Ухвала
від 02.02.2024 по справі 757/1840/24-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/1840/24-к

пр. 1-кс-1330/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2024 року

слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

адвоката: ОСОБА_3 ,

слідчого: не з`явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за скаргою адвоката ОСОБА_4 , який діє в інтересах ОСОБА_5 , на бездіяльність Старшого слідчого ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 12022000000000229 від 18.02.2022 року, що полягає у неповернені тимчасово вилученого майна, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_4 (далі - особа, яка подала скаргу, адвокат ОСОБА_4 ), який діє в інтересах ОСОБА_5 , звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва зі скаргою на бездіяльність Старшого слідчого ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_6 (далі - слідчий) та Офісу Генерального прокурора (далі - прокурор), яка полягає у не поверненні тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 12022000000000229 від 18.02.2022 року.

В обґрунтування скарги адвокат ОСОБА_4 зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке 18.02.2022внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022000000000229 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212 КК України.

08.06.2023 року на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 29.06.2023 року проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого виявлено та вилучено наступне майно: мобільний телефон марки «Apple iPhone 11, 256 gb», мобільний телефон «Apple iPhone 13 Pro Max, 512 gb», планшет марки «Apple iPad Pro, 256 gb», IMEI НОМЕР_1 , ноутбук марки «Apple MacBook Air, 256 gd», Serial № НОМЕР_2 .

Разом з тим, вилучене майно не відповідає критеріям речового доказу, дозвіл на вилучення ухвалою слідчого судді не надано, арешт на них не накладено, відтак, воно є тимчасово вилученим та підлягає поверненню власнику.

24.01.2024 року на адресу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від слідчого надійшла заява про розгляд скарги за його відсутності, в якій останній у задоволенні скарги відмовити.

В судове засідання з`явився адвокат ОСОБА_3 .

Слідчий в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду скарги повідомлені належним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 306 КПК України, розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування здійснюється за обов`язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника, представника та слідчого, дізнавача чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржується. Відсутність слідчого, дізнавача чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги.

Оскільки особа, яка подала скаргу, про розгляд скарги повідомлена належним чином, просила розглядати скаргу за її відсутності, а неявка слідчого не перешкоджає розгляду скарги, враховуючи строк розгляду скарги під час досудового розслідування, встановлений КПК України, слідчий суддя визнав можливим розглянути скаргу за відсутності

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду скарги здійснювалось фіксування провадження за допомогою технічних засобів.

В судовому засіданні адвокат ОСОБА_3 вимоги скарги підтримав, просив задовольнити.

Вислухавши думку адвоката, перевіривши матеріали скарги, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке 18.02.2022 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12022000000000229 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212 КК України.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва № 757/21424/23-к від 26.05.2023 року надано дозвіл слідчим групи слідчих Головного слідчого управління Національної поліції України та прокурорам групи прокурорів Офісу Генерального прокурора в кримінальному провадженні № 12022000000000229 від 18.02.2022, та за їх дорученням відповідним підрозділам на проведення обшуку в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , яка згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна на праві приватної власності належить ОСОБА_7 , та яку використовує ОСОБА_8 , з метою відшукання та вилучення: флеш-накопичувачів, карт пам`яті, жорстких дисків, оптичних дисків, інших цифрові носіїв інформації; ноутбуків, системних блоків персональних комп?ютерів, мобільних телефонів; сім - карток; блокнотів; чорнових записів, які містять або можуть містити дані про здійснення злочинної діяльності; випискок з банків; розписок; товарно-транспортних накладних; актів виконаних робіт; банківських виписок; податкових накладних; документів бухгалтерського обліку; печаток; штампів; кліше; договорів про надання послуг та додаткових угод до них укладених з ТОВ«ЕФ ТРАФІК»(код ЄДРПОУ 42901867),ТОВ «ВЕБ МАРКЕТ КОМПАНІ»(код ЄДРПОУ 42901909),ТОВ «ЯРОСЛАВОВА РЕКЛАМА»(код ЄДРПОУ 42901673), ТОВ «Рітейл-Ітком» (код ЄДРПОУ 43362170), ТОВ «Альфком» (код ЄДРПОУ 41852607), ТОВ «Анвік-Трейд» (код ЄДРПОУ 43479872), ТОВ «Інтернет Трафік» (код ЄДРПОУ 42900926), ТОВ «АНБ - Студіо» (код ЄДРПОУ 43362275) а також іншими суб?єктами господарської діяльності.

Разом з тим, відповідно ч. 2, 3 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Так, 08.06.2023 року на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 29.06.2023 року проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого виявлено та вилучено наступне майно: мобільний телефон марки «Apple iPhone 11, 256 gb», мобільний телефон «Apple iPhone 13 Pro Max, 512 gb», планшет марки «Apple iPad Pro, 256 gb», IMEI НОМЕР_1 , ноутбук марки «Apple MacBook Air, 256 gd», Serial № НОМЕР_2 .

Як визначено у ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення, або його спеціальну конфіскацію в порядку, встановленому законом. Тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони: 1) підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди; 2) призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та/або матеріального забезпечення кримінального правопорушення або винагороди за його вчинення; 3) є предметом кримінального правопорушення, у тому числі пов`язаного з їх незаконним обігом; 4) одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходами від них, а також майно, в яке їх було повністю або частково перетворено.

Згідно ч. 2 ст. 168 КПК України, тимчасове вилучення майна може здійснюватися також під час обшуку, огляду. Тимчасове вилучення електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду. Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем, комп`ютерних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту. У разі необхідності слідчий чи прокурор виготовляє за допомогою технічних, програмно-технічних засобів, апаратно-програмних комплексів копії інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, електронних комунікаційних системах, інформаційно-комунікаційних системах, комп`ютерних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста. На вимогу володільця особа, яка здійснює тимчасове вилучення комп`ютерних систем або їх частин, залишає йому копії інформації з таких комп`ютерних систем або їх частин (за наявності технічної можливості здійснення копіювання) з використанням матеріальних носіїв володільця комп`ютерних систем або їх частин. Копії інформації з комп`ютерних систем або їх частин, які вилучаються, виготовляються з використанням технічних засобів, програмно-технічних засобів, апаратно-програмних комплексів володільця із залученням спеціаліста. Дія абзацу п`ятого цієї частини не поширюється на випадки, якщо обіг інформації заборонено законом. Дія абзацу п`ятого цієї частини поширюється на інформацію з обмеженим доступом у частині, що не суперечить встановленому законодавством порядку обігу та захисту такої інформації.

Отже, слідчий або прокурор може під час обшуку/огляду вилучити майно у вигляді речей, документів, грошей, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони відповідають критеріям, визначеним у ст. 167 КПК України, та у випадку коли копіювання інформації з носіїв не було можливим під час проведення обшуку.

Проте, зазначення в протоколі обшуку факту, що власником майна було обмежено доступ до носіїв інформації або копіювання інформації з носіїв не було можливим під час проведення обшуку.

Разом з тим, відповідно до ч. 1 ст. 100 КПК України, речовий доказ, який був наданий стороні кримінального провадження або нею вилучений, повинен бути якнайшвидше повернутий володільцю, крім випадків, передбачених статтями 160-166, 170-174 цього Кодексу.

Так, майно було вилучено 08.06.2023 року, з моменту вилучення минуло півроку, відомостей що у кримінальному провадженні щодо вилученого майна призначено експертизу слідчому судді не надано.

Згідно положень статті 1-ї Першого протоколу до Європейської конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном, ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

У відповідності до усталеної практики Європейського Суду з прав людини в контексті вищевказаних положень, володіння майном повинно бути законним (рішення у справі «Іатрідіс проти Греції»). Вимога щодо законності у розумінні Конвенції вимагає дотримання відповідних положень національного законодавства та відповідності принципові верховенства права, що включає свободу від свавілля (рішення у справі «Антріш проти Франції», «Кушоглу проти Болгарії»). Будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи.

Відповідно до ст. ст. 7, 16 КПК України, загальною засадою кримінального провадження є недоторканість права власності. Позбавлення або обмеження права власності під час кримінального провадження здійснюється лише на підставі вмотивованого судового рішення, ухваленого в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Так, слідчий або прокурор в судове засідання не з`явилися, будь-яких доказів накладення арешту на майно, яке просить повернути адвокат ОСОБА_4 , заперечень, підтвердження, що вказане майно відповідає ознакам речового доказу у кримінальному провадженні або необхідне для проведення експертизи, слідчому судді не надав.

За таких обставин, скарга адвоката ОСОБА_4 , який діє в інтересах ОСОБА_5 , на бездіяльність Старшого слідчого ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 12022000000000229 від 18.02.2022 року, що полягає у неповернені тимчасово вилученого майна, є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 107, 100, 160-166, 167, 168, 170-174, 236, 303, 306, 307, 309, 372, 376, 532 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Скаргу адвоката ОСОБА_4 , який діє в інтересах ОСОБА_9 , на бездіяльність старшого слідчого ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_6 у кримінальному провадженні № 12022000000000229 від 18.02.2022 року, що полягає у неповернені тимчасово вилученого майна, - задовольнити.

Зобов`язати старшого слідчого ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_6 , що здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000229 від 18.02.2022 року повернути ОСОБА_9 майно, вилучене 08.06.2022 року під час обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: мобільний телефон марки «Apple IPhone 11, 256 Gb» black; мобільний телефон «Apple IPhone 13 Pro Max, 512 Gb», sierra blue, IMEI: НОМЕР_3 , планшет марки «Apple IPad Pro, 256 Gb», IMEI: НОМЕР_1 ; ноутбук марки «Acer», S/N: НОМЕР_4 із зарядним пристроєм (4724) та ноутбук марки «Apple MacBook Air, 256 Gb», Serial № FVFG918WQ6LC.

В порядку виконання зобов`язати слідчого повідомити слідчого суддю про виконання ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Визначити час проголошення повного тексту ухвали о 13 год. 03 хв. 05.02.2024 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.02.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118156756
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —757/1840/24-к

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

Ухвала від 02.02.2024

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Григоренко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні