Ухвала
від 05.04.2024 по справі 715/733/24
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/733/24

Провадження № 2-о/715/108/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року селище Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області

в складі: головуючого судді Цуренка В.А.

секретар судового засідання Оршевська С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за заявою Органу опіки та піклування Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про звільнення особи від повноважень опікуна та призначення іншої особи опікуном,-

В С Т А Н О В И В:

Заявник Орган опіки та піклування Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області звернувся до суду із заявою про звільнення особи від повноважень опікуна та призначення іншої особи опікуном.

В обґрунтування заяви посилається на те, що відповідно до рішення Глибоцького районного суду Чернівецької області від 04.05.2023 року у справі №715/1284/23 провадження №2-о/715/190/23, визнано недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканку АДРЕСА_1 та призначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , її опікуном.

Просить суд, розглянути заяву орану опіки та піклування в особі Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області та звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з тим, що він змінив місце проживання та не має фізичної змоги виконувати повноваження опікуна, що підтверджується відповідною довідкою Сучевенської сільської ради від 01.02.2024 року №78.

Враховуючи, що ОСОБА_1 не має змоги виконувати від імені ОСОБА_3 ніяких дій і не може захищати її права та інтереси, а на даний момент ОСОБА_3 необхідний постійний догляд і підтримка так як вона самостійно не здатна себе обслуговувати, оскільки хворіє хронічним психічним захворюванням: «Психоорганічний розлад, зміни генезу, судинного, постінсультного» згідно довідки № 395 від 21.03.2023 року лікаря психіатра Глибоцької багатопрофільної лікарні.

Окрім того згідно висновку судово-психіатричної експертизи від 19 квітня 2023 року № 424, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хворіє хронічним психічним захворюванням у формі виражених розладів особистості та поведінки внаслідок органічного ураження ЦНС, виражений психоорганічний синдром, дементна форма, не може усвідомлювати значення своїх дій та не може керувати ними.

З даного приводу органом опіки та піклування, Сучевенської сільської ради до Глибоцького районного суду Чернівецької області внесено подання про необхідність встановлення опіки над гр. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та можливість звільнення ОСОБА_1 від повноважень опікуна і призначення опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 над його бабусею ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Вище вказані обставини також підтверджені актом обстеження житлово-побутових умов громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , від 01.02.2024 року за №11, згідно якого ОСОБА_2 здійснює догляд за недієздатною бабусею, яка входить до складу його сім`ї ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, просить суд постановити ухвалу, якою звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканкою АДРЕСА_1 та призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканкою АДРЕСА_1 .

В судове засідання представник заявника Органу опіки та піклування Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області не з`явився, однак надав суду заяву, в якій зазначив, що вимоги поданої заяви підтримують повністю, просять суд заяву задовольнити та розглянути справу у відсутності їхнього представника.

Заінтересована особа: ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про місце та час розгляду справи, однак надіслав суду заяву у якій зазначив, що вимоги заяви визнає повністю та не заперечує щодо вимог заявника і просить суд справу розглянути у його відсутності.

Заінтересована особа: ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлявся про місце та час розгляду справи, однак надіслав суду заяву у якій зазначив, що вимоги заяви визнає повністю та не заперечує щодо вимог заявника і просить суд справу розглянути у його відсутності.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що вимоги заяви підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

У зв`язку з розглядом справи за відсутності всіх учасників справи, відповідно до положень ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до п.1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч.2 ст.300 ЦПК України, суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Суд розглядає питання про звільнення опікуна або піклувальника в судовому засіданні з повідомленням заінтересованих осіб. Неявка цих осіб не перешкоджає розгляду питання про звільнення опікуна або піклувальника.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 62 ЦК України визначено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до частини 1 статті 67 ЦК України, опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

При призначенні опікуна обов`язково повинні враховуватися особисті приязні взаємини між опікуном і підопічним, що забезпечить нормальне життєзабезпечення підопічного. Можливість особи здійснювати повноваження опікуна перевіряється органом опіки та піклування, який висловлює пропозиції про доцільність призначення опікуна.

Аналогічні положення зазначені у Правилах опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88 (пункт 3.1.).

Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного (частина 4 стаття 67 ЦК України).

Рішенням Глибоцького районного суду Чернівецької області №715/1284/23 провадження №2-о/715/190/23 від 04 травня 2023 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканку с. Просіка Чернівецького району Чернівецької області визнано недієздатною, її опікуном призначено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , який проживає в с. Просіка Чернівецького району Чернівецької області, встановивши строк дії даного судового рішення 2 (два) роки з часу набрання даним судовим рішенням законної сили.

Відповідно до ч.6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Вище вказане рішення суду набрало законної сили 06 червня 2023 року.

Частиною 1 ст.75 ЦК України передбачено, що суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Згідно висновку судово-психіатричної експертизи від 19 квітня 2023 року №424, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хворіє хронічним психічним захворюванням у формі виражених розладів особистості та поведінки внаслідок органічого ураження ЦНС, виражений психоорганічний синдром, дементна форма, не може усвідомлювати значення своїх дій та не може керувати ними.

Із подання органу опіки та піклування Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області №39 від 22.01.2024 року, вбачається, що недієздатна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 потребує постійного стороннього нагляду та догляду, а її опікуном, за рішенням суду з ІНФОРМАЦІЯ_6 є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який просить звільнити його від обов`язків опікуна, оскільки він не має змоги виконувати свої обов`язки тому, що змінює місце проживання. До органу опіки та піклування з заявою звернувся громадянин ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 з проханням призначити його опікуном над рідною недієздатною бабусею ОСОБА_3 , оскільки остання потребує постійного стороннього догляду та нагляду, а він проживає в одному будинку з бабусею, створив необхідні умови для проживання і може виконувати обов`язки опікуна. Таким чином, сільська рада вважає за доцільне призначити ОСОБА_2 опікуном над недієздатною бабусею ОСОБА_3 .

Вище вказане подання органу опіки та піклування затверджене рішенням виконавчого комітету Сучевенської сільської ради від 23 січня 2024 року за №4.

Згідно довідки №135 від 04 березня 2024 року виданої Сучевенською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрований у АДРЕСА_2 , але фактично проживає без реєстрації в АДРЕСА_1 .

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов №21 від 04 березня 2024 року виданого виконавчим комітетом Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрований у АДРЕСА_2 , але фактично проживає без реєстрації в АДРЕСА_1 , здійснює догляд за недієздатною бабусею ОСОБА_3 .

Як вбачається з характеристики №156 від 04 березня 2024 року виданої виданої Сучевенською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 характеризується з позитивної сторони, скарг на його адресу не надходило.

Довідкою виданою Поліцейським офіцером громади СВГ ВП ЧРУП ГУНП в Чернівецькій області, лейтенантом поліції Василем Гросу від 25.01.2024 року, підтверджується, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 до адміністративної відповідальності протягом року не притягувався.

Згідно довідки №137 від 04 березня 2024 року виданої Сучевенською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрована та проживає у АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки №136 від 04 березня 2024 року виданої Сучевенською сільською радою Чернівецького району Чернівецької області, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстрований у АДРЕСА_3 , але зі слів матері на даний час він перебуває за межами держави.

Враховуючи вищевикладене, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які посилався заявник, як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, суд вважає, що є всі підстави для звільнення попереднього опікуна ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_3 та з метою захисту майнових прав та соціальних інтересів недієздатної призначити останній опікуна ОСОБА_2 .

Тому суд дійшов висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню.

На пiдставi викладеного, ст. 39 ЦК України, керуючись ст.ст. 4-13, 19, 76-81, 89, 259, 263-265, 293, 295-300 ЦПК України, суд ,-

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Органу опіки та піклування Сучевенської сільської ради Чернівецького району Чернівецької області, заінтересовані особи: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про звільнення особи від повноважень опікуна та призначення іншої особи опікуном - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканкою АДРЕСА_1 .

Призначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 опікуном над недієздатною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканкою АДРЕСА_1 на час визнання судом її недієздатною, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_8 .

Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п`ятнадцяти днів.

Згідно ст. 261 ЦПК України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118156281
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення особи від повноважень опікуна та призначення іншої особи опікуном

Судовий реєстр по справі —715/733/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні