Ухвала
від 12.03.2024 по справі 477/2871/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/2871/23

Провадження №2/477/108/24

УХВАЛА

про витребування доказів

12 березня 2024 року Жовтневий районний суд Миколаївської області

у складі: головуючого у справі судді Глубоченка С.М.,

за участі секретаря судового засідання Резуник Т.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Миколаєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Шевченківської сільської ради Миколаївської області

про визнання права власності на спадкове майно

в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

20 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою у якій просить визнати за ним право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 на нерухоме майно, а саме: частину житлового будинку АДРЕСА_1 ; частину земельної ділянки площею 0,1450 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, що розташовані за адресою: АДРЕСА_1 ; частину земельної ділянки площею 2,9400 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4823382000:02:000:0149, що розташована в межах території Котляревської сільської ради; частину земельної ділянки площею 2,9400 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 4823382000:02:000:0150, що розташована в межах Котляревської сільської ради

Ухвалою суду від 23 жовтня 2023 року позовна заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою постановленою у підготовчому судовому засіданні 15 січня 2024 року, за клопотанням позивача, судом витребувано від приватного нотаріуса Миколаївського районного нотаріального округу Миколаївської області Сапеги О.П. спадкову справу до майна померлої ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У свою чергу у підготовче судове засідання 12 березня 2024 року позивач не з`явився, подавши заяву про витребування доказів, а саме актового запису про народження ОСОБА_3 , так як зі змісту спадкової справи вбачається, що ним також було подано заяву про прийняття спадщини. В обґрунтування клопотання зазначив, що позивач не може самостійно витребувати докази, які мають значення для справи, оскільки для вирішення спору необхідно встановити коло спадкоємців померлої та з`ясувати факт наявності між ними та померлою родинних відносин. Просив розглянути клопотання без його участі.

Відповідач, будучи належним чином повідомлений про час, дату та місце розгляду справи в підготовче судове засідання 12 березня 2024 року свого представника не направив, заяв та клопотань до суду не надав.

Дослідивши матеріали справи в межах заявленого клопотання, суд установив наступне.

Згідно статей 76, 77 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до частини першої статті 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Згідно частини шостої статті 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно частини першої та частини третьої статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Суд уважає, що позивач дійсно не має об`єктивної можливості самостійно надати зазначені в клопотанні докази, витребувані судом докази можуть містити інформацію щодо предмета доказування на підставі якої, можна встановити дійсні обставини справи.

З урахуванням викладених обставин, клопотання про витребування доказів є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню.

Водночас суд уважає за необхідне повідомити про те, що відповідно до частини восьмої статті 84 ЦПК України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

У відповідності до пункту 1 частини другої статті 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного ЦПК Кодексом строку підготовчого провадження у випадках визначених частиною другою статті 223 цього Кодексу.

Згідно частини другої статті 223 ЦПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку у разі необхідності витребування нових доказів.

Керуючись статтями 84, 223, 258260 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Витребувати з Корабельного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) повний витяг з актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Копію ухвали направити для виконання до Корабельного відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (Богоявленський проспект, 340/2, м. Миколаїв, 54051) та учасникам справи для відома.

Попередити учасників справи про недопустимість зловживання процесуальними правами та невиконання процесуальних обов`язків, внаслідок яких до учасника можуть бути застосовані заходи процесуального примусу, передбачені Главою 9 Розділу І Цивільного процесуального кодексу України (статті 143-148).

Відкласти підготовче судове засідання на 29квітня 2024 року, на 16.15 годин.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СУДДЯ С.М. ГЛУБОЧЕНК О

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118160494
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом

Судовий реєстр по справі —477/2871/23

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні