Ухвала
від 27.03.2024 по справі 497/638/24
БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.03.2024

Справа № 497/638/24

Провадження № 6/497/34/24

УХВАЛА

про призначення заяви до розгляду

27.03.2024року суддя Болградського районного суду Одеської області Кравцова Алла Валентинівна, ознайомившись у приміщенні суду в м.Болград з заявою представника Товариства з обмеженою відповідальністю "ФК Європейська агенція з повернення боргів" про заміну сторони у виконавчому провадженні, шляхом заміни стягувача його правонаступником,

ВСТАНОВИЛА:

14.03.2024р. директор ТОВ ФК Європейська агенція з повернення боргів"Шовкун Н.І.звернувся до суду з заявою про заміну сторони у виконавчому провадженні, шляхом заміни стягувача правонаступником.

До заяви додано відповідні докази, у тому числі - копії квитанції про направлення кореспонденції - копії заяви - боржнику з зазначенням опису вкладення, але не надавши докази отримання боржником повідомлення.

Відповідно до ст.15 ч.5 ЗУ "Про виконавче провадження", в разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. В разі, якщо сторона виконавчого провадження змінила найменування (для юридичної особи) або прізвище, ім`я чи по батькові (для фізичної особи), виконавець, за наявності підтверджуючих документів, змінює своєю постановою назву сторони виконавчого провадження.

У випадку заміни сторони (юридичної особи) у виконавчому написі нотаріуса, який пред`явлено до органу державної виконавчої служби, стороні необхідно звернутися до суду з письмовою заявою про заміну сторони у виконавчому написі. До такої заяви зазвичай додаються докази того, що юридична особа є правонаступником тієї юридичної особи, яка вибула (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, копії протоколів зборів, тощо). Без ухвали суду про заміну сторони у виконавчому провадженні, державний виконавець не має права самостійно замінити сторону.

Тобто, якби механізм заміни сторони у виконавчому провадженні мав лише формальні ознаки, законодавець наділив би цією функцією виконавця.

Однак, оскільки чинне законодавство покладає вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження на суд, - суд має розглянути заяву сторони або подання державного виконавця, на підставі статей 259, 260, 353, 442 ЦПК України, та, на підставі ст.4 ЗУ "Про виконавче провадження" постановити ухвалу щодо заміни сторони виконавчого провадження.

При чому, суду для розгляду підстав та предмету заяви необхідно враховувати дати укладення кредитного договору, дату набуття права вимоги в первісного кредитора, дату звернення вимог до примусового виконання первісним кредитором, тощо, оскільки це має значення для порядку вирішення вимог такої заяви та висновку про наявність/відсутність підстав для задоволення заяви про заміну сторони виконавчого провадження в межах строків стягнення та відсутність подвійного механізму стягнення за одним і тим же кредитним договором (наприклад, якщо в боржника відкрито два виконавчих провадження, тому суд має перевірити саме виникнення, перехід та набуття прав кредитора (кредиторів) щодо вимог стягнення до Боржника.

Так, згідно ч.3ст.442 ЦПК України, суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Суд, розглянувши заяву сторони або подання державного виконавця, виносить ухвалу щодо вимоги про заміну сторони, виконавчого провадження. При цьому текст ухвали, в разі задоволення заяви, має суворо відповідати вимогам статті 4 Закону (вимоги до виконавчого документу).

Зважаючи на викладене, звернення з заявою про заміну сторони виконавчого провадження це не лише обов`язковість вимог закону, але і гарантія своєчасного, повного, реального виконання виконавчого документа (рішення, наказу тощо).

Відповідно до ст.ст.75-81 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків. Особливості визначення шкоди, завданої в результаті виведення банку з ринку або ліквідації банку на підставі протиправних (незаконних) індивідуальних актів Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Міністерства фінансів України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, рішень Кабінету Міністрів України особам, які на дату прийняття таких індивідуальних актів або рішень, відповідно, мали статус учасників такого банку, встановлюються Законом України "Про банки і банківську діяльність" та Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (ч.2 статті 76 доповнено згідно з ЗУ №590-IX від 13.05.2020). Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказуванняє обставини,що підтверджуютьзаявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, що не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування. Достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання. Кожна сторонамає довеститі обставини,на яківона посилаєтьсяяк напідставу своїхвимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи викладене,суд дійшоввисновку,що розглядсправи підлягаєпризначенню дорозглядуз повідомленнямсторін длядотримання їхправ щодонадання судупояснень та доказів, крім того,заявнику слідзапропонувати надатисуду доказина підтвердженняобставин,викладених увищевказаній заяві,а саме: копію кредитного договору №111950620000 від 07.08.2007р., докази про наявність заборгованості за цим договором у боржника ОСОБА_1 , відомості про боржника (засоби зв`язку з боржником) хоча би на момент виникнення в нього кредитних зобов`язань за кредитним договором, тощо, копію виконавчого напису №6690, вчиненого 16.09.2021р. приватним нотаріусом Сазоновою О.М., та відомості щодо дій, вчинених на стягнення з цього боржника заборгованості кредитором, оскільки суд, ухвалюючи рішення, має перевірити доводи заяви належними і допустимими доказами та відомостями, що містяться в першоджерелах кредитних правовідносин.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12,81,183,259-261,269,442 ЦПК України, суд

ухвалив:

Прийняти до розгляду судом заяву представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "ФК Європейська агенція з повернення боргів" про заміну стягувача його правонаступником.

Призначити розгляд заяви увідкритому судовомузасіданні на 10:00годину10.05.2024року у приміщенні Болградського районного суду Одеської області за адресою: м.Болград, вул.25 Серпня,192, зала №10.

Повідомити сторонам у справі про дату, час та місце судового засідання з розгляду заяви - шляхом направлення копії даної ухвали та роз`яснити, що їхня неявка не є перешкодою в розгляді заяви.

Роз`яснитизаявнику йогоправо надатисуду доказина підтвердженняобставин,викладених увищевказаній заяві,а саме: копію кредитного договору №Z71.195.73193 від 15.05.2017р., докази про наявність заборгованості за цим договором у боржника ОСОБА_2 , відомості про боржника (засоби зв`язку з боржником) хоча би на момент виникнення в нього кредитних зобов`язань за кредитним договором.

Ухвала оскарженню не підлягає, та, на підставі ст.261 ЦПК України, - набирає законної сили в момент підписання її суддею.

Суддя А.В. Кравцова

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118160469
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони у виконавчому провадженні, шляхом заміни стягувача його правонаступником

Судовий реєстр по справі —497/638/24

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Болградський районний суд Одеської області

Кравцова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні