Ухвала
від 05.04.2024 по справі 153/490/24
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 153/490/24

Провадження2-о/153/18/24-ц

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"05" квітня 2024 р.

Суддя Ямпільського районного суду Вінницької області Швець Р.В., ознайомившись з матеріалами цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

Справа підсудна Ямпільському районному суду Вінницької області.

Підстав для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі немає.

Справа підлягає розгляду за правилами окремого провадження на підставі глави 2 розділу IV ЦПК України у складі одного судді і двох присяжних за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвокатата заінтересованої особи.

Згідно з ч.5 ст.293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Судом встановлено, що адвоката особи, щодо якої розглядається заява про визнання її недієздатною, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , залучено не було.

Частиною першою статті 3 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на безоплатну правову допомогу це гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених цим Законом.

Безоплатна вторинна правнича допомога вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя (частина перша статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»).

Пунктом 24 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до ч.4 ст.62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: 1) довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу».

Беручи до уваги вищевикладене, враховуючи, що ОСОБА_2 є суб`єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, з урахуванням змін в законодавстві, які передбачають обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, суд дійшов висновку про необхідність доручити керівнику Томашпільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити особі, щодо якої розглядається заява про визнання її недієздатною, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адвоката, діяльність якого підтверджується дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 , а також забезпечити прибуття такого адвоката на всі судові засідання з розгляду заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Керуючись ст.ст.187, 293-296, 299 ЦПК України, суддя

П О С Т А Н О В И В:

Відкрити окреме провадження у справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна.

Призначити судовий розгляд справи в залі судових засідань Ямпільського районного суду Вінницької області на 25 квітня 2024 року о 09 годині 00 хвилин.

Доручити керівнику Томашпільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити особі, щодо якої розглядається заява про визнання її недієздатною, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: село Велика Кісниця Могилів-Подільського району Вінницької області, адвоката для здійснення представництва його інтересів за призначенням при розгляді ОСОБА_3 , заінтересована особа: орган опіки та піклування Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, та забезпечити прибуття такого адвоката на всі судові засідання.

Розглядати справу в складі одного судді і двох присяжних за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та заінтересованої особи.

Викликати в судове засідання на вищевказану дату та час заявника, представника заінтересованої особи, особу, щодо якої розглядається питання про визнання її недієздатною та її адвоката.

Зобов`язати орган опіки та піклування Ямпільської міської ради Могилів-Подільського району Вінницької області в строк до 25 квітня 2024 року надати Ямпільському районному суду Вінницької області подання про доцільність встановлення опіки (піклування) над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та призначення його опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Копію ухвали направити учасникам справи, заінтересованій особі направити копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Копію ухвали направити для виконання керівнику Томашпільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (площа Тараса Шевченка, 6, смт Томашпіль, Вінницька обл., 24200).

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет - http://court.gov.ua/sud0231/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Р.В. Швець

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118159040
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —153/490/24

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Ямпільський районний суд Вінницької області

Швець Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні