Рішення
від 05.04.2024 по справі 442/2037/24
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/2037/24

Провадження №2-о/442/225/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 квітня 2024 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області в складі:

головуючої судді Павлів З.С.

з участю секретаря судового засідання Голяк В.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Дрогобичі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Меденицька селищна рада Дрогобицького району Львівської області, про встановлення факту родинних відносин,

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою, в якій, з урахуванням уточнення заявлених вимог, просить встановити факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_1 була онукою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обгрунтування заявлених вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла бабуся заявника ОСОБА_2 . ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько заявника ОСОБА_3 . 08 березня 2024 року ОСОБА_4 , звернулася до ОСОБА_5 , приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Львівської області, із заявою про видачу постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії, щодо заяви про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, яке залишилося після смерті баби ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка до дня смерті проживала в смерті в АДРЕСА_1 . Постановою від 08 березня 2024 року №40/02-31 було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв?язку із тим, що нотаріус не може задовольнити заявлені ОСОБА_4 вимоги у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті її баби - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки Так як постає необхідність у встановленні факту родинних відносин, а саме: факт народження ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5 необхідно встановити, що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_6 , був сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , так як в актовому записі про народження №2 занесеного виконкомом Довжанської сільської ради 10.02.1947 року дата народження записана « ІНФОРМАЦІЯ_7 ». Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 батьками ОСОБА_6 були ОСОБА_3 та ОСОБА_7 . Батьками ОСОБА_3 були ОСОБА_8 та ОСОБА_2 . Датою народження ОСОБА_3 було 03.06.1946, оскільки саме ця дата була відображена в паспорті КВ 0614423, пенсійному посвідченні, Свідоцтві про одруження серія НОМЕР_2 , будинковій книзі на житловий будинок в АДРЕСА_1 . За вказаних обставин очевидним є той факт, що ОСОБА_4 є онукою ОСОБА_2 , а зазначення у Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану дати народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_8 є очевидно помилкою, оскільки сам актовий запис складено 10.02.1947 року, тобто фактично до моменту його народження.

Представник ОСОБА_1 адвокат Тунський А.Р. подав заяву про розгляд справи у його відсутності, заяву підтримав повністю, просить таку задоволити.

Заінтересована особа представник Меденицької селищної ради Дрогобицького району Львівської області подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності, проти задоволення заяви не заперечує.

Відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З`ясувавши обставини справи, дослідивши надані сторонами докази, суд вважає, що заяву слід задоволити з наступних підстав.

Встановлено, що ОСОБА_9 народилась ІНФОРМАЦІЯ_9 , її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_7 , що стверджується Свідоцтвом про народження серія НОМЕР_1 .

Згідно зі Свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_3 ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , помер ІНФОРМАЦІЯ_6 .

З Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження відповідно до ст.16, 133, 135 Сімейного кодексу України вбачається, що ОСОБА_3 народився « ІНФОРМАЦІЯ_7 », його батьками були: ОСОБА_8 та ОСОБА_2 . Актовий запис про народження складено 10.02.1947.

Згідно з даними паспорта громадянина України НОМЕР_4 , пенсійного посвідчення № НОМЕР_5 дата народження ОСОБА_3 зазначена: « ІНФОРМАЦІЯ_7 ».

Крім цього, у Свідоцтві про одруження серії НОМЕР_2 рік народження ОСОБА_3 зазначено «1946».

Згідно зі Свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_6 ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Звернувшись до приватного нотаріуса Дрогобицького районного нотаріального округу Спариняк Л.В. із заявою про прийняття спадщини після смерті баби ОСОБА_2 , ОСОБА_1 отримала відмову у зв`язку з відсутністю належних доказів, що ОСОБА_3 був сином ОСОБА_2 .

Відповідно до ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами, належності правовстановлюючих документів особи, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Відповідно до п.1 Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни "Про судовупрактику всправах провстановлення фактів,що маютьюридичне значення"№5від 31.03.1995року в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення, заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

В п.7 зазначеної Постанови надається роз`яснення про те, що відповідно до п.1 ст.273 ЦПК (у редакції до 03.10.2017) суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

При таких обставинах суд вважає, що встановлення факту, про який просить заявник, не суперечить закону і не порушує права, свободи та інтереси інших осіб та встановлення факту родинних відносин має для заявника юридичне значення (дає право на отримання свідоцтва про право на спадщину), а тому підстав для відмови у задоволенні заяви, судом не встановлено.

Керуючись ст.ст.315-319 ЦПК України, -

вирішив:

Заяву задоволити.

Встановити факт родинних відносин, а саме: що ОСОБА_1 була онукою ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду може бути оскаржене до Львівського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Павлів З.С.

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118159964
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —442/2037/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Павлів З. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні