Рішення
від 12.03.2024 по справі 477/2872/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/2872/23

Провадження №2/477/107/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2024 року Жовтневий районний суд Миколаївської області

у складі: головуючого у справі судді Глубоченка С.М.

за участі секретаря судового засідання Резуник Т.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Миколаєві в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Мішково-Погорілівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області

про визначення додаткового строку

для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

20 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою у якій просить визначити йому додатковий строк шість місяців з дня вступу рішення законної сили для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його матір ОСОБА_2 . Внаслідок смерті матері відкрилася спадщина, до складу якої ввійшло нерухоме майно, зокрема і земельна ділянка, розташована в межах території Мішково-Погорілівської сільської ради Миколаївської області. В передбачений законом термін для прийняття спадщини позивач не звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини через введення по всій території України військового стану та безпосереднім веденням бойових дій за місцем його проживання, через що ОСОБА_1 вимушений був виїхати за межі Миколаївської області. Після повернення до місця свого проживання, позивач звернувся до нотаріальної контори із відповідною заявою, однак у зв`язку з пропуском шестимісячного строку, визначеного для подання заяви про прийняття спадщини, нотаріусом було роз`яснено необхідність визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Ухвалою суду від 23 жовтня 2023 року позовна заява прийнята до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 15 січня 2024 року підготовче провадження у справі закрито, справу призначено до судового розгляду по суті.

У судове засідання 12 березня 2024 року позивач ОСОБА_1 , будучи повідомлений про час та місце розгляду справи не з`явився, подавши до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, просив позов задовольнити в повному обсязі з підстав, вказаних у позовній заяві.

Відповідач - Мішково-Погорілівська сільська рада Миколаївської області у судове засідання свого представника не направила, надіславши до суду заяву про визнання позовних вимог та розгляд справи за відсутності представника сільської ради.

Відповідно до частини другої статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, надані сторонами докази, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову з огляду на наступне.

Так, за загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Відповідно до статті 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від померлої фізичної особи (спадкодавця) до інших осіб ( спадкоємцям).

Відповідно до статті 1217 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Стаття 1218 ЦК України передбачає, що до складу спадщини входять усі права й обов`язки спадкодавця, які не припинилися в момент його смерті.

Відповідно до статті 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Як встановлено судом, ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 та його матір`ю зазначена ОСОБА_2 , що вбачається з копії свідоцтва про народження, серії НОМЕР_1 (а.с.8).

Відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого головою Мішково-Погорілівською 22 травня 2012 року, ОСОБА_2 на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 29 серпня 2011 року отримала у власність земельну ділянку, площею 0,551 га, яка розташована в межах території Мішково-Погорілівської сільської ради Жовтневого району Миколаївської області з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (а. 9).

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 19 травня 2016 року №1377-VІІІ «Про перейменування окремих населених пунктів та районів» Жовтневий район Миколаївської області перейменовано на Вітовський район.

Згідно Розпорядження Кабінету Міністрів України №719-р від 12 червня 2020 року «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Миколаївської області», Відповідно до абзацу першого пункту 71 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Миколаївської області згідно з додатком, серед яких: Мішково-Погорілівська ОТГ з адміністративним центром територіальної громади в с. Мішково-Погорілове.

Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» утворено Миколаївський район (з адміністративним центром у місті Миколаїв) у складі територій Березанської селищної, Веснянської сільської, Воскресенської селищної, Галицинівської сільської, Коблівської сільської, Костянтинівської сільської, Куцурубської сільської, Миколаївської міської, Мішково-Погорілівської сільської, Нечаянської сільської, Новоодеської міської, Ольшанської селищної, Очаківської міської, Первомайської селищної, Радсадівської сільської, Степівської сільської, Сухоєланецької сільської, Чорноморської сільської, Шевченківської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_2 , виданого 20 вересня 2022 року Шевченківським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Миколаївському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що складено актовий запис про смерть №321 (а.с.6).

Внаслідок смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до якої ввійшла належна померлій на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку від 23 травня 2012 року земельна ділянка, загальною площею 0,0551 га.

Як зазначено судом вище, статтею 1270 ЦК України встановлено шестимісячний строк для подання заяви за місцем відкриття спадщини для її прийняття.

У свою чергу, як вказує позивач у своєму позові, своєчасно до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, він не звернувся, оскільки у зв`язку з військової агресією російської федерації проти України по всій території України було введено воєнний стан. Безпосередньо, село Котляреве, де проживав позивач перебувало на лінії бойових дій, через що він змушений був виїхати за межі Миколаївської області.

Після повернення до місця свого проживання звернувся до нотаріальної контори стосовно оформлення спадщини після смерті матері, однак, у зв`язку з пропуском ним строку для подання заяви про прийняття спадщини, позивачу рекомендовано звернутися до суду.

Відповідно до довідки Мішково-Погорілівської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області від 19 жовтня 2023 року №712, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 на день смерті була зареєстрована у будинку по АДРЕСА_1 . Інших осіб, що на день смерті були зареєстровані та/або проживали разом з померлою немає (а.с.7).

30 січня 2024 року на виконання ухвали Жовтневого районного суду Миколаївської області від 15 січня 2024 року про витребування доказів, на адресу суду від Вітовської державної нотаріальної контори Миколаївської області надійшов лист від 26счіня 2024 року за №68/01-16, згідно якого після смерті ОСОБА_2 спадкова справа не заводилася.

Відповідно до частини третьої статті 1272 Цивільного кодексу України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За усталеною судовою практикою, яка серед іншого опирається і на пункт 24 Постанови Пленуму №7 від 30 травня 2008 «Про судову практику у справах про спадкування» вбачається, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Згідно позиції Верховного Суду у постанові від 26 червня 2019 року, правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; ці обставини визнані судом поважними.

Такий же правовий висновок висловлений Верховним Судом України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви. Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: тривала хвороба спадкоємців; велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Судом встановлено, що строк для прийняття спадщини за заповітом ОСОБА_1 пропущений в результаті військового вторгнення російської федерації на територію України 24 лютого 2022 року та проведенням активних бойових дій на території Миколаївського району Миколаївської області.

Згідно наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року №75 затверджено перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточені (блокуванні) станом на 25 квітня 2022 року зі змінами внесеними 14 травня 2022 року, до якого віднесено по Миколаївській області Миколаївський район, у зв`язку з чим ОСОБА_1 не мав можливості скористатися своїм правом, щодо своєчасного подання заяви про прийняття спадщини.

Крім того суд бере до уваги те, що позивачем пропущено незначний термін для подання цієї заяви, а також враховує непереборні обставини пропуску строку, пов`язані з запровадженням воєнного стану на всій території України та встановленням у зв`язку з цим обмежувальних заходів, що в сукупності свідчить про поважність причин пропуску строку, встановленого статті 1270 ЦК України.

Обставини на які посилається позивач, на думку суду, є поважними в розумінні статті 1272 ЦК України, що свідчить про поважність причин пропуску цього строку.

Відповідно до статті 66 Закону України «Про нотаріат» свідоцтво про право на спадщину видається за місцем відкриття спадщини.

З урахуванням цієї обставини, на позови спадкоємця про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, поширюються правила виключної підсудності і вони пред`являються за місцем знаходження майна або основної його частини, якщо такі позови виникають із приводу нерухомого майна (Вищий Спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ - лист від 10 липня 2012 року №6-47/0/9-12).

Ураховуючи викладене, суд уважає за можливе позов задовольнити повністю та визначити позивачу додатковий строк для подання ним заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном в 6 (шість) місяців.

Керуючись статтями 259, 265, 268 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,додатковий строкдля поданняним заявипро прийняттяспадщини, якавідкрилася післясмертіматері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном 6 (шість) місяців, з дня набрання законної сили цього рішення суду.

У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду або через Жовтневий районний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повне найменування сторін:

позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , АДРЕСА_2 ,реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ;

відповідач Мішково-Погорілівська сільська рада Миколаївської області, 57214, с. Мішково-Погорілове Миколаївського району Миколаївської області, вул. Миру, 38, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України 04375257.

СУДДЯ С.М. ГЛУБОЧЕНКО

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118160495
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —477/2872/23

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні