Рішення
від 03.04.2024 по справі 381/181/24
ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ФАСТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД

КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

08500, м. Фастів, вул. Івана Ступака, 25, тел. (04565) 6-17-89, факс (04565) 6-16-76, email: inbox@fs.ko.court.gov.ua


2/381/439/24

381/181/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2024 року Фастівський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Соловей Г.В.,

з участю секретарів Дрьомової Ю.О., Гапонюк І.В.,

за участю представника позивача ОСОБА_1 ,

за участю представника третьої особи Змаженко Л.А. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Фастів Київської області цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , третя особа - Орган опіки та піклування ВК Фастівської міської ради про позбавлення батьківських прав, -

ВСТАНОВИВ:

10.01.2024 року позивач ОСОБА_3 звернувся до суду з позовом до відповідача ОСОБА_4 про позбавлення батьківських прав, посилаючись на те, що з відповідачем перебували в зареєстрованому шлюбі, який за рішенням суду було розірвано. Від подружнього життя маю сина ОСОБА_3 . Після розірвання шлюбу відповідач рідко стала спілкуватися з сином, так як стали проживати окремо з нею. Відповідач ніяким чином не піклується про дитину, не проявляє заінтересованості в його подальшій долі, не цікавиться навчанням дитини, станом здоров`я, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини. Всі питання щодо виховання вирішуються ним самостійно без участі та підтримки з боку відповідача. У зв`язку з чим позивач просить позбавити відповідача батьківських прав відносно сина ОСОБА_5 .

Ухвалою Фастівського міськрайонного суду Київської області від 22.01.2024 року відкрито загальне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Фастівського міськрайонного суду Київської області від 22.02.2024 року, за клопотанням представника позивача, витребувано від Органу опіки та піклування ВК Фастівської міської ради Київської області письмовий висновок щодо доцільності (недоцільності) позбавлення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьківський прав відносно сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою Фастівського міськрайонного суду Київської області від 22.02.2024 року закрито підготовче провадження у справі та призначено до судового розгляду по суті у відкритому судовому засіданні.

В судове засідання представник позивача не з`явився, через канцелярію суду подав заяву в якій позовні вимоги підтримав, справу просив розглянути у відсутність сторони позивача.

В судове засідання відповідач не з`явилася, на адресу суду надіслала заяву в якій проти позовних вимог щодо позбавлення її батьківських (материнських) прав не заперечувала, справу просила розглянути в її відсутність.

В судове засідання представник третьої особи не з`явився, через канцелярію суду подали заяву в якій справу просили розглянути у відсутність їх представника, рішення прийняти, яке відповідатиме найкращим інтересам дитини.

Дослідивши наявні в матеріалах справи письмові докази у їх сукупності, суд вважає встановленими наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюванних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

При розгляді справи, судом встановлено, що 26.04.2008 року між позивачем ОСОБА_3 та відповідачем ОСОБА_4 було зареєстровано шлюб Відділом РАЦС Фастівського МРУЮ Київської області, актовий запис № 87.

Від подружнього життя мають сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим Відділом РАЦС Фастівського МРУЮ Київської області, про що зроблено відповідний актовий запис № 10.

Заочним рішенням Фастівського міськрайонного суду Київської області від 23.12.2019 року, шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 розірвано.

Відповідно до довідки ВК Фастівської міської ради Київської області від 14.12.2023 року № 902, ОСОБА_3 проживає в АДРЕСА_1 без реєстрації. Разом з ним за даною адресою без реєстрації проживає його син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який знаходиться на його утриманні.

Згідно характеристики виданої секретарем КСОНМ Заріччя ОСОБА_12 від 27.12.2023 року № 404, ОСОБА_3 проживає за адресою: АДРЕСА_1 (без реєстрації), разом з неповнолітнім сином ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 без реєстрації та матір`ю. Ввічливий, добропорядний, спокійний за характером. Турботливий батько, який виховує сина один, з матір`ю дитини розлучений. Стежить за побутовими умовами, лікуванням, харчуванням, одягом дитини. За час проживання ОСОБА_3 проявив себе з позитивної сторони. З сусідами підтримує добросусідські відносини. Письмових та усних скарг до КСОНМ Заріччя на нього не надходило. Громадський порядок не порушує, спиртні напої не вживає.

Відповідно до характеристики класного керівника ОСОБА_7 від 09.01.2024 року, ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , учень 9-А класу Фастівського ліцею № 1, навчається в закладі з першого класу. Має навчальні досягнення достатнього та середнього рівня. Батько, ОСОБА_3 бере активну участь у життя класу, допомагає у організації позакласних заходів, регулярно відвідує батьківські збори, цікавиться життям дитини, забезпечує відвідування навчальних екскурсій, організовує правильне проведення вільного часу, моні торить поводження дитини в мережі Інтернет та інформаційну гігієну, забезпечує достатній рівень навчання дитини. Мати, ОСОБА_4 , із дитиною не спілкується, з сім`єю не проживає. У вихованні дитини участі не бере. З класним керівником на зв`язок не виходить, на батьківські збори не з`являється.

Як вбачається з акту обстеження умов проживання від 26.12.2023 року, комісією в складі головних спеціалістів ССДС ВК ФМР ОСОБА_13, ОСОБА_9 , проведено обстеження умов проживання неповнолітнього ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_1 та встановлено, що умови проживання належні, в будинку сучасний ремонт. Для неповнолітнього є окрема кімната, яка облаштована окремим ліжком, наявний одяг по сезону, приладдя, ноутбук, телефон. Продукти харчування в достатній кількості. Дитина виявила бажання проживати з батьком.

Відповідно до характеристики голови ОСББ ОСОБА_10 від 10.01.2024 року, ОСОБА_4 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_2 з 19.04.2005 року. За період з 2005 року по 2023 рік скарг та претензій від сусідів не надходило. Але останні два роки ОСОБА_4 дуже змінилась в гіршу сторону, можливо стало наслідком надмірного вживання алкогольних напоїв. Перестала приймати участь у всіх справах «ОСББ». З`явились борги за комунальні послуги, стала грубою та агресивною до всіх оточуючих. Часто чути сварки з її квартири. В зв`язку з цими негативними змінами її син ОСОБА_8 , останні два роки проживає з батьком.

При надані пояснень працівникам служби у справах дітей та сім`ї неповнолітній ОСОБА_11 зазначив, що просить позбавити матір ОСОБА_4 , батьківських прав відносно нього, у зв`язку з постійним здійсненням домашнього насильства по відношенню до нього.

Відповідно до висновку Органу опіки та піклування виконавчого комітету Фастівської міської ради № 06-23/1889 від 02.04.2024 року, визнано доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_4 відносно неповнолітнього сина ОСОБА_5 .

Згідно ч. 1 ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 ЗУ «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно із ч.1 ст. 152 СК України, право дитини на належне батьківське виховання, забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Частиною 4 ст. 155 СК України передбачено, що ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до ст.164 СК України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно утримують, та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Згідно п.16 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення батьківських прав» ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Оскільки відповідач повністю самоусунулася від виховання сина, не проявляє ніякого інтересу до його життя та розвитку, проти позбавлення її батьківських прав не заперечувала. Зазначені фактори, як окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення відповідача від виховання дитини, свідомого нехтування нею своїми батьківськими обов`язками по відношенню до нього, а тому суд вважає, що відповідача ОСОБА_4 необхідно позбавити батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_5 .

Відповідно до положень ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За таких обставин, оцінюючи належність, допустимість доказів окремо, а також достатність і взаємозв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги про позбавлення батьківських прав є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Керуючись ст. 4,11,12,13,76-81,89,141,263,265,268 ЦПК України, на підставі ст.150,152,155,164,166 СК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідент.номер - НОМЕР_2 , прож.: АДРЕСА_3 до ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідент.номер - НОМЕР_3 , зареєстр.: АДРЕСА_2 , третя особа - Орган опіки та піклування ВК Фастівської міської ради, код ЄДРПОУ 04054926, місцезнах.: Київська область, м. Фастів, пл. Соборна, 1 про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських (материнських) прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя Г.В. Соловей

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118154755
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —381/181/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Фастівський міськрайонний суд Київської області

Соловей Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні