Рішення
від 03.04.2024 по справі 126/529/24
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

Справа № 126/529/24

Провадження № 2-о/126/49/2024

"03" квітня 2024 р. м. Бершадь

Бершадський районний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Губко В. І.

секретар Бурлака А. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Бершадь цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа -Бершадська міська рада Гайсинського району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася в суд з даною заявою, в якій просить встановити факт, що вона є рідною дочкою ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заява обгрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Яланець Гайсинського району Вінницької області померла ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй майно. Заявниця ОСОБА_1 є дочкою померлої ОСОБА_2 і спадкоємцем першої черги за законом після її смерті. Заявниця має намір оформити спадщину після смерті матері, але у неї відсутнє свідоцтво про народження, як доказ родинних відносин з покійною матір"ю, що позбавляє її можливості належним чином оформити свої спадкові права, в зв"язку з чим заявниця звертається в суд із даною заявою, оскільки чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення факту, який породжує юридичні наслідки.

Представник заявниці, адвокат Мазур С.М., подала до суду письмову заяву, в якій заявлені вимоги підтримала та просила розглянути справу в її відсутність.

Представник відповідача, міський голова ОСОБА_3 , надав до суду письмову заяву, і якій просив відмовити в задоволенні заяви ОСОБА_1 у зв`язку з недотриманням нею вимог ст. 318 ЦПК України, провести судове засідання у відсутність представника Бершадської міської ради.

Враховуючи те, що відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи та проводить його в даному судовому засіданні на підставі доказів наявних у справі.

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ст. 315 ч.1 п.1 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до ст. ст. 293,315 ЦПК України та роз`яснень п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року "Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення", із змінами та доповненнями, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

З наданих суду матеріалів вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть НОМЕР_1 .

Заявниця ОСОБА_1 має намір оформити спадщину після смерті матері, але на даний час не збереглося свідоцтво про її народження, що позбавляє її можливості підтвердити родинні відносини з покійною матір`ю та належним чином реалізувати свої спадкові права.

З копії свідоцтва про укладення шлюбу НОМЕР_2 вбачається, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , 01.08.1978 уклали шлюб та дружині присвоєно прізвище " ОСОБА_6 ".

Відповідно до виписки з погосподарської книги наданої Яланецьким старостинським округом Бершадської міської ради від 22.01.2024 № 29 житловий будинок АДРЕСА_1 відносився до колгоспних дворів та станом на 15.04.1991 склад двору наступний: ОСОБА_2 ,1920 р.н. -голова двору, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 - дочка голови двору, ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 - онучка голови двору.

Згідно довідки Яланецького старостинського округу Бершадської міської ради № 08.02.2024 № 61 ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала до дня смерті за адресою: АДРЕСА_1 і померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . На день смерті ОСОБА_2 з нею в одному житловому будинку були зареєстровані: дочка - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , онучка- ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Згідно інформації Бершадського відділу Державної реєстрації актів цивільного стану у Гайсинському районі Вінницької області від 04.03.2024 № 113-28.8-35 проведеною перевіркою наявності актового запису про народження на ОСОБА_5 в архіві Бершадського відділу державної реєстрації актів цивільного стану за 1942 рік, однак книги за вказаний рік не збереглися.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності відповідно до вимог ст.ст. 77-79 ЦПК України, суд дійшов висновку, що надані заявницею докази містять у собі інформацію щодо предмета доказування, вони логічно пов`язані з тими обставинами, які підтверджують факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є рідною дочкою ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 315 ч.1 п.1, 316, 318, 319 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - Бершадська міська рада Гайсинського району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення -задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є рідною дочкою ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Вінницького апеляційного суду через Бершадський районний суд Вінницької області шляхом подачі апеляційної скарги на протязі 30 днів з моменту його проголошення.

Суддя В. І. Губко

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118158659
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —126/529/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Губко В. І.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Бершадський районний суд Вінницької області

Губко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні