Рішення
від 02.04.2024 по справі 936/299/24
ВОЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа № 936/299/24

Провадження №2-о/936/49/2024

02.04.2024 року смт Воловець

Воловецький районний суд Закарпатської області в складі судді Софілканич О.А., з участю секретаря судового засідання Іванової Н.Я., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження в залі суду в смт Воловець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Нижньоворітська сільська рада Мукачівського району Закарпатської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

12.03.2024 до суду надійшла вищезазначена заява про встановлення факту, що має юридичне значення.

В обґрунтування заяви ОСОБА_1 покликається на те, що проживає разом зі своїм батьком ОСОБА_2 , 1965 року народження, за адресою: АДРЕСА_1 , та здійснює за ним постійний догляд. ОСОБА_2 є особою з інвалідністю першої «Б» групи, за станом свого здоров`я не може самостійно дбати про себе. Заявник стверджує, що здійснює постійний догляд за батьком, а саме: забезпечує його продуктами, ліками, належними умовами проживання, веде домашнє господарство. Встановлення факту здійснення постійного догляду має для нього юридичне значення, оскільки надасть можливість допомагати й представляти батька в медичних закладах, органах місцевого самоврядування та органах державної влади, що матиме значення для реалізації прав, визначених законодавством про соціальний захист населення, а також інших прав, які гарантовані законодавством особі, яка здійснює постійний догляд та за якою здійснюється догляд. У зв`язку з наведеним, ОСОБА_1 просить суд встановити факт, що має для нього юридичне значення, а саме те, що він здійснює постійний догляд за батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та що відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, надіслав до суду заяву про розгляд заяви без його участі. Заяву підтримує та просить таку задоволити.

Представник заінтересованої особи Нижньоворітської сільської ради Мукачівського району Закарпатської області в судове засідання не з`явився, надав заяву про слухання справи без його участі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, в матеріалах справи міститься його заява про розгляд справи без участі за станом здоров`я.

На підставі ч.2ст. 247 ЦПК Українисправа слухається у відсутність сторін без фіксування судового процесу технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи у їх сукупності, з`ясувавши дійсні обставини справи, дослідивши зібрані по справі докази, суд приходить висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до положень ч. 1ст. 13 ЦПК Українисуд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

На підставіст.81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно з положеннямист.76 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

У відповідності дост.293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Статтею 315 ЦПК Українивизначений перелік фактів, що мають юридичне значення, які встановлюються судом.

Згідно з ч.2ст.315 ЦПК Україниу судовому порядку можуть бути встановлені також факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

УПостанові Пленуму Верховного суду України №5 від 31.03.1995 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» роз`яснено, що суд вправі розглядати справи про встановлення факту, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Тобто, від встановлення такого факту залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян та встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У вказаній Постанові зазначено вичерпний перелік заяв, які не можуть розглядатися судами, серед яких не вказано про факт здійснення догляду за особою, яка за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

За таких обставин суд вважає, що встановлення факту здійснення догляду не суперечить Закону і не порушує права, свободи та інтереси осіб та має для заявника юридичне значення, а тому підстав для відмови у розгляді такої заяви судом не встановлено.

Судом встановлено та підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 від 13.10.1990 року, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є сином заінтересованої особи ОСОБА_2 та відповідно до довідки виконкому Нижньоворітської сільської ради №66 від 04.02.2024 року проживає фактично без реєстрації з батьком за адресою: АДРЕСА_1 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є особою з інвалідністю першої Б групи, зі значною залежністю від інших осіб, частково здатним до виконання окремих елементів самообслуговування, що підтверджено Довідкою до акта огляду медико- соціальної експертної комісії серії 12 ААГ №703178 від 20.11.2023.

З довідки №85 від 29.02.2024 року, виданої на підставі протоколу ЛКК №35/155 від 29.02.2024, КНП "Воловецька центральна лікарня Воловецької селищної ради" та висновку про наявність порушення функцій організму, через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від 29.02.2024 вбачається, що ОСОБА_2 у зв`язку із захворюванням потребує постійного стороннього догляду та отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

Відповідно до Акту встановлення факту догляду від 04.03.2024 №25 Нижньоворітської сільської ради, орган місцевого самоврядування за місцем проживання заявника та заінтересованої особи за адресою: АДРЕСА_1 встановив та підтвердив факт здійснення постійного догляду за ОСОБА_2 з боку його сина ОСОБА_1 .

Інших осіб, які могли б здійснювати постійний догляд за ОСОБА_2 немає, оскільки його дружина ОСОБА_3 також є особою з інвалідністю (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12ААВ №385578 від 17.02.2022), а теща - ОСОБА_4 , є особою похилого віку, ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Письмовими заявами свідків від 04.03.2024, а саме: ОСОБА_5 , мешканки АДРЕСА_2 , ОСОБА_6 , мешканця АДРЕСА_1 підтверджено, що вони є сусідами заявника ОСОБА_1 та стверджують, що він постійно доглядає за своїм батьком ОСОБА_2 .

Факт здійснення ОСОБА_1 постійного догляду за його батьком ОСОБА_2 має для нього юридичне значення, оскільки підтверджує здійснення догляду за особою, яка потребує стороннього догляду, що в свою чергу надасть йому можливість допомагати й представляти батька в медичних закладах, органах місцевого самоврядування та органах державної влади, що матиме значення для реалізації прав, визначених законодавством про соціальний захист населення, а також інших прав, які гарантовані законодавством особі, яка здійснює постійний догляд та за якою здійснюється догляд.

За таких обставин, суд вважає, що встановлення факту здійснення догляду за фізичною особою не суперечить закону і не порушує права, свободи та інтереси осіб та має для заявника юридичне значення, а тому підстав для відмови у задоволенні заяви судом не встановлено.

Тому, враховуючи, що надані заявником докази на підтвердження заявлених вимог, у контексті положеньстатей 77-80 ЦПК Україниє належними, допустимими, достовірними та достатніми, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.263-265, 268, 315-319 Цивільного процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Нижньоворітська сільська рада Мукачівського району Закарпатської області, ОСОБА_2 , про встановлення факту, що має юридичне значення - задоволити.

Встановити факт, що має юридичне значення, а саме те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , здійснює постійний догляд за батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відсутні інші особи, які можуть здійснювати такий догляд.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з часу його проголошення до Закарпатського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ;

заінтересовані особи: Нижньоворітська сільська рада Мукачівського району Закарпатської області, місцезнаходження: Закарпатська область, Мукачівський район, село Нижні Ворота, вул.Центральна, 114, код ЄДРПОУ 04349432;

ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Повне рішення буде складено о 13:00 годині 5 квітня 2024 року.

Суддя Софілканич О. А.

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118159448
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —936/299/24

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Воловецький районний суд Закарпатської області

Софілканич О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні