Вирок
від 04.04.2024 по справі 453/42/24
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/42/24

№ провадження 1-кп/453/108/24

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2024 року Сколівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого-судді ОСОБА_1 ;

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ;

за участі прокурора ОСОБА_3 ;

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Сколе Львівської області кримінальне провадження № 12023141300000236 від 28 вересня 2023 року про обвинувачення

ОСОБА_4 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Верхня Рожанка Сколівського району Львівської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянина України, з середньо-спеціальною освітою, одруженого, не працюючого, згідно з ст. 89 КК України раніше не судимого, не депутата, не адвоката, не нотаріуса, -

у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.246КК України, -

в с т а н о в и в:

ОСОБА_4 27 вересня 2023 року, перебуваючи в лісовому масиві, що в с. Верхня Рожанка Стрийського району Львівської області, в кварталі№ 36,виділу №12Тухлянського лісництваСлавського дочірньоголісогосподарського підприємства«Галсільліс»,порушуючи встановленийпорядок охорони,раціонального використаннята відновленнялісу,маючи умиселна незаконнупорубку дерев у лісі, з корисливих мотивів, з метоюзаготівлі деревинита подальшогоїї використанняв господарстві,всупереч вимогам п.п. 2, 3 «Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів», затвердженого постановою КМУ №761 від 23 травня 2007 року, ст. 69 Лісового кодексу України, без виданих уповноваженим органом документів (лісорубного квитка, ордеру), усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою ручного інструменту оснащеного двигуном внутрішнього згорання типу ланцюгової бензопили марки «Stihl MS 180», шляхом повного відокремлення стовбура від кореня до ступеня припинення росту, здійснив незаконну порубку чотирьох дерев породи «Смерека», діаметр пнів яких згідно з польовою переліковою відомістю становить 40 см., 42 см., 42 см., 39 см.

Після чого, на місці рубки, використовуючи власну бензопилу марки «Stihl MS 180», ОСОБА_4 порізав стовбури дерев на 25 (двадцять п`ять) колод довжиною 6 м та діаметрами 24 см. 3 шт., 26 см. 2 шт., 30 см. 2 шт., 18 см. 2 шт., 22 см. 1 шт., 25 см. 2 шт., 19 см. 1 шт., 16 см. 1 шт., 27 см. 2 шт., 23 см 4 шт., 29 см 1 шт., 28 см. 1шт., 21 см. 2 шт, 17 см. 1 шт.

В подальшому, ОСОБА_4 маючи умисел на незаконне перевезення та зберігання зрубаних дерев, погрузив колоди у кількості 25 сортиментів загальною кубомасою 3, 96 м3 на транспортний засіб марки «ЗИЛ 131», і в подальшому перевозив їх в напрямку подвір`я житлового будинку, де проживає в АДРЕСА_1 .

Внаслідок незаконної порубки чотирьох дерев породи «Смерека», на території с. Верхня Рожанка, а саме: в кварталі № 36, виділу № 12 Тухлянського лісництва Славського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс» ОСОБА_4 , заподіяв істотну шкоду інтересам держави, а саме: Славській селищній раді Стрийського району Львівської області, на загальну суму 40936, 80 грн.

Таким чином, в діях ОСОБА_4 , що виразились у незаконній порубці дерев у лісах та перевезенні незаконно зрубаних дерев, що заподіяло істотну шкоду, вбачаються ознаки вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України.

Процесуальним керівником - прокурором Сколівського відділу Стрийської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 в інтересах держави в особі Славської селищної ради заявлено цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в сумі 40936 гривень 80 копійок.

Обвинувачений ОСОБА_4 свою вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні та цивільний позов визнав повністю, підтвердивши викладені в обвинуваченні обставини.

Покази обвинуваченого ОСОБА_4 в судовому засіданні послідовні і логічні, а тому не викликають сумнівів суду у правильності розуміння ним змісту обставин кримінального правопорушення, добровільності та істинності його позиції.

Представник потерпілого ОСОБА_5 31 січня 2024 року скерував на адресу суду клопотання про проведення судового засідання у кримінальному провадженні за його відсутності, при винесенні рішення покладається на розсуд суду.

Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_4 свою вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні та цивільний позов визнав повністю, інші учасники процесу не оспорюють фактичні обставини справи і судом встановлено, що такі правильно розуміють зміст цих обставин, відсутні будь-які сумніви у добровільності та істинності їх позиції, заслухавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували проти розгляду кримінального провадження в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 349 КПК України, та роз`яснивши їм положення ч.3 ст. 349 КПК України про наслідки застосування обмеженого порядку дослідження доказів, а саме про позбавлення їх у такому випадку права подальшого оспорювання цих обставин провадження в апеляційному порядку, суд визнає недоцільним дослідження інших доказів відносно тих обставин провадження, які ніким не оспорюються. Відтак, суд обмежив дослідження доказів допитом обвинуваченого та дослідженням тих матеріалів кримінального провадження, що характеризують особу обвинуваченого.

Оскільки обвинуваченийвизнає своювину повністю,погоджується зкваліфікацією вчиненихним діянь,а прокурорне висловлюєзаперечень щодовстановлених обставин,оцінивши встановленіпо справіобставини,суд вважаєдоведеною вину ОСОБА_4 у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, оскільки він вчинив незаконну порубку дерев у лісах та зберігання незаконно зрубаних дерев, що заподіяло істотну шкоду.

Вирішуючи питанняпро призначенняОСОБА_4 покарання, суд, відповідно до вимогст. 65 КК України, враховує: ступінь тяжкості вчиненого ним злочину (а саме, його класифікацію заст. 12 КК України, особливості й обставини вчинення: форму вини, характер і ступінь тяжкості наслідків, що настали; характер та мотиви правопорушення),дані про особу обвинуваченого, який визнав вину у вчиненому правопорушенні, офіційно не працевлаштований, не перебуває на обліку у лікаря нарколога та психіатра, позитивно характеризується за місцем проживання, згідно з ст. 89 КК України раніше не судимий.

Відповідно до ст. 65 КК України, особі яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне і достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів. Це покарання має відповідати принципам справедливості, співмірності, індивідуалізації. Для вибору такого покарання суд повинен врахувати ступінь тяжкості злочину, конкретні обставини його скоєння, форму вини, наслідки цього діяння, дані про особу, обставини, що впливають на покарання, ставлення до своїх дій, інші особливості справи, які впливають на забезпечення відповідності покарання характеру та тяжкості скоєного злочину.

У відповідності до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 24 жовтня 2003 року "Про практику призначення судами кримінального покарання" при призначенні покарання в кожному випадку і щодо кожного підсудного, який визнається винним у вчиненні злочину, суди мають суворо додержуватися вимог ст. 65 КК Українистосовно загальних засад призначення покарання, оскільки саме через останні реалізуються принципи законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання. Призначаючи покарання, у кожному конкретному випадку суди мають дотримуватися вимог кримінального закону й зобов`язані враховувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання. Таке покарання має бути необхідним і достатнім для виправлення засудженого та попередження нових злочинів.

Згідно з п.3 вище зазначеноїПостанови, визначаючи ступінь тяжкості вчиненого злочину, суди повинні виходити з класифікації злочинів, згідно ст.12КК України, а також із особливостей конкретного злочину й обставин його вчинення (форма вини, мотив і мета, спосіб, стадія вчинення, кількість епізодів злочинної діяльності, роль кожного зі співучасників, якщо злочин вчинено групою осіб, характер і ступінь тяжкості наслідків, що настали, тощо).

ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 246 КК України, яке, згідно встановленої ст. 12 КК України класифікації кримінальних правопорушень, є нетяжким злочином.

Обставиною,яка,відповідно довимогч.2 ст. 66 КК України, пом`якшує покарання ОСОБА_4 є щире каяття та активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення.

Обставин, що обтяжують покарання, судом не встановлено.

Згідно з висновком, зробленим в досудовій доповіді Стрийського районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації» у Львівській області, складеній 27 березня 2024 року, щодо обвинуваченого ОСОБА_4 , існує середній ризик вчинення обвинуваченим повторного кримінального правопорушення. Досліджена органом пробації інформація, що характеризує особу за місцем його проживання/навчання/роботи, умов його життєдіяльності відносин у суспільстві, результати оцінки ризику вчинення ним повторного кримінального правопорушення, а також його імовірної небезпеки для суспільства свідчать про можливість виправлення особи без ізоляції від суспільства.

Крім того, при призначенні ОСОБА_4 покарання суд враховує вимогист. 50 КК Українипро те, що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень як засудженими, так і іншими особами.

Аналізуючи вищенаведене, суд дійшов висновку,що з метою виправлення та попередження нових злочинів, обвинуваченому ОСОБА_4 слід призначити покарання необхідне для виправлення обвинуваченого та попередження вчинення ним нових злочинів, у виді штрафу в межах санкції ч. 1 ст. 246 КК України, оскільки саме таке покарання буде повністю відповідати ступеню тяжкості вчиненого злочину, конкретнимобставинам, встановленим під час розгляду кримінального провадження, даним про особу обвинуваченого.

Згідно з ч. 2 ст.65КК України особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів. Більш суворий вид покарання із числа передбачених за вчинений злочин призначається лише у разі, якщо менш суворий вид покарання буде недостатній для виправлення особи та попередження вчинення нею нових злочинів.

Крім того, процесуальним керівником - прокурором Сколівського відділу Стрийської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 в інтересах держави в особі Славської селищної ради заявлено цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в сумі 40936 гривень 80 копійок.

Вирішуючи цивільний позов, суд виходить з таких мотивів та норм права.

Відповідно до ч. 1 ст. 127 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, а також за його згодою будь-яка інша фізична чи юридична особа має право на будь-якій стадії кримінального провадження відшкодувати шкоду, завдану потерпілому, територіальній громаді, державі внаслідок кримінального правопорушення.

Згідно з ч. 2 ст. 127 КПК України шкода, завдана кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, може бути стягнута судовим рішенням за результатами розгляду цивільного позову в кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 5 ст. 128 КПК України цивільний позов у кримінальному провадженні розглядається судом за правилами, встановленими цим Кодексом. Якщо процесуальні відносини, що виникли у зв`язку з цивільним позовом, цим Кодексом не врегульовані, до них застосовуються норми Цивільного процесуального кодексу України за умови, що вони не суперечать засадам кримінального судочинства.

Відповідно до вимог ст. ст. 129, 374 КПК України та роз`яснень, викладених у п. 20 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про виконання судами України законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України з питань судового розгляду кримінальних справ і постановлення вироку» № 5 від 29 червня 1990 року, з наступними змінами, ухвалюючи обвинувальний вирок, суд залежно від доведеності підстав і розміру позову задовольняє цивільний позов повністю або частково чи відмовляє в ньому.

Ухвалюючи обвинувальний вирок, суд залежно від доведеності підстав і розміру позову задовольняє цивільний позов повністю або частково чи відмовляє в ньому (ч. 1 ст. 129 КПК України).

При цьому, суд керується відповідними нормами цивільного законодавства, які регулюють майнову відповідальність за шкоду.

Так, згідно з ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини (ч. 2 ст. 1166 ЦК України).

Відповідно до положень ч. 1 ст. 1192 ЦК України, якщо інше не встановлено законом, з урахуванням обставин справи суд за вибором потерпілого може зобов`язати особу, яка завдала шкоди майну, відшкодувати її в натурі (передати річ того ж роду і такої ж якості, полагодити пошкоджену річ тощо) або відшкодувати завдані збитки у повному обсязі.

Розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі (ч. 2 ст. 1192 ЦК України).

Враховуючи те, що під час судового розгляду кримінального провадження доведено протиправні винні дії ОСОБА_4 у незаконній рубці 4 (чотирьох) дерев породи «Смерека», діаметр пнів яких згідно з польової перелікової відомості становить 40 см., 42 см., 42 см., 39 см., наслідки цих дій у вигляді завданої шкоди державі в особі Славської селищної ради Стрийського району Львівської області та причинно-наслідковий зв`язок між такими діями та наслідками, тому суд дійшов висновку, що цивільний позов підлягає задоволенню.

Крім цього, відповідно ч. 2 ст. 124 КПК України, суд у разі ухвалення обвинувального вироку стягує з обвинуваченого на користь держави документально підтверджені витрати на залучення експерта.

Питання продолю речовихдоказів слідвирішити упорядку,визначеному ст. 100 КПК України.

Відповідно до положень ч. 4 ст.174 КПК України, суд одночасно з ухваленням судового рішення, яким закінчується судовий розгляд, вирішує питання про скасування арешту майна.

Запобіжний захід як захід забезпечення кримінального провадження щодо обвинуваченого ОСОБА_4 не обирався.

Керуючись ст. ст.100, 368,370,374 КПК України, суд -

у х в а л и в:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.246 КК Українита призначити йому покарання у виді штрафу у розмірі 1 000 (однієї тисячі) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17 000 (сімнадцять тисяч) гривень 00 копійок.

Міру запобіжного заходу ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до вступу вироку у законну силу не обирати.

Цивільний позов процесуального керівника - прокурора Сколівського відділу Стрийської окружної прокуратури Львівської області ОСОБА_3 в інтересах держави в особі Славської селищної ради про відшкодування шкоди, завданої порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища в сумі 40936 гривень 80 копійок задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на користь держави в особі Славської селищної ради (82660, Львівська область, Стрийський район, смт. Славське, вул. Івасюка, буд. 24, ЄДРПОУ 04370314) на рахунок місцевого бюджету UA308999980333109331000013837 в ГУК Львів/Славська ТГ, код ЄДРПОУ 38008294: за кодом класифікації доходів бюджету: 24062100, шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, в сумі 40 936 (сорок тисяч дев`ятсот тридцять шість) гривень 80 копійок.

Речовий доказ лісопродукцію в кількості 25 сортиментів довжиною 6 м. та діаметрами 24 см. 3 шт., 26 см. 2 шт., 30 см. 2 шт., 18 см. 2 шт., 22 см. 1 шт., 25 см. 2 шт., 19 см. 1 шт., 16 см. 1 шт., 27 см. 2 шт., 23 см 4 шт., 29 см 1 шт., 28 см. 1шт., 21 см. 2 шт, 17 см. 1 шт. породи смерека, які знаходяться на відповідальному зберіганні Славського ДЛГП «Галсільліс» - конфіскувати.

Речовий доказ чотири зрізи чотирьох комлевих частин загальним розміром діаметрів: 1 40 см., 2 42 см., 3 42 см., 4 39 см., які знаходяться в кімнаті зберігання речових доказів ВП №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області - знищити.

Речовий доказ - бензопилу марки «Stihl MS 180», яка знаходиться в кімнаті зберігання речових доказів ВП №3 Стрийського РУП ГУНП у Львівській області конфіскувати.

Речові докази:

- вантажний автомобіль зеленого кольору марки «ЗИЛ 131», тип «бортовий С», реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі « НОМЕР_2 », який належить на праві власності ОСОБА_6 , жит. АДРЕСА_1 , який перебуває у користуванні ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_1 ;

-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 та ключі до даного автомобіля, які передано на відповідальне зберігання ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителю АДРЕСА_1 повернути законному володільцю.

Арешт, накладений 28 вересня 2023 року ухвалою слідчого судді Сколівського районного суду Львівської області на:

-на лісопродукцію породи «Смерека» у кількості 25 сортиментів довжиною 6 м. та діаметрами 24 см. 3 шт., 26 см. 2 шт., 30 см. 2 шт., 18 см. 2 шт., 22 см. 1 шт., 25 см. 2 шт., 19 см. 1 шт., 16 см. 1 шт., 27 см. 2 шт., 23 см 4 шт., 29 см 1 шт., 28 см. 1шт., 21 см. 2 шт, 17 см. 1 шт., яка передана на відповідальне зберігання помічнику лісничого Рожанського лісництва Філії Славське лісове господарство ОСОБА_8 ;

-на 4зрізи від4пнів,які знаходятьсяна зберіганнів камерізберігання речовихдоказів відділенняполіції №3Стрийського РУПГУ НПу Львівськійобласті скасувати.

Арешт, накладений 29 вересня 2023 року ухвалою слідчого судді Сколівського районного суду Львівської області на:

-вантажний автомобіль зеленого кольору марки «ЗИЛ 131», тип «бортовий С», реєстраційний номер НОМЕР_1 , номер шасі « НОМЕР_2 », який належить на праві власності ОСОБА_6 , жителю АДРЕСА_1 та який перебуває у користуванні ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителя АДРЕСА_2 ;

-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 та ключі до даного автомобіля, які передані на відповідальне зберігання ОСОБА_9 (згідно з розпискою) та знаходяться за адресою: АДРЕСА_2 із забороною вчинення будь-яких дій пов`язаних з їх користуванням та відчуженням скасувати.

Арешт, накладений 02 жовтня 2023 року ухвалою слідчого судді Сколівського районного суду Львівської області на бензопилу марки «Stihl MS 180», яка знаходиться в камері зберігання речових доказів відділення поліції № 3 Стрийського РУП ГУ НП у Львівській області скасувати.

Копію вироку негайно після його проголошення, вручити обвинуваченому та прокурору.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до Львівського апеляційного суду через Сколівський районний суд протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Цивільний позивач: Славська селищна рада: 82660, Львівська область, Стрийський район смт. Славсько, вул. Івасюка, буд. 24, ЄДРПОУ 04370314.

Цивільний відповідач: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП не відомо.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118160151
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —453/42/24

Вирок від 04.04.2024

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 10.01.2024

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні