Рішення
від 18.03.2024 по справі 398/3953/21
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/3953/21

провадження №: 2/398/109/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

"18" березня 2024 р.

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

судді Нероди Л.М.,

за участі секретаря Міщенко С.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області про визнання прав забудовника в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

ВИМОГИ ПОЗИВАЧА

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Тимченко Б.О. звернувся до Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області з вказаною позовною заявою, у якій просить суд визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину якого прийняла дружина ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , права та обов`язки забудовника житлового будинку АДРЕСА_1 .

ПОЗИЦІЯ ПОЗИВАЧА

ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом після смерті її матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . За життя його матері ОСОБА_3 прийняла спадщину після смерті її батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

16.07.1987 року виконкомом Олександрійської районної ради Кіровоградської області було прийнято рішення № 243 про оформлення права власності на будинки, відповідно до якого, його батькові ОСОБА_2 оформлено право власності на будинок АДРЕСА_1 . Разом з тим, за життя батько ОСОБА_2 не зареєстрував право власності на вищевказаний будинок у КП «Олександрійське міжрайонне бюро технічної інформації». Так за життя його батько ОСОБА_2 у відповідності до дозвільних та проектних документів, які не збереглись, виконав основні будівельні роботи по будівництву жилого будинку індивідуального житлового фонду по АДРЕСА_1 , але будинок не введено в експлуатацію та не зареєстровано в Олександрійському міжрайонному бюро технічної інформації, у зв`язку з не завершенням будівельних робіт. Після смерті його матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , він звернувся у строк встановлений законом до нотаріуса, але останній відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки не надано право встановлювальних документів на будинок. Вказує, що батько позивача ОСОБА_2 , 1927 року народження, постійно проживав та був зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , з 1957 року до дня своєї смерті - ІНФОРМАЦІЯ_2 , останній здійснив будівництво жилого будинку з надвірними будівлями відповідно до норм діючого законодавства та на підставі дозволу на будівництво житлового будинку.

Представник позивача, вважає, що право забудовника зазначеного будинку, яке виникло у спадкодавця, складає зокрема об`єм спадкових прав, які відкрилися після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 , права та обов`язки забудовника житлового будинку АДРЕСА_1 .

Вичерпавши усі можливості для досудового врегулювання спору, позивач звернувся до суду із зазначеним позовом, та просить його задовольнити.

Позивач чи його представник у судове засідання не з`явилися, про час та місце його проведення повідомлені належним чином, позивач подала до суду заяву, у якій просила розгляд справи провести за її відсутності.

ЗАПЕРЕЧЕННЯ ВІДПОВІДАЧА

Представник відповідача - Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, належно повідомлений про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився, подав до суду заяву, у якій просив розгляд справи провести за його відсутності та просив прийняти рішення в межах чинного законодавства та на розсуд суду.

Згідно ч. 4 ст.223та ч. 1 ст.280 ЦПК України, у разі неявки у судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

ПОЯСНЕННЯ ТРЕТЬОЇ ОСОБИ, ЯКА НЕ ЗАЯВЛЯЄ САМОСТІЙНИХ ВИМОГ

Треті особи, які не заявляє самостійних вимог: Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області у судове засідання не з`явилися, про час та місце його проведення повідомлені належним чином. У справі мається заява про розгляд справи за їх відсутності.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ

Ухвалою судді Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 27.08.2021 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження в справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою судді Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області від 04.11.2021року закрито підготовче провадження у справі, справу призначено до судового розгляду.

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , у графі батьками вказано ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження.

Як вбачається із свідоцтва про одруження, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 році уклав шлюб з ОСОБА_4 , та останній після реєстрації надано прізвище « ОСОБА_5 ».

Відповідно до свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , помер ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Відповідно до свідоцтва про смерть ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_7 .

Відповідно до довідки, виданої Протопопівським старостинським округом Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області № 86 від 19.01.2021 року, вбачається, що померлий ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 постійно проживав та був зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , з 1957 року до дня своєї смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 , в склад сім`ї :дружина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_9 з 1957 року по 24.06.2008 рік. Земельна ділянка будинку не приватизована. Заповіт від ОСОБА_2 Протопопівським старостинським округом Приютівської селищної ради не посвідчувався.

Відповідно до довідки, виданої виконавчим комітетом Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області № 712 від 18.05.2021 року, вбачається, що будинок АДРЕСА_1 (який належить померлому ОСОБА_2 ) та будинок АДРЕСА_2 є одна і таж сама поштова адреса.

Відповідно до рішенням Олександрійської районної ради народних депутатів Кіровоградської області № 243 від 16.07.1987 року, ОСОБА_2 надано дозвіл на оформлення права власності на будинок АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки, наданої начальником КП «ОМБТІ» від 24.06.2021 року, вбачається, що за архівними даними БТІ інформація та на якій правовій підставі належить право забудовника будинку АДРЕСА_1 , відсутня.

Згідно технічного паспорту на індивідуальний будинок замовником технічної документації на будинок по АДРЕСА_1 є ОСОБА_2 .

Постановою державного нотаріуса Олександрійської районної державної нотаріальної контори Ліб В.В., відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 .

В судовому засіданні була оглянута спадкова справа, після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 . Відповідно до якої, вбачається, що спадкоємцем майна ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_7 , є її син ОСОБА_1 . Спадщина, на яку видано свідоцтво, складається з : права власності на земельну ділянку № НОМЕР_1 , розташованої на території Протопопівської сільської ради Олександрійського району, площею 3,85 гектарів в межах згідно з планом, переданої для введення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала спадкодавцю на підставі Державного Акту на право приватної власності на землю. Інших спадкоємців не встановлено.

Відповідно до відповіді від 15.11.2021 року, наданої завідувачем Олександрійської районної державної нотаріальної контори, вбачається, що згідно алфавітних книг спадкових справ, спадкова справа після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_2 у нотаріальній конторі відсутня.

ОЦІНКА СУДУ

Враховуючи встановлені у справі фактичні обставини і норми права, які підлягають застосуванню, суд дійшов висновку про те, що померлий ОСОБА_2 за життя набув права та обов`язки забудовника незакінченого будівництвом будинку АДРЕСА_1 .

Спадкоємцем першої черги майна, в тому числі і прав та обов`язків забудовника незакінченого будівництвом будинку АДРЕСА_1 є син померлого ОСОБА_1 , тобто позивач.

Тобто, після смерті ОСОБА_2 усі права та обов`язки забудовника будинку АДРЕСА_1 перейшли до позивача, як спадкоємця майна за законом.

Враховуючи встановлені обставини, а також те, що спадкодавець ОСОБА_2 за життя побудував будинок, маючи на це законні підстави, але не здав його експлуатацію та не забезпечив його державної реєстрації, тому позовні вимоги щодо визнання прав і обов`язків забудовника в порядку спадкування підлягають задоволенню.

НОРМИ ПРАВА

Відповідно до ч. 1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Належними доказами в розумінніст.77 ЦПК Україниє докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Відповідно достатті 328 Цивільного кодексу Україниправо власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч. 1ст. 182 ЦК України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Ч. 2 ст. 331 ЦК України визначено, що право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівництва. Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту прийняття його до експлуатації (прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів регулюється відповідним Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №461 від 13.04.2011 року). Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації (систему органів державної реєстрації прав становлять центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної реєстрації прав, та структурні підрозділи територіальних органів Міністерства юстиції України, які забезпечують реалізацію його повноважень та є органами державної реєстрації прав ст. 6 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень»).

Положення ч. 2 ст. 331 ЦК України слід розуміти у системному зв`язку із положенням ст. 182 ЦК України щодо державної реєстрації права власності та інших речових прав на нерухомі речі, яка не передбачає винятків. Як правило, всі об`єкти нерухомого майна, зважаючи на свою специфіку, після завершення будівництва підлягають прийняттю до експлуатації та державній реєстрації.

Вказані норми встановлюють особливий порядок виникнення права власності на новостворене нерухоме майно, яким передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації та державній реєстрації. При цьому, за змістом даних норм, державна реєстрація права власності та державна реєстрація майна (прав власності на майно), яка здійснюється на підставі Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», не є тотожними поняттями. Реєстрація речових прав, на відміну від державної реєстрації прав власності, не має правовстановлюючого значення.

Таким чином, ОСОБА_2 здійснював будівництво житлового будинку відповідно норм діючого на той час законодавства, але не ввів в експлуатацію та не здійснив державну реєстрацію, хоча майнові (речові) права на об`єкти нерухомого майна виникають з передбачених законом підстав та підлягають державній реєстрації, новостворене нерухоме майно підлягає прийняттю в експлуатацію.

У відповідності до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Стаття 1261 ЦК України вказує, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно із ст. 177 ЦК України до об`єктів цивільних прав відносяться речі, майнові права та інше.

Статтями 181 та 182 ЦК України визначено, що до нерухомих речей (нерухомості) належать об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення, а право власності та інші речові права на нерухомі речі, зокрема, їх виникнення підлягають державній реєстрації.

Спеціалізований Суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ у справі №24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року роз`яснив, що за умови наявності акта відведення земельної ділянки під забудову, дозволів на забудову, якщо будинок не було введено в експлуатацію, таке будівництво не може визнаватись самочинним, а є незавершеним.

П. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 встановлено, що якщо будівництво здійснювалося згідно із законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов`язки входять до складу спадщини. Законодавством передбачено порядок прийняття в експлуатацію будівель інспекцією архітектурно-будівельного контролю за місцем їх розташування, який не може підмінятися судовим рішенням. Визнання права власності в порядку спадкування на недобудований будинок відповідно до чинного законодавства України неможливе. Потрібно визнати правильною практику судів щодо визнання за спадкоємцем майнових прав забудовника, як таких, що входять до складу спадщини.

Оскільки спадкодавець за життя побудував будинок, маючи на це законні підстави, але не здав його експлуатацію та не забезпечив його державної реєстрації, тому позовні вимоги щодо визнання прав і обов`язків забудовника в порядку спадкування підлягають задоволенню.

Не зважаючи на те, що суд задовольняє позов повністю, враховуючи, що спір виник не з вини відповідача, судові витрати слід залишити по фактично понесеним за позивачем.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.12,13,81,141,264,265,273,280,282,352,354 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Приютівської селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області про визнання прав забудовника в порядку спадкування за законом, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 , (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 ), в порядку спадкування за законом після смертібатька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину якого прийняла дружина ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , права та обов`язки забудовника житлового будинку АДРЕСА_1 , з правом здачі будинку в експлуатацію та отриманням правовстановлюючих документів на будинок.

Судові витрати залишити по фактично понесеним.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку та подано апеляційну скаргу до апеляційного суду Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги на рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 18.03.2024року.

Учасники:

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 ;

Відповідач - Приютівська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області, адреса місцезнаходження: Кіровоградська область, Олександрійський район, с. Приютівка, вул. Шкільна, 4;

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Олександрійська районна державна нотаріальна контора Кіровоградської області, адреса місцезнаходження: Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. 6-го Грудня, 138

СУДДЯ:Л.М. НЕРОДА

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118155008
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання прав забудовника в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —398/3953/21

Рішення від 18.03.2024

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 27.08.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні