.46КК України та закриття кримінального провадження з підстав, передбачених п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Вивчивши обвинувальний акт, заяву представника потерпілої юридичної особи Таращанської міської ради, вислухавши думки учасників кримінального провадження, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до вимог ч. 1 ст.285КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Частиною 1 статті 286КПК України передбачено, що звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Згідно з п. 2 ч. 3 ст.314КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у кримінальній справі за наявності підстав, передбачених ч. 2 ст. 284 КПК України, зокрема, у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності.

За положенням ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до ст.46КК України особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Дотримуючись сталості та єдності судової практики, умовою звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку з примиренням із потерпілим є вчинення нею вперше кримінального проступку. Примирення винної особи з потерпілим (потерпілими) належить розуміти як акт прощення її ним (ними) в результаті вільного волевиявлення, що виключає будь-який неправомірний вплив, незалежно від того, яка зі сторін була ініціатором, та з яких мотивів. Звільнення винної особи від кримінальної відповідальності та закриття справи у зв`язку з примиренням із потерпілим можливе тільки в разі відшкодування завданих збитків або усунення заподіяної шкоди.

Вирішуючи питання про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_7 у зв`язку з примиренням із потерпілою юридичною особою та закриття кримінального провадження з цієї підстави, суд враховує, що обвинувачена раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, вчинила кримінальне правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України є кримінальним проступком і не є корупційним кримінальним правопорушенням або порушенням правил безпеки дорожнього руху чи експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Обвинувачена щиро розкаялася у вчиненому, усунула заподіяну шкоду. Також судом враховується позиція потерпілої юридичної особи, уповноважений представник якої у підготовчому судовому засіданні просила звільнити обвинувачену від кримінальної відповідальності та зазначила, що будь-яких претензій матеріального і морального характеру до останньої не має, ОСОБА_7 добровільно відшкодувала їм заподіяну майнову шкоду в розмірі 3822,40 грн.

Суд упевнився, що примирення з боку потерпілого стало результатом його добровільного волевиявлення.

Отже, судом установлена наявність підстав для звільнення ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності у зв`язку з примиренням обвинуваченої з потерпілим та закриття даного кримінального провадження.

Процесуальні витрати та речові докази у кримінальному провадженні відсутні.

Цивільний позов не заявлено.

Керуючись ст.ст. 12, 44, 46, ч.1 ст. 254 КК України, ст.ст. 284-286,288,314 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення - проступку, передбаченого ч. 1 ст. 254 КК України, на підставі ст.46 КК України, у зв`язку з примиренням з потерпілим.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_7 - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного судупротягомсеми днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Таращанський районний суд Київської області.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленогоКПК України, якщо таку скаргу не було подано.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію ухвали.

Копію ухвали не пізніше наступного для після постановлення надіслати учасникам судового провадження, які не були присутніми в судовому засіданні.

Повний текст ухвали складено та проголошено 05.04.2024 негайно після виходу суду із нарадчої кімнати.

Головуюча суддя Таращанського районного суду Київської області ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118154743
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянка України, уродженки с. Круті Горби Таращанського району Київської області, РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрованої та фактично проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , з професійно-технічною освітою, працюючої молодшою медичною сестрою приймального відділення КНП ТМР «Таращанська міська лікарня», заміжньої, особи з інвалідністю 3-ї групи, на утриманнінеповнолітніх дітейнемає, раніше не судимої, у вчиненні кримінального правопорушення - проступку, передбаченого ч. 1 ст. 254 КК України

Судовий реєстр по справі —379/264/24

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Музиченко О. О.

Ухвала від 05.03.2024

Кримінальне

Таращанський районний суд Київської області

Музиченко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні