Ухвала
від 04.04.2024 по справі 202/4498/24
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/4498/24

Провадження № 1-кс/202/2552/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2024 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Індустріального районного суду м. Дніпропетровська клопотання слідчого відділу слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та додані до клопотання матеріали кримінального провадження, внесеного 28.02.2024 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42024040000000135, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченогоч.3 ст.362 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надійшло зазначене клопотання.

В обґрунтування зазначеного клопотання слідчий посилається, що в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області знаходиться кримінальне провадження № 42024040000000135, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 28.02.2024, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст. 362 КК України.

Попередньо встановлено, що з 08.01.2024 року по теперішній час, службові особи товариства з обмеженою відповідальністю, за попередньою змовою, перебуваючи на території Дніпропетровської області, з метою отримання грошової вигоди для себе, систематично вносять до інформаційної системи завідомо неправдиві відомості про відкриття лікарняних листів.

Під час проведення досудового розслідування відповідно до рапорту старшого оперуповноваженого УСР в Дніпропетровській області ДСР Національної поліції України встановлено, що в період з 08.01.2024 по теперішній час лікарі лікувально-діагностичного центру ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) здійснюють незаконну діяльність, яка полягає у видачі (формуванні) фіктивних листків непрацездатності з внесенням до електронного реєстру листків непрацездатності, за грошову винагороду, у тому числі громадянам, які являються працівниками та перебувають на держаній службі у установах, закладах та організаціях, но фінансуються з державного бюджету, таким чином вищевказані фіктивно сформовані листи непрацездатності надаються (надсилаються) страхувальнику (державній установі, закладу чи організації), з якими посадові особи (держслужбовці) перебувають у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом), як наслідок отримують незаконну компенсацію за перебування на лікарняному, що завдає шкоди державному бюджету з якого фінансується нарахування заробітної плати та/або грошового забезпечення.

Вищезазначена протиправна господарська діяльність, здійснюється безпосередньо у закладах (приміщеннях), які займає лікувально- діагностичний центр ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (СДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме за адресами: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 .

У відповідності до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно. Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта комплекс будівель, об`єкт нежитлової нерухомості, розташований за адресою: АДРЕСА_1 та будівля лікувально-діагностичного центру, об`єкт нежитлової нерухомості яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 .

Вищевказані факти можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 362 КК України лікарями вищевказаних медичних закладів за попередньою змовою з іншими особами, відомості про яких не підлягають розголошення, з метою отримання грошової вигоди для себе, систематично вносять до інформаційної системи завідомо неправдиві відомості про відкриття листків непрацездатності.

Так, відповідно до Порядку організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 328, листок непрацездатності (далі - е-лікарняний)- сформований (виданий) програмними засобами Електронного реєстру листків непрацездатності (далі - Реєстру) на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини, і зареєстрований за єдиним реєстраційним номером листка непрацездатності у Реєстрі електронний документ, що є підставою для: звільнення від роботи; оплати перших п`яти днів тимчасової непрацездатності; призначення матеріального забезпечення; надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Формуваннямедичних висновків в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров`я ідентифікованим пацієнтам здійснюється лікуючим лікарем при пред`явленніпаспорта чи іншого документа, що засвідчує особу непрацездатного, відповідно до вимогЗакону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», іне може бути платноюпослугою в суб`єктів господарювання незалежно від форми власності (абзац перший пункту 5 розділу IПорядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров`я, затвердженого наказом ІНФОРМАЦІЯ_2 від 01 червня 2021 року№ 1066 (далі - Порядок).

Якщо особа офіційно працевлаштована, то в разі тимчасової втрати працездатності їй необхідно звернутися до відповідного медичного закладу, що в установленому порядку підключений до електронної системи охорони здоров`я. Лікуючий або сімейний лікар формує електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров`я. На підставі медичного висновку (медичних висновків) про тимчасову непрацездатність формується в Реєстрі листок непрацездатності. Також е-лікарняний автоматично відкриється в разі оформлення медичного висновку для дитини працівника, яка потребує догляду.

Працівник має повідомити у будь-який доступний для нього спосіб комунікацій роботодавця про формування лікарем відносно нього медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Всю необхідну інформацію щодо е-лікарняного роботодавець зможе побачити у своєму Електронному кабінеті страхувальника на порталі ІНФОРМАЦІЯ_3 . Ніяких додаткових документів, що підтверджують тимчасову непрацездатність, або роздруковану версію е-лікарняного працівник не зобов`язаний надавати роботодавцю.

Під час формування листка непрацездатності враховується інформація про основне місце роботи застрахованої особи, визначене за даними повідомлення про прийняття працівника на роботу. Сформований листок непрацездатності надсилається страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на веб порталі електронних послуг ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Листок непрацездатності, сформований на підставі медичного висновку, дата початку періоду дії якого відповідає або передує даті припинення трудових відносин (припинення підприємницької або іншої діяльності особи), продовжується до фактичного закінчення випадку тимчасової непрацездатності, без урахування факту зміни статусу застрахованої особи в РЗО.

Відповідно до інформації про юридичну особу, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Враховуючи вищевикладене, у зв`язку з можливим вчинення кримінального правопорушення, у органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу до речей та документів, що містять охоронювану законом таємницю, яка знаходиться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що за адресою АДРЕСА_1 , а саме:

-Відомостей щодо відкритих лікарняних листів, листів непрацездатності та надання їх оригіналів відкритих в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 08.01.2024 року по теперішній час;

-Роздруківки з електронних систем охорони здоров`я щодо відкриття лікарняних в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період 08.01.2024 по теперішній час;

Отримання доступу до зазначеної інформації, має важливе значення для подальшого проведення досудового розслідування оскільки, отримані відомості можна використовувати в якості речових доказів, з метою підтвердження або спростування винуватості осіб, необхідність отримання зазначених відомостей обґрунтовується також тим, що на їх підставі у органів слідства буде можливість у застосуванні негласних слідчих (розшукових) дій, а також виявлення інших осіб причетних до скоєння вказаного вище кримінального правопорушення.

Відповідно до ст.9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язанні всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального правопорушення, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного надати їм належну оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

Вказаний захід є крайнім та найбільш ефективним, іншими наявними заходами отримати необхідну інформацію не надається за можливе, оскільки вищевказана інформація відповідно ст. 162 КПК України відноситься до охоронюваної законом таємниці, доступ до якої можливий виключно на підставі ухвали суду.

Отримання доступу до зазначеної інформації, має важливе значення для подальшого проведення досудового розслідування оскільки, отримані відомості можна використовувати в якості речових доказів, з метою підтвердження або спростування винуватості осіб, необхідність отримання зазначених відомостей обґрунтовується також тим, що на їх підставі у органів слідства буде можливість у застосуванні негласних слідчих (розшукових) дій, а також виявлення інших осіб причетних до скоєння вказаного вище кримінального правопорушення.

Оскільки у даному кримінальному провадженні встановлюються обставини кримінального правопорушення та особи, які причетні до його скоєння, то на даному етапі не є допустимим розголошення відомостей досудового розслідування з метою запобігання передчасному розповсюдженню обставин кримінального провадження.

Слідчий зауважує, що отримання вищезазначених документів з інших джерел є неможливим. Просив розглянути на підставі ч.2 ст.163 КПК України для запобігання загрозі знищення чи пошкодження доказів.

В судове засідання прокурор, не з`явився, про дату та час засідання був повідомлений належним чином.

На підставі викладеного, відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання без виклику представника особи, у володінні якої знаходяться речі ідокументи для запобігання загрози знищення чи пошкодження доказів.

Дослідження обставин, визначених ч.5, 6 ст.163 КПК України буде здійснено судом, виключно, шляхом дослідження змісту клопотання та доданих до клопотання матеріалів.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного.

Так, судом встановлено, що відомості про кримінальне провадження внесені 28.02.2024 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42024040000000135, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.362 КК України, що підтверджується наданим суду витягом та іншими матеріалами кримінального провадження доданими до клопотання.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України заходами забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Пунктом 2ч.1ст.162КПК Українивстановлено,що доохоронюваної закономтаємниці,яка міститьсяв речахі документах,належать відомості, які можуть становити лікарську таємницю.

Дослідивши клопотання та надані докази на його обґрунтування, суд вважає, що клопотання не підлягає задоволенню, тому що не відповідає вимогам ст. 160 КПК України із наступних підстав.

Так, слідчий просить надати дозвіл до лікарських документів , які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які становлять лікарську таємницю.

При цьому , клопотання не містить жодного доказу на підтвердження вчинення будь-яких дій будь-якою особою установи , які б обґрунтовували підстави для надання доступу до всіх оригіналів документів, що стосуються видачі лікарняних листів установою за період з 08.01.2024 року по теперішній час.

Клопотання ґрунтується лише на витягу з ЄРДР та рапорті УСР без зазначення безпосередніх обставин , які б свідчили про вчинення кримінального правопорушення.

Кожний лікарнянийлист стосується окремоїфізичної особи,інформація прояку ітим більшепро станздоров`я є конфіденційною інформацію.

Слідчим не ідентифіковано документи , не доведено , що вони самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів. Слідчий просить про вилучення оригіналів всіх документів , але ж клопотання не містить обґрунтування необхідності вилучення оригіналів документів.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що при таких обставинах задоволення клопотання є надмірним втручанням як в права юридичної особи так і в права фізичних осіб, які мають право на нерозголошення інформації щодо стану здоров`я. А тому в задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись статтями 110, 132, 159-164, 166 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити в задоволенні клопотання слідчого про тимчасовий доступ до оригіналів документів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: відомостей щодо відкритих лікарняних листів, листів непрацездатності та надання їх оригіналів відкритих в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 08.01.2024 року по 01.04.2024 року; роздруківки з електронних систем охорони здоров`я щодо відкриття лікарняних в ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період 08.01.2024 року по 01.04.2024 року; документів, які стали підставою для відкриття лікарняних листів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період 08.01.2024 року по 01.04.2024 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу118157681
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —202/4498/24

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Доценко С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні