Рішення
від 03.04.2024 по справі 561/1600/23
ЗАРІЧНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

іменем України

(ЗАОЧНЕ)

смт Зарічне

03 квітня 2024 року Справа № 561/1600/23

Зарічненський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Зейкан Н. М.

з участю секретаря судових засідань Левчук І. О.

позивачки ОСОБА_1

представника третьої особи ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особи, яка не заявляє самостійних вимог орган опіки і піклування Зарічненської селищної ради Рівненської області про позбавлення батьківських прав, -

установив:

ОСОБА_1 звернулась в суд із позовом, в якому просила позбавити ОСОБА_3 батьківських прав щодо його дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В позовній заяві вказувала, що ОСОБА_3 перебував у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5 .. Під час шлюбу у них народилась дочка ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батьками згідно свідоцтва про народження є ОСОБА_3 та ОСОБА_5

ІНФОРМАЦІЯ_3 мати неповнолітньої ОСОБА_4 - ОСОБА_5 померла.

Розпорядженням голови Зарічненської районної державної адміністрації від 03.05.2017 року №93 малолітній ОСОБА_4 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, а розпорядженням голови Зарічненської районної державної адміністрації від 03.05.2017 року №162, її призначено опікуном ОСОБА_4 , як над такою, що позбавлена батьківського піклування.

Батько дитини ОСОБА_3 багато років не виявляв інтересів до дочки, не створював умов для її зростання та отримання нею світи, не відвідував дитину, не прибував у місце їх проживання для зустрічі з дитиною, не телефонував, нічого не купував дитині і не дарував, взагалі не брав ніякої участі у вихованні дитини, зовсім не цікавився нею. Вищевказане свідчить про те, що ОСОБА_3 свідомо ухиляється від батьківських обов`язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, підготовку до самостійного життя, не забезпечує необхідним харчуванням, не спілкується з дитиною в необхідному обсязі.

Покликаючись на вищевикладене, ОСОБА_1 просила позбавити ОСОБА_3 батьківських прав щодо неповнолітньої ОСОБА_4 .

Позивачка ОСОБА_1 в судовому засіданні позов підтримала і, покликаючись на доводи. викладені в позовній заяві, просила задовольнити її вимоги.

ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився по невідомій суду причині, хоча про день, місце та час розгляду справи повідомлений належним чином, про що свідчить довідка про доставку повістки за допомогою СМС-повідомлення.

Відповідно до ст. 280 ЦПК України, суд ухвалив про заочний розгляд справи, оскільки позивач не заперечував проти такого розгляду справи.

Суд, вислухавши пояснення позивачки, представника органу опіки і піклування, вважає, що позовна заява підлягає до задоволення, з наступних підстав.

За п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України, батько або мати можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до п.16 Постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» від 30.03.2007 р. №3, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_3 ухиляється від виконання обов`язків по вихованню своєї дитини, вихованням дитини не займається, не піклується про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток.

Такий висновок суду ґрунтується на наступних доказах.

Як вбачається з копії свідоцтва про народження Серії НОМЕР_1 , ОСОБА_4 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 . Її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_5 .

Відповідно до копії свідоцтва Серії НОМЕР_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_5 померла.

Згідно розпорядження голови Зарічненської районної державної адміністрації №93 від 03 травня 2017 року, для ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування, а відповідно до розпорядження голови Зарічненської райдержадміністрації, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 призначено опікуном над дитиною, позбавленою батьківського піклування ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ст.150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати честь та гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно роз`яснень, які містяться у п. 15 Постанови пленуму Верховного суду України №3 від 30.03.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» позбавлення батьківських прав, тобто прав на виховання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують, та інші, що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтується на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Особи можуть бути позбавлені батьківських прав лише щодо дитини, яка не досягла 18 років, і тільки з підстав, передбачених ст. 164 Сімейного кодексу України.

Позбавлення батьківських прав є крайньою мірою сімейно-правового характеру, вона застосовується до батьків, що не забезпечують належне виховання своїх дітей. За змістом Закону, ухилення повинно бути навмисним, коли особа повністю розуміє наслідки своєї винної поведінки.

Згідно висновку органу опіки і піклування Зарічненської селищної ради, останній вважає за доцільне позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно дочки ОСОБА_4 , оскільки останній, свідомо ухиляється від виконання батьківських обов`язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, не забезпечує необхідним харчуванням, не цікавиться навчанням, що негативно впливає на фізичний розвиток, як на складову виховання. В ході обстеження умов проживання дитини встановлено, що ОСОБА_6 проживає з бабусею ОСОБА_7 , яка є позивачкою у справі, та чоловіком останньої ОСОБА_8 по АДРЕСА_1 . В будинку ОСОБА_1 створені всі умови, необхідні для комфортного проживання та виховання дитини. Зі слів дитини ОСОБА_4 , вона бажає і надалі проживати разом з бабусею, оскільки батько ОСОБА_3 не цікавиться її життям, разом не проживає та не бажає її виховувати.

Судом встановлено, що неповнолітня ОСОБА_4 позбавлена батьківського піклування, оскільки мати дитини ОСОБА_5 померла, а вихованням та доглядом неповнолітньої займається лише бабуся ОСОБА_1 , яка є позивачкою по справі. Відповідач по справі ОСОБА_3 , ухиляється від обов`язків по належному вихованню дочки, а тому вимога позивачки про позбавлення відповідача батьківських прав ґрунтується на законі і підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, п.2 ч.1 ст.164, 166 Сімейного кодексу України, п.п.15,16 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавленні та поновлення батьківських прав", керуючись ст.ст. 264, 265, 352, 354 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 батьківських прав щодо ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Рівненського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивачка:: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , жителька АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_2 (реєстраційний номер облікової картки платника податків невідомий).

Головуючий Н. М. Зейкан

Повне рішення виготовлено 04.04.2024 року.

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118155500
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —561/1600/23

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Зейкан Н.М.

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Зейкан Н.М.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Зейкан Н.М.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Зарічненський районний суд Рівненської області

Зейкан Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні