Вирок
від 05.04.2024 по справі 715/3714/23
ГЛИБОЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 715/3714/23

Провадження № 1-кп/715/34/24

В ИР ОК

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05.04.2024 селище Глибока

Глибоцький районний суд Чернівецької області

у складі: головуючого судді ОСОБА_1

секретар судового засідання ОСОБА_2

учасники судового провадження:

прокурор ОСОБА_3

захисник ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 12023262020003320 по обвинуваченню ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Чернівці Чернівецької області, жителя АДРЕСА_1 , громадянина України, молдованина по національності, із вищою освітою, одруженого, директора ПП « ОСОБА_6 », раніше не судимого, у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.332 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_5 , за попередньою змовою із невстановленими на даний час особами, з метою реалізації свого злочинного умислу, направленого на незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вступив у попередню злочинну змову з невстановленими досудовим слідством особами, після чого у період часу з 18.08.2023 року до 25.08.2023 рік, ОСОБА_5 підшукав чоловіка призовного віку з числа громадян України, який бажав незаконно перетнути державний кордон України, а саме ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . При цьому ОСОБА_5 завчасно обумовив час, спосіб, місце та порядок незаконного переправлення через кордон із ОСОБА_7 .

В подальшому, приблизно об 11 год. 30 хв. 24.08.2023 року ОСОБА_5 зустрів у м. Чернівці ОСОБА_8 та провів йому інструктаж з метою його подальшого незаконного перетину державного кордону, після чого поселив його в готелі « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою: АДРЕСА_2 .

25.08.2023 року ОСОБА_5 залучив до транспортування ОСОБА_7 невстановлену досудовим слідством особу, яка, рухаючись на транспортному засобі марки «Citroen» здійснила перевезення ОСОБА_7 з м. Чернівці до АЗС «РР Oil», яка розташована у с. Грушівка Чернівецького району, де ОСОБА_7 , виконуючи отримані від ОСОБА_5 вказівки, пересів у інший транспортний засіб марки «Skoda Octavia А-5», державний реєстраційний номерний знак НОМЕР_1 під керуванням інших осіб, які виконували функцію провідників, з метою подальшого незаконного перетину кордону України.

Цього ж дня о 12 год. 40 хв. працівниками прикордонної служби 31 прикордонного загону зупинено транспортний засіб Skoda Octavia А5, державний номерний знак НОМЕР_1 , який рухався зі сторони с. Черепківці в напрямку с. Багринівка Чернівецької області, у салоні якого знаходився ОСОБА_7 та інші особи, яких у подальшому затримано працівниками прикордонної служби 31 прикордонного загону.

В ході судового розслідування 05.04.2024 року ОСОБА_5 , за участю захисника ОСОБА_4 та прокурор Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_3 на підставі ст.ст.468, 469, 472 КПК України уклали угоду про визнання винуватості.

За умовами даної угоди обвинувачений ОСОБА_5 в повному обсязі визнає свою вину у вчиненні інкримінованому йому органом досудового розслідування кримінальному правопорушенні за обставин, викладених у обвинувальному акті. Інші учасники досудового розслідування також не оспорюють викладених вище фактичних обставин правопорушення, сторони не мають сумнівів щодо добровільності та істинності їхніх позицій.

Сторони визнають правильність кваліфікації дій обвинуваченого ОСОБА_5 за ч.2 ст.332 КК України сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб та узгоджують вид і розмір покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років. На підставі ст. 75 КК України обвинуваченого ОСОБА_5 пропонується звільнити від відбування основного покарання, якщо він протягом встановленого судом іспитового терміну не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього судом обов`язки.

При погодженні призначення покарання враховувалось те, що ОСОБА_5 щиро розкаявся у вчиненні кримінального правопорушення, раніше не судимий, позитивно характеризується за місцем проживання, а також те, що заставодавець добровільно в інтересах ОСОБА_5 перераховує кошти в сумі 100 000 грн., сплачені в якості застави, на потреби ЗСУ.

Обвинувачений ОСОБА_5 дає згоду на застосування відносно нього узгодженого за цією угодою покарання у виді позбавлення волі строком на 5 (п`ять) років із звільненням від відбування покарання на підставі ст. 75 КК України, якщо він протягом встановленого судом іспитового терміну не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього судом обов`язки.

Сторони розуміють наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ст.473 КПК України, а саме: обмеження права оскарження вироку зі ст.ст.394, 424 КПК України та відмову від прав, передбачених ст.474 КПК України.

В підготовчому судовому засіданні ОСОБА_5 свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 332 КК України, визнав повністю за обставин, викладених в обвинувальному акті. Також обвинувачений ОСОБА_5 стверджував, що повністю розуміє свої права та характер обвинувачення за ч. 2 ст. 332 КК України, щодо якого він визнає себе повністю винним, вид покарання та інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди, а також наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ст. 473 КПК України, які їм роз`яснені судом.

Крім цього, обвинувачений ОСОБА_5 вказував на те, що угода про визнання винуватості укладена між ним та прокурором добровільно, без застосування будь-якого насильства, примусу, погроз та не є наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Захисник ОСОБА_4 підтримала угоду про визнання винуватості.

Прокурор ОСОБА_3 просив затвердити угоду про визнання винуватості і призначити обвинуваченому узгоджене сторонами угоди покарання.

Заслухавши думку учасників процесу з приводу затвердження угоди, дослідивши матеріали кримінального провадження, переконавшись у добровільності укладення угоди з боку обвинуваченого, перевіривши угоду на відповідність вимогам ст.ст. 472-473 КПК України та нормам КК України, суд вважає, що угоду слід затвердити.

Так, згідно п.1 ч.3 ст.314 КПК України при прийнятті рішення у підготовчому судовому засіданні суд має право, зокрема, затвердити угоду.

Відповідно до вимог п.2 ст.468 КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ч.4 ст.469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо уповноваженої особи юридичної особи, яка вчинила кримінальне правопорушення, у зв`язку з яким здійснюється провадження щодо юридичної особи, а також у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди.

Судом встановлено, що ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.332 КК України, тобто сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

Враховуючи норму ст.12 КК України, кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 332 КК України, відноситься до категорії тяжких злочинів.

Судом з`ясовано, що обвинувачений цілком розуміє права, визначені п.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження даної угоди, передбачені ч.2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Також судом встановлено, що умови даної угоди відповідають вимогам Кримінального процесуального Кодексу України та Кримінального Кодексу України.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливість затвердження угод про визнання винуватості обвинуваченим і призначення обвинуваченому узгодженої сторонами міри покарання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 370, 374, 377 КПК України КПК України суд,-

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості від 05.04.2024 року, укладену між обвинуваченим ОСОБА_5 за участю захисника ОСОБА_4 та прокурором Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_3 .

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 332 КК України і призначити йому міру покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_5 звільнити від відбування призначеного покарання, якщо він протягом трирічного іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

Відповідно до ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_5 обов`язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

До набрання вирком законної сили запобіжний захід відносно ОСОБА_5 залишити попередній у виді застави.

Грошові кошти в розмірі 100 000 (сто тисяч) гривень, сплачені ОСОБА_9 18.10.2023 року відповідно до платіжної інструкції № 153393423 на рахунок ТУ ДСА України в Чернівецькій області на підставі ухвали слідчого судді Глибоцького районного суду Чернівецької області від 18.10.2023 року, передати на потреби ЗСУ для цілей оборони України з наступними реквізитами:

МФО 300001

Рахунок № НОМЕР_2

Код ЄДРПОУ 00032106

Отримувач: Національний банк України

Призначення: допомога ЗСУ;

Іншу частину грошових коштів у розмірі 80000 (вісімдесят тисяч) гривень, 00 копійок, що внесені ним на рахунок: НОМЕР_3 , одержувач коштів: ТУ ДСА України в Чернівецькій області, код ЄДРПОУ 26311401, банк: Держказначейська служба України, м. Київ, код банку отримувача: 820172, відповідно до платіжного доручення № 153393423 від 18.10.2023 року згідно ухвали слідчого судді Глибоцького районного суду Чернівецької області від 18 жовтня 2023 року повернути заставодавцю ОСОБА_9 .

На вирок суду може бути подано апеляцію до Чернівецького апеляційного суду через Глибоцький районний суд Чернівецької області протягом 30-ти діб з дня його проголошення всіма учасниками процесу.

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118158427
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —715/3714/23

Вирок від 05.04.2024

Кримінальне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 13.03.2024

Кримінальне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 13.12.2023

Кримінальне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Глибоцький районний суд Чернівецької області

Цуренко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні