Ухвала
від 05.04.2024 по справі 183/3115/24
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/3115/24

№ 2/183/2295/24

У Х В А Л А

05 квітня 2024 року м.Новомосковськ Дніпропетровської області

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області розглянувши матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до Сєвєродонецької міської ради про визнання права власності,

в с т а н о в и в :

03 квітня 2024 року представник ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 адвокат Сільницька Катерина Володимирівна звернулася до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області з позовом до Сєвєродонецької міської ради, у якому просить визнати за ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 та ОСОБА_3 право спільної часткової власності на квартиру АДРЕСА_1 .

Згідно протоколу автоматизованого розподілу справ 04 квітня 2024 року визначено головуючого суддю Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Дубовенко І.Г., якому передано вказані матеріали за позовом 05 квітня 2024 року.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї документами, приходжу до висновку, що зазначена позовна заява не відповідає вимогам ст.ст.175,177 ЦПК Україниз наступних підстав.

Відповідно довимог ст.175ЦПК України упозовній заявіпозивач викладаєсвої вимогищодо предметаспору таїх обґрунтування. Позовназаява подаєтьсядо судув письмовійформі іпідписується позивачемабо йогопредставником,або іншоюособою,якій закономнадано правозвертатися досуду вінтересах іншоїособи. Позовназаява повиннамістити: 1)найменування судупершої інстанції,до якогоподається заява; 2)повне найменування(дляюридичних осіб)або ім`я(прізвище,ім`я тапо батькові-для фізичнихосіб)сторін таінших учасниківсправи,їх місцезнаходження(дляюридичних осіб)або місцепроживання чиперебування (дляфізичних осіб),поштовий індекс,ідентифікаційний кодюридичної особив Єдиномудержавному реєстріпідприємств іорганізацій України(дляюридичних осіб,зареєстрованих зазаконодавством України),а такожреєстраційний номероблікової карткиплатника податків(дляфізичних осіб)за йогонаявності абономер ісерію паспортадля фізичнихосіб -громадян України(якщотакі відомостіпозивачу відомі),відомі номеризасобів зв`язку,офіційної електронноїадреси таадреси електронноїпошти; 3)зазначення цінипозову,якщо позовпідлягає грошовійоцінці;обґрунтований розрахуноксум,що стягуютьсячи оспорюються; 4)зміст позовнихвимог:спосіб (способи)захисту правабо інтересів,передбачений закономчи договором,або іншийспосіб (способи)захисту правта інтересів,який несуперечить законуі якийпозивач проситьсуд визначитиу рішенні;якщо позовподано докількох відповідачів-зміст позовнихвимог щодокожного зних; 5)виклад обставин,якими позивачобґрунтовує своївимоги;зазначення доказів,що підтверджуютьвказані обставини; 6)відомості провжиття заходівдосудового врегулюванняспору,якщо такіпроводилися,в томучислі,якщо закономвизначений обов`язковийдосудовий порядокурегулювання спору; 7)відомості провжиття заходівзабезпечення доказівабо позовудо поданняпозовної заяви,якщо такіздійснювалися; 8)перелік документівта іншихдоказів,що додаютьсядо заяви;зазначення доказів,які неможуть бутиподані разоміз позовноюзаявою (занаявності);зазначення щодонаявності упозивача абоіншої особиоригіналів письмовихабо електроннихдоказів,копії якихдодано дозаяви; 9)попередній (орієнтовний)розрахунок сумисудових витрат,які позивачпоніс іякі очікуєпонести узв`язку ізрозглядом справи; 10)підтвердження позивачапро те,що нимне поданоіншого позову(позовів)до цьогож відповідача(відповідачів)з тимсамим предметомта зтих самихпідстав. Якщопозовна заяваподається особою,звільненою відсплати судовогозбору відповіднодо закону,у нійзазначаються підставизвільнення позивачавід сплатисудового збору. Уразі пред`явленняпозову особою,якій закономнадано правозвертатися досуду вінтересах іншоїособи,в заявіповинні бутизазначені підставитакого звернення. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Вимоги за позовом щодо визнання права спільної часткової власності на квартиру без зазначення таких часток є не коректним та підлягає конкретизації у якій частці за кожним із позивачів належить визнати таке право.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду позовної заяви майнового характеру фізичною особою становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Таким чином, при зверненні до суду з вимогами про визнання права власності з ціною позову 1 грн, позивачі повинні були сплатити судовий збір у розмірі 1211,2 грн, що ними зроблено не було.

Представником позивачів разом із позовною заявою подано клопотання, у якому він просить звільнити його від сплати судового збору при поданні позовної заяви, мотивуючи це тим, що позивачі є ВПО, які звернулися до суду з даним позовом у зв`язку із порушенням їх права власності на квартиру.

Вирішуючи питання щодо звільнення позивачів від сплати судового збору, суд виходить з такого.

Відповідно до ч. 2ст. 133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. Згідно з ч.ч. 1, 3ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно дост. 8 Закону України «Про судовий збір»враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

З аналізу указаних норм законодавства, убачається, що особа, яка заявляє клопотання про звільнення від сплати судового збору, повинна навести у своєму клопотанні доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

З поданого клопотання, убачається, що єдиною підставою для звільнення від сплати судового збору є майновий стан позивачів, тому як розмір судового збору в сумі 1211,2 грн є для них занадто обтяжливим, однак на підтвердження скрутного майнового стану позивачів не надано жодних доказів, а лише надані відомості про те, що вони є внутрішньо переміщеними особами.

На підставі викладеного, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення клопотання позивачів про звільнення від сплати судового збору.

Так допозову недодано квитанціїпро сплатусудового збору,розмір якоговідповідно довимог ЗУ«Про судовийзбір» заподачу позовумайнового характерурозмір складає 1відсоток відціни позову,але неменше 0,4розміру прожитковогомінімуму наодну працездатнуособу,тобто 1211,2грн тане більше5розмірів прожитковогомінімуму наодну працездатнуособу.

Відповідно до ч.1ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Таким чином, вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати позивачу строк для усунення вищезазначених недоліків шляхом надання суду відповідного позову з викладом змісту вимог, з визначенням ціни позову, належним чином завірених копій доказів якими позивач обґрунтовує свої вимоги та позовної заяви, відповідно зі сплатою судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 19,187-192, 260,261,274,353 ЦПК України, -

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання адвоката Сільницької Катерини Володимирівни в інтересах ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 та ОСОБА_4 до Сєвєродонецької міської ради про визнання права власності в порядку спадкування за законом залишити без руху.

Встановити позивачам строк для усунення зазначених в ухвалі недоліків п`ять днів з дня вручення копії ухвали.

Роз`яснити позивачам, що якщо недоліки позовної заяви не буде усунено в строк, встановлений судом, заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Ухвала суду складена і підписана05 квітня 2024 року.

Суддя І.Г.Дубовенко

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118157811
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —183/3115/24

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні