Ухвала
від 05.04.2024 по справі 404/11021/23
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/11021/23

Номер провадження 2/404/2822/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року Кіровський районний суд м. Кіровограда в складі:

головуючого судді Іванової Н.Ю.

при секретарі - Коцюбі Т.С.

розглянувши у підготовчому засіданні в місті Кропивницькому цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Фортечний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про виключення з актового запису про народження дитини даних про батька

ВСТАНОВИВ :

У грудні 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа: Фортечний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про виключення з актового запису про народження дитини даних про батька, просив виключити з актового запису про народження дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис № 237 від 10 лютого 2015 року, складеного Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Кіровоградського міського управління юстиції, запис про нього, як батька дитини.

Ухвалою судді Кіровського районного суду м. Кіровограда від 06 лютого 2024 року відкрито провадження у справі, призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

Ухвалою Кіровського районного суду м. Кіровограда від 19 березня 2024 року призначено по цивільній справі судово-генетичну експертизу, проведення якої доручено експертам Кіровоградського НДЕКЦ МВС України, попередивши їх про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

На вирішення експертизи поставлено питання: Чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , біологічним батьком дитини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ? Провадження у справі зупинено на час проведення експертизи.

01 квітня 2024 року до суду з Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України надійшло клопотання судового експерта Тетяни Громової, у якому посилаючись на те, що згідно з Положенням про Експертно-кваліфікаційну комісію МВС та атестацію судових експертів Експертної служби МВС, затвердженого наказом МВС від 21 вересня 2020 року №675, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 січня 2021 року за №22/35644 (далі Положення) в Кіровоградському НДЕКЦ МВС проводиться судова молекулярно-генетична експертиза, просила змінити назву призначеної експертизи на судову молекулярно-генетичну, уточнивши питання експертизи, забезпечити явку ОСОБА_1 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 для відбору зразків на 11 квітня 2024 року з 09:00 год. до 12:00 год. та надати дозвіл на повне або часткове знищення об`єктів дослідження або зміну їх властивостей, оскільки проведення судової молекулярно-генетичної експертизи вимагає використання руйнівних методів дослідження.

Сторони та представник третьої особи у підготовче засідання не з`явились, про дату, час і місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Від представника позивача, адвоката Мазуренко Н.Ю. надійшла заява, відповідно якої вона просила суд змінити назву призначеної експертизи та викласти питання в наступній редакції: «Чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , біологічною матір`ю якої є ОСОБА_2 ?».

ОСОБА_2 у судове засідання надала заяву, відповідно якої вказала, що зобов`язується прибути 11 квітня 2024 року з 09:00 год. 12:00 год. для відбору зразків.

Суд, дослідивши обґрунтування заявленого клопотання, матеріали справи, вважає, що клопотання експерта підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Пунктом 2.1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року №53/5 (далі - Інструкція) визначені права експерта, зокрема: ознайомлюватися з матеріалами справи, які стосуються предмета експертизи; відповідно до процесуального законодавства заявляти клопотання про надання додаткових матеріалів і зразків та вчинення інших дій, пов`язаних із проведенням експертизи.

Згідно із ч.3 ст.108 ЦПК України експерт повинен забезпечити збереження об`єкта експертизи.

Якщо експертне дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей призначений судом експерт має одержати на його проведення відповідний дозвіл суду, який оформляється ухвалою (п.1 ч.4 ст.108 ЦПК України).

Відповідно до вимог пункту 2.2 розділу II Інструкції, на експерта покладаються, зокрема обов`язки забезпечити збереження об`єкта експертизи. Якщо дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей, експерт повинен одержати на це дозвіл від органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта).

Згідно ст.5 Закону України «Про судову експертизу» під час проведення судових експертиз (обстежень і досліджень) об`єкти дослідження можуть бути пошкоджені або витрачені лише у тій мірі, в якій це необхідно для дослідження.

На підставі вищевикладеного, враховуючи відсутність заперечень сторін, суд вважає за можливе задовольнити клопотання судового експерта, змінивши назву призначеної експертизи на судову молекулярно-генетичну та уточнити питання.

Крім того, на виконання вимог пункту 2.2 розділу II Інструкції суд вважає за необхідне надати дозвіл експерту на проведення дослідження пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей. Разом з цим, експерт зобов`язаний виконати ст.5 Закону України «Про судову експертизу» про те, що об`єкти дослідження можуть бути пошкоджені або витрачені лише у тій мірі, в якій це необхідно для дослідження.

Оскільки процесуальні дії, у зв`язку з необхідністю вчинення яких підготовче провадження було відновлене, судом виконані, то на час подальшого проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Керуючись ст. 252, 253, 260, 261 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Клопотання судового експерта Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Тетяни Громової, задовольнити.

Змінити назву експертизи, призначеної ухвалою Кіровського районного суду м. Кіровограда від 19 березня 2024 року по справі 404/11021/23, з судово-генетичної експертизи на судову молекулярно-генетичну.

Уточнити питання експертизи, призначеної ухвалою Кіровського районного суду м. Кіровограда від 19 березня 2024 року по справі 404/11021/23, виклавши його в наступній редакції: «Чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , біологічною матір`ю якої є ОСОБА_2 ?».

Зобов`язати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 з`явитись у визначений експертами час 11 квітня 2024 року з 09:00 год. до 12:00 год. до відділу біологічних досліджень та обліку Кіровоградського НДЕКЦ МВС за адресою: вул. Габдрахманова, 1-а, м. Кропивницький, для відбору експериментальних зразків, необхідних для проведення експертизи.

При собі необхідно мати: паспорти, свідоцтво про народження дитини, реєстраційний номер облікової картки платника податків та кошти для оплати послуги з проведення судової молекулярної-генетичної експертизи. Оплату за проведення експертизи покладено на позивача, ОСОБА_1 Попередня (орієнтована) вартість проведення дослідження, станом на 28 березня 2024 року складає 7 188,80 грн. Кінцева вартість проведення дослідження буде визначена у рахунку, який буде сформований на час прибуття вказаних осіб до Кіровоградського НДЕКЦ МВС.

Для проведення судової молекулярно-генетичної експертизи надати дозвіл експерту на проведення дослідження, пов`язане з повним або частковим знищенням об`єкта експертизи або зміною його властивостей. Разом з цим, експерт зобов`язаний виконати вимоги ст.5 Закону України «Про судову експертизу» про те, що об`єкти дослідження можуть бути пошкоджені або витрачені лише у тій мірі, в якій це необхідно для дослідження.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Копію ухвали направити учасникам провадження, для відома.

Копію ухвали направити на виконання до Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України (25030, м. Кропивницький, вул. Вокзальна, буд.58).

Датою ухвалення судового рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення даної ухвали до Кропивницького апеляційного суду.

Повний текст ухвали суду складений 05.04.2024 року

Суддя Кіровського

районного суду

м.Кіровограда Н. Ю. Іванова

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118154872
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —404/11021/23

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Іванова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні