Рішення
від 04.04.2024 по справі 444/365/24
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/365/24

Провадження № 2/444/417/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 квітня 2024 року Жовківський районний суд Львівської області у складі:

головуючий суддя Оприск З. Л.

секретар судового засідання Гнідець В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Жовкві Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Жовківської міської ради Львівського району Львівської області (вул. Львівська, 40, м.Жовква, Львівський р-н, Львівська обл.), третя особа приватний нотаріус Львівського районного нотаріального округу Кобзар Любов Вікторівна, про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В:

30.01.2024 року справу за даною позовною заявою прийнято до розгляду та відкрито у ній провадження.

Позивач звернулася до суду із позовом про визнання права на земельну частку в порядку спадкування, мотивуючи свої позовні вимоги наступним. ОСОБА_2 є її бабою. ОСОБА_2 видано сертифікат ЛВ № 159298 на право приватної власності на землю в розмірі 1,17 га, з них 0,93 га ріллі та 0,24 га кормових угідь. ОСОБА_2 06.08.1998 року на випадок своєї смерті зробила таке заповітне розпорядження: все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати їй на час смерті і на що за законом матиме право заповіла ОСОБА_3 . ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_3 в суд за продовженням строку звертатися не буде, на оформлення спадкових прав не претендує та претендувати не буде, відмовляється від спадщини. Приватний нотаріус Львівського районного нотаріального округу Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кобзар Любов Вікторівна відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай), площею 1,17 га, що розташована на території с. Туринка, Туринківської сільської ради Львівського (колишнього Жовківського) району Львівської області та належала ОСОБА_2 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 , через неподання оригіналу правовстановлюючого документа нового взірця на вищевказаний земельний пай та роз`яснено, що у разі відсутності такого документа, необхідно звернутися в судові органи для оформлення права на вищевказаний земельний пай в порядку спадкування. Сертифікат нового зразка на земельну частку (пай), виданий на ім`я ОСОБА_2 нового зразка у позивача відсутній, ОСОБА_2 за життя не обміняла сертифікат на земельну частку (пай) старого зразка на новий зразок сертифіката. Інших спадкоємців за законом, осіб, які б мали право на обов`язкову частку, прийняли спадщину після смерті ОСОБА_2 немає. Просила визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , право на земельну частку (пай) площею 1,17 га умовних кадастрових гектарів без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, що розташований на території колишньої Туринківської сільської ради Жовківського району Львівської області, а на сьогоднішній день Жовківської міської ради Львівського району Львівської області, право на яку ОСОБА_2 мала на підставі сертифіката на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії ЛВ № 159298, виданого Туринківською сільською радою 28.05.1997 року та зареєстрованого у книзі записів сертифікатів на право приватної власності на землю (середню земельну частку) за № 811.

Позивач в судове засідання не з`явився, однак, подав до суду заяву про розгляд справи у його відсутності. Позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Представники відповідача та третьої особи в судове засідання не з`явилися, хоч про час та місце розгляду справи належно повідомлені, однак ними надіслано заяви про відсутність заперечень проти позовних вимог і розгляд справи у їхній відсутності.

Оскільки сторони в судове засідання не прибули, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксація судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

У судовому засіданні було досліджено наявні в матеріалах справи письмові докази.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 , яке видане Туринківською сільською радою Львівської області 14.08.1976 року, вбачається, що батьком ОСОБА_1 є ОСОБА_4 , матір`ю - ОСОБА_3 .

З копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , яке видане Туринківською сільською радою Львівської області 13.07.1974 року, вбачається, що ОСОБА_4 та ОСОБА_5 13 липня 1974 року уклали шлюб у Туринківській сільській раді, про що в книзі реєстрації актів про укладення шлюбу 13.07.1974 року було зроблено запис за № 10.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , яке видане 01.08.1950 року, вбачається, що ОСОБА_5 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 , про що в книзі записів актів громадянського стану про народження 21.04.1949 року було зроблено відповідний запис за № 25, її батьком є ОСОБА_6 , матір`ю - ОСОБА_7 .

З довідки № 1023, яка видана виконавчим комітетом Жовківської міської ради Львівського району Львівської області 14.12.2023 року, вбачається, що у Книзі записів (реєстрації) сертифікатів на право приватної власності на землю (середню земельну частку) на території Туринківської сільської ради Жовківського району Львівської області зроблено запис № 811 від 28.05.1997 року про те, що ОСОБА_2 видано сертифікат ЛВ № 159298 на право приватної власності на землю в розмірі 1,17 га, з них 0,93 га ріллі та 0,24 га кормових угідь.

З копії заповіту, який посвідчено 06.08.1998 року ОСОБА_8 , секретарем виконкому Туринківської сільської ради Жовківського району Львівської області, та зареєстровано в реєстрі за № 15, вбачається, що ОСОБА_2 06.08.1998 року на випадок своєї смерті зробила таке заповітне розпорядження: все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде належати їй на час смерті і на що за законом матиме право заповіла ОСОБА_3 .

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що в книзі реєстрації актів про смерть 05.09.2000 року було зроблено запис за № 27, що підтверджується викладеним у свідоцтві про смерть серії НОМЕР_5 , яке видане Туринківською сільською радою Жовківського району Львівської області 05.09.2000 року.

Із заяви ОСОБА_3 від 22.12.2023 року приватному нотаріусу Львівського районного нотаріального округу Кобзар Л. В., вбачається, що ОСОБА_3 відомо, що вона є спадкоємцем після смерті ОСОБА_2 . В даній заяві ОСОБА_3 стверджує, що строк для прийняття спадщини нею пропущено, в суд за продовженням строку звертатися не буде, на оформлення спадкових прав не претендує та претендувати не буде, відмовляється від спадщини.

З довідки № 1046, яка видана виконавчим комітетом Жовківської міської ради Львівського району Львівської області 22.12.2023 року, вбачається, що ОСОБА_1 була зареєстрована та проживала разом з бабою ОСОБА_2 до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 і вели спільне господарство.

З листа № 65/01-16 від 27.12.2023 року приватного нотаріуса Львівського районного нотаріального округу Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кобзар Любові Вікторівни вбачається, що нотаріус відмовила ОСОБА_1 , у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну частку (пай), площею 1,17 га, що розташована на території с. Туринка Туринківської сільської ради Львівського (колишнього Жовківського) району Львівської області та належала ОСОБА_2 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 , через неподання оригіналу правовстановлюючого документа нового взірця на вищевказаний земельний пай та роз`яснено, що у разі відсутності такого документа, необхідно звернутися в судові органи для оформлення права на вищевказаний земельний пай в порядку спадкування.

З копії спадкової справи № 124/2023 вбачається, що заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом подано ОСОБА_1 ОСОБА_3 подала нотаріусу заяву про відмову від спадщини.

Дослідивши та проаналізувавши в сукупності всі докази, з`ясувавши дійсні обставини справи, суд приходить до наступного висновку.

Згідно із ч.1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. ст. 81, 82 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторонаповинна довеститі обставини,на яківона посилаєтьсяяк напідставу своїхвимог абозаперечень,крім випадків,встановлених цимКодексом.Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Відповідно до статті 8 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. № 720 (720/95) "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1995 р. № 801 затверджено відповідну форму сертифіката на право на земельну частку (пай) і зразок Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай). Сертифікати саме такої форми слід подавати до нотаріальної контори.

Спадщина після померлої ОСОБА_2 відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , тому до даних правовідносин слід застосовувати відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР 1963 року.

Відповідно до ст. ст. 524, 529 ЦК УРСР спадкоємство здійснюється за законом і за заповітом.

Статтею 548 ЦК УРСР визначено, що для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Для прийняття спадщини необхідне волевиявлення спадкоємця і здійснення ним певних дій.

Згідно з положеннями ст. ст. 549, 554 ЦК УРСР визнавалося, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Вищевказані дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

При встановленні кола спадкоємців, які прийняли спадщину суд бере до уваги копію заяви ОСОБА_3 від 22.12.2023 року про відмову від спадщини та копію довідки № 1046, яка видана виконавчим комітетом Жовківської міської ради Львівського району Львівської області 22.12.2023 року, з якої вбачається, що ОСОБА_1 була зареєстрована та проживала разом з бабою ОСОБА_2 до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 в АДРЕСА_1 і вели спільне господарство.

Інших доказів того, що будь-які інші спадкоємці з часу відкриття спадщини у 2000 році вчинили дії, що свідчать про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , суду не надано.

Таким чином позивач відповідно до ст. ст. 549, 554 ЦК УРСР є таким, що прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 .

Згідно з ч. 1 ст. 4 Цивільного процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Позивач звертався до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, однак у видачі такого було відмовлено, оскільки для видачі свідоцтва про право на спадщину необхідно подати оригінал правовстановлюючого документу нового взірця на земельний пай, що підтверджується листом приватного нотаріуса Львівського районного нотаріального округу Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Кобзар Любові Вікторівни № 65/01-16 від 27.12.2023 року.

Відповідно до ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті, а відтак судом встановлено, що позивачем не може бути пред`явлено для оформлення спадщини сертифіката на ім`я батька нового зразка.

Згідно п.1 ч. 2 ст. 16 ЦК України способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Зібрані по справі докази, оцінені судом належним чином кожен окремо на їх достовірність та допустимість, а також їх достатність та взаємний зв`язок у сукупності, встановлені судом обставини свідчать про те, що у суду є всі підстави для задоволення позовних вимог.

Інших фактичних даних, які мають значення для вирішення справи, немає.

Керуючись ст.ст. 4, 5, 13, 81, 82, 141,200,247,258-259,264-265,354 ЦПК України, ст.ст. 524, 529, 548, 549, 554 ЦК УРСР, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , право на земельну частку (пай) площею 1,17 га умовних кадастрових гектарів без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, що розташований на території колишньої Туринківської сільської ради Жовківського району Львівської області, а на сьогоднішній день Жовківської міської ради Львівського району Львівської області, право на яку ОСОБА_2 мала на підставі сертифіката на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії ЛВ № 159298, виданого Туринківською сільською радою 28.05.1997 року та зареєстрованого у книзі записів сертифікатів на право приватної власності на землю (середню земельну частку) за № 811.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий Оприск З. Л.

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118159989
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —444/365/24

Рішення від 04.04.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Оприск З. Л.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Оприск З. Л.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Оприск З. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні