Рішення
від 05.04.2024 по справі 444/827/24
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/827/24

Провадження № 2/444/534/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року Жовківський районний суд Львівської області у складі:

головуючий суддя Оприск З. Л.

секретар судового засідання Гнідець В.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Жовква Львівської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Рава-Руської міської ради (вул. Я.Мудрого, 3, м. Рава-Руська, Львівський р-н, Львівська обл.), третя особа Рава-Руська державна нотаріальна контора Львівської області, про встановлення юридичного факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду із позовом про встановлення факту родинних відносин, мотивуючи свої вимоги наступним. 18.11.2002 р. померла її двоюрідна баба ОСОБА_2 . Заповіт від імені ОСОБА_2 не посвідчувався та в реєстрі не зареєстрований. Позивач проживала, була зареєстрована та вела спільне господарство з ОСОБА_2 до дня її смерті. Після її смерті відкрилася спадщина на належне їй майно, а саме на земельну ділянку. Позивач повідомляє, що двоюрідна баба була самотня. Коли Позивач звернулась в Рава-Руську ДНК Львівської області із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , державним нотаріусом було повідомлено, що Позивачу потрібно підтвердити юридичний факт родинних відносин. Просила встановити юридичний факт родинних відносин між ОСОБА_1 (паспорт громадянина України серія НОМЕР_1 , виданий Жовківським РВ УМВС України у Львівській області 26.02.1998 року. Реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ) та ОСОБА_2 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , зокрема те, що ОСОБА_2 є двоюрідною бабусею ОСОБА_1 .

Позивач в судове засідання не прибув, однак на адресу суду подав заяву, якою просив справу розглядати у його відсутності, заяву підтримав повністю, просив задовольнити її вимоги.

Представники відповідача та третьої особи в судове засідання не з`явилися, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, однак представник відповідача подав заяву про розгляд справи за його відсутності.

Оскільки сторони в судове засідання не прибули, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксація судового засідання з допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши фактичніобставини справиза наявним всправі доказами,суд прийшовдо наступноговисновку.

З копіїархівної довідки№ Б-49від 22.02.2023року,виданої Центральнимдержавним історичнимархівом Україним.Львів,вбачається,що у документах архіву, фонд 201 «Греко-католицька митрополича консисторія, м. Львів», у метричній книзі греко-католицької парафії с. Вільки Мазовецькі, повіт Рава-Руська, Львівського воєводства (суч. - с. Волиця Львівського району Львівської області) з записами про народження за 1906-1923 рр. виявлено запис про народження під № 15 за 1923 рік: ОСОБА_2 ( ОСОБА_3 так у документі), народжена ІНФОРМАЦІЯ_2 , хрещена ІНФОРМАЦІЯ_2 , будинок 73, греко-католицького віросповідання. Батько: ОСОБА_4 , син ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (Насті - так у документі), дівоче ОСОБА_7 . Мати: ОСОБА_8 ( ОСОБА_9 - так у документі), дочка ОСОБА_10 та ОСОБА_11 (Каськи - так у документі), дівоче Домашовець.

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 вбачається, що ОСОБА_12 є сином ОСОБА_13 та ОСОБА_14 .

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 вбачається, що ОСОБА_15 є дочкою ОСОБА_12 та ОСОБА_16 .

З копії свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_5 вбачається, що ОСОБА_15 у зв`язку із укладенням шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_17 .

З копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 вбачається, що ОСОБА_18 є дочкою ОСОБА_19 .

З копії свідоцтва про одруження серії НОМЕР_7 вбачається, що ОСОБА_18 у зв`язку із укладенням шлюбу змінила прізвище на ОСОБА_20 .

З копіїсвідоцтва просмерть серії НОМЕР_8 вбачається,що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_12 .

З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_9 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 .

З копії Державного акту на право приватної власності на землю серії ЛВ 013805 вбачається, що ОСОБА_2 передано у приватну власність земельну ділянку.

З копії довідки № 157 від 06.02.2024 року, виданої Рава-Руською міською радою, вбачається, що заповіти від імені ОСОБА_2 , 1923 р.н., не посвідчувалися.

З копії довідки № 156 від 06.02.2024 року, виданої Рава-Руською міською радою, вбачається, що ОСОБА_1 , 1976 р.н., проживала і була зареєстрована разом з померлою ОСОБА_2 до дня її смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 по АДРЕСА_1 і вели спільне господарство.

З листа Рава-Руської державної нотаріальної контори від 09.02.2024 року № 64/01-16 вбачається, що Рава-Руська державна нотаріальна контора Львівської області відмовляє гр. ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті гр. ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 , оскільки відсутні документи, які підтверджують родинний зв`язок із померлою.

Згідно із ч.1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно дост.315ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Пунктом 1 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995 р. передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

За таких обставин суд дійшов до висновку, що ОСОБА_2 є двоюрідною бабусею ОСОБА_1 ,встановленняданого фактузаявнику необхіднодля оформленняспадщини, чинним законодавством не передбачено іншого порядку встановлення даного факту.

За таких обставин заявлені вимоги потрібно задовольнити в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 23, 141, 247, 258-259, 264-265, 315-319, 354 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити повністю.

Встановити юридичний факт родинних відносин між ОСОБА_1 (паспорт громадянина України серія НОМЕР_1 , виданий Жовківським РВ УМВС України у Львівській області 26.02.1998 року. Реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ) та ОСОБА_2 , котра померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , зокрема те, що ОСОБА_2 є двоюрідною бабусею ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий Оприск З. Л.

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118159996
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —444/827/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Оприск З. Л.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Оприск З. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні