Рішення
від 05.04.2024 по справі 333/3173/24
КОМУНАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 333/3173/24

2-о/333/230/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року м. Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого: судді Ковальової Ю.В., присяжних: Барбаша С.П., Бєлової О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою медичного директора Комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради Судовської Т. про госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у психіатричну лікарню у примусовому порядку для здійснення лікування,

за участі:

секретаря судового засідання Дондика О.Ю.,

прокурора Мерзлюка О.С.,

представника заявника ОСОБА_2 ,

лікаря-психіатра КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради- Пономаренка В.С.,

особи стосовно якої подана заява ОСОБА_1 ,

захисника ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

І. КОРОТКИЙ ЗМІСТ ЗАЯВЛЕНИХ ВИМОГ.

КНП «Обласнийклінічний закладз наданняпсихіатричної допомоги»ЗОР звернувся до суду із заявою про госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у психіатричну лікарню у примусовому порядку для здійснення лікування.

Заява обґрунтована наступним. ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , знаходиться на стаціонарному лікуванні з 04.04.2024. Госпіталізується повторно. 3 1983 року страждає на параноїдну шизофренію. У клінічній картині вербальний галюциноз імперативного характеру, маячні ідеї відношення, переслідування, впливу. Захворюванню притаманний безперервний перебіг, сформовано грубий дефект особистості, визнана інвалідом 2-ї групи. Остання госпіталізація з 05.06.2011 по 06.06.2011 з діагнозом «Шизофренія, параноїдна форма, безперервний перебіг, афективно-маячний синдром». Поточна госпіталізація пов?язана з суттєвим погіршенням психічного стану протягом 6 місяців. Ліки не приймає, не спить, розмовляє з уявними співрозмовниками, кричить вночі, поводиться агресивно, кидається на сестру, погрожує їй фізичною розправою. Напередодні госпіталізації побила сестру ціпком. Доставлена спеціалізованою психіатричною бригадою швидкої медичної допомоги, лікар ОСОБА_4 у стані психомоторного збудження, за рапортом поліції, у супроводі сестри. Згоду на госпіталізацію не надала у зв?язку з чим була госпіталізована у примусовому порядку, як така, що страждає на тяжкий психічний розлад, небезпечна для себе та оточуючих.

04.04.2024 була оглянута комісією лікарів-психіатрів, за висновком якої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждає на тяжкий психічний розлад у формі параноїдної шизофренії з безперервним типом перебігу, галюцинаторно-параноїдний синдром. Психомоторне збудження. За психічним є небезпечною для оточуючих. Госпіталізація доцільна та обґрунтована. Обстеження та лікування можливі тільки в умовах психіатричного стаціонару.

ІІ. ЗАЯВИ (КЛОПОТАННЯ) УЧАСНИКІВ СПРАВИ.

Представник КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» ЗОР в судовому засіданні просив задовольнити заяву про госпіталізацію ОСОБА_1 в примусовому порядку, пояснив, що вона потребує лікування.

Лікар-психіатр КНП «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради ОСОБА_5 зазначив відомості, аналогічні викладеним у заяві про госпіталізацію.

ОСОБА_1 в судовому засіданні по суті заяви не змогла надати пояснення, однак вказала, що не заперечує проти задоволення заяви про госпіталізацію, але на невеликий строк.

Захисник в судовому засіданні не заперечувала проти задоволення заяви.

Зацікавлена особа ОСОБА_6 в судове засідання не з`явилась, була викликана в судове засідання шляхом телефонограми, повідомила, що наполягає на задоволенні заяви.

ІІІ. ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ.

Ухвалою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 05.04.2024 відкрито провадження у цивільній справі та справу призначено до розгляду.

ІV. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ ТА ЗМІСТ СПІРНИХ ПРАВОВІДНОСИН.

Згідно висновку ЛКК від 04.04.2024 ОСОБА_1 страждає на тяжкий психічний розлад у формі параноїдної шизофренії з безперервним типом перебігу, галюцинаторно-параноїдний синдром. Психомоторне збудження. За психічним станом є небезпечною для оточуючих. Госпіталізація доцільна та обґрунтована. Обстеження та лікування можливі тільки в умовах психіатричного стаціонару.

V. МОТИВИ СУДУ ТА ЗАСТОСОВАНІ НОРМИ ПРАВА.

Згідно з п.9 ч.2ст.293 ЦПК України,суд розглядає в порядку окремого провадження справи про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно з ч. 1ст. 341 ЦПК Українизаява про надання психіатричної допомоги у примусовому порядку розглядається судом у такі строки з дня її надходження до суду: про госпіталізацію особи до психіатричного закладу - протягом 24 годин; пропсихіатричний огляд - протягом трьох днів; про надання амбулаторної психіатричної допомоги, її продовження та продовження госпіталізації - протягом десяти днів.

Згідно з ч.ч.1,2ст.342 ЦПК Українизалежно від встановлених обставин суд ухвалює рішення про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні, яке підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання. Рішення про задоволення заяви лікаря-психіатра, представника закладу з надання психіатричної допомоги є підставою для надання відповідної психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Відповідно доч.3 ст. 13 Закону України «Про психіатричну допомогу»особа може бути госпіталізована до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбаченихстаттею 14 цього Закону, а також у випадках проведення експертизи стану психічного здоров`я особи або застосування до особи, яка страждає на психічний розлад і вчинила суспільно небезпечне діяння, примусового заходу медичного характеру на підставах та в порядку, передбачених законами України.

Відповідно дост. 14 ЗУ «Про психіатричну допомогу»особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до психіатричного закладу без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Згідно зст. 16 ЗУ «Про психіатричну допомогу»особа, яку було госпіталізовано до психіатричного закладу за рішенням лікаря-психіатра на підставах, передбаченихстаттею 14 цього Закону, підлягає обов`язковому протягом 24 годин з часу госпіталізації огляду комісією лікарів-психіатрів психіатричного закладу для прийняття рішення про доцільність госпіталізації. У випадку, коли госпіталізація визнається недоцільною і особа не висловлює бажання залишитися в психіатричному закладі, ця особа підлягає негайній виписці. У випадках, коли госпіталізація особи до психіатричного закладу в примусовому порядку визнається доцільною, представник психіатричного закладу, в якому перебуває особа, протягом 24 годин направляє до суду за місцем знаходження психіатричного закладу заяву про госпіталізацію особи до психіатричного закладу в примусовому порядку на підставах, передбаченихстаттею 14 цього Закону. До заяви, в якій повинні бути викладені підстави госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, передбачені статтею 14 цього Закону, додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обґрунтування про необхідність такої госпіталізації.

У зв`язку з викладеним, аналізуючи обставини справи та надавши їм належну правову оцінку, враховуючи висновок лікарсько-психіатричного огляду комісії лікарів-психіатрів Комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради, суд вважає, що заявлені вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 293, 341, 342 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву медичного директора Комунального некомерційного підприємства «Обласний клінічний заклад з надання психіатричної допомоги» Запорізької обласної ради Судовської Т. про госпіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у психіатричну лікарню у примусовому порядку для здійснення лікування задовольнити.

Госпіталізувати у психіатричну лікарню у примусовому порядку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 для здійснення лікування та подальшого нагляду.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене до Запорізького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його складення шляхом подання апеляційної скарги в Комунарський районний суд м. Запоріжжя.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

СУДДЯ: Ю.В. КОВАЛЬОВА

ПРИСЯЖНІ: С.П. БАРБАШ

О.М. БЄЛОВА

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118159798
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у психіатричну лікарню у примусовому порядку для здійснення лікування,

Судовий реєстр по справі —333/3173/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ковальова Ю. В.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Ковальова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні