Рішення
від 02.04.2024 по справі 454/5218/23
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/5218/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 квітня 2024 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Адамович М. Я. ,

присяжних: Піхоцького В.П., Поліщук О.В.,

за участю секретаря Калиш В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Сокаль цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи Органу опіки та піклування Червоноградської міської ради Львівської області про визнання особи недієздатною та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

Заявник звернулася в суд та просить визнати недієздатним її сина ОСОБА_2 і призначити її опікуном останнього.

Свої вимоги мотивує наступним.

Син страждає психічними розладами та у віці двох років у нього почалися судомні напади, які супроводжувалися втратою свідомості, виділенням піни з рота. В дванадцятирічному віці син переніс забій, струс головного мозку, в 2010 році його збив автомобіль та він отримав черепно-мозкову травму, струс головного мозку, йому встановлено діагноз «Органічний розлад особистості та поведінки внаслідок перенесених черепно-мозкових травм з емоційно-вольовим порушенням, з помірно-вираженим стійким психічним розладом».

Стан здоров`я її сина постійно погіршується, він потребує постійного стороннього догляду та вона проживає з ним і здійснює такий догляд.

Заявниці та її представник адвокат Пилипів В.І. в судовому засіданні вимоги підтримала.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не прибув, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, щодо вирішення справи покликався на розсуд суду.

Дослідивши докази по справі, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до статті 36 ЦК України суд може обмежити цивільну дієздатність фізичної особи, якщо вона страждає на психічний розлад, який істотно впливає на її здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними. Порядок обмеження цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України. Цивільна дієздатність фізичної особи є обмеженою з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними; фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це (частина перша статті 39, частина перша статті 40 ЦК України).

Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину; правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун (частини перша-третя статті 41 ЦК України).

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (стаття 55 ЦК України).

Згідно з частиною першою статті 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

Тлумачення зазначених норм права дає підстави стверджувати, що недієздатні особи є особливою категорією людей (фізичних осіб), які внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу тимчасово або постійно не можуть самостійно на власний розсуд реалізовувати майнові та особисті немайнові права, виконувати обов`язки й нести юридичну відповідальність за свої діяння.

Відповідно до частини третьої статті 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, закладом з надання психіатричної допомоги.

Частиною третьою статті 297 ЦПК України передбачено, що у заяві про визнання фізичної особи недієздатною мають бути викладені обставини, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров?я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу (стаття 298 ЦПК України).

Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними (стаття 58 ЦК України).

Піклування встановлюється над неповнолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, цивільна дієздатність яких обмежена (стаття 59 ЦК України).

Відповідно до ч. 1, 6 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно ч.2 ст.60 ЦК України, суд встановлює піклування над фізичною особою у разі обмеження її цивільної дієздатності і призначає піклувальника за поданням органу опіки та піклування.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 не страждає хронічним стійким розладом. В той же час виявляє органічний розлад особистості та поведінки з помірним вираженим психоорганічним синдромом, значними емоційно-вольовими порушеннями. Наявний в ОСОБА_2 психічний розлад не позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, але істотно впливає на цю здатність, він потребує піклування. Зазначенні обставини стверджуються висновком судово-психіатричного експерта №247 від 05.03.2024р.

За таких обставин, ОСОБА_2 може бути визнано обмежено дієздатним, оскільки відповідно до вищезазначеного висновку експерта, підстави для визнання його недієздатним відсутнім та наявні підставою для визнання його обмежено дієздатним.

Згідно свідоцтва про народження, заявниця ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 .

Судом встановлено, що заявниця є дієздатною, перебуває у сімейних відносинах з ОСОБА_2 , Виконавчим комітетом Червоноградської міської ради Львівської суду надано подання про призначення заявниці піклувальником ОСОБА_2 , а тому, в силу ст.63 ЦК України, остання може бути піклувальником обмежено дієздатного сина.

Вищезазначене є підставою для визнання ОСОБА_2 обмежено дієздатним та призначення заявниці її піклувальником.

Відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною, а саме на відшкодування витрат пов`язаних із проведенням експертизи, потрібно віднести на рахунок держави.

Враховуючи вищезазначене та керуючись ст.ст.12,81, 263-265, 295-300 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обмежено дієздатним.

Встановити піклування над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити його піклувальником ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Строк дії рішення визначити в 2 (два) роки.

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання ОСОБА_2 обмежено дієздатним має право подати піклувальник, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії.

Стягнути з Державного бюджету України на користь Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», код ЄДРПОУ:04803492, р/р № UA158201720313251005201007077, ДКСУ у Подільському районі м.Києва, МФО:820172, ІПН:048034926566, призначення платежу: «за судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , цивільна справа №454/5218/23, Львівська філія судових експертиз», судові витрати, пов`язані з проведенням судово-психіатричної експертизи у розмірі 5379 (п`ять тисяч триста сімдесят дев`ять)грн. 40коп.

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Львівського апеляційного суду.

області.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Орган опіки та піклування Червоноградської міської ради Львівської області місце знаходження: пр-т Шевченка,19, м.Червоноград, Львівська область.

Головуючий: М. Я. Адамович

Присяжні: В.П. Піхоцький

О.В. Поліщук

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118160162
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —454/5218/23

Рішення від 02.04.2024

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 12.12.2023

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні