Рішення
від 12.03.2024 по справі 477/2856/23
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД

Миколаївської області

Справа №477/2856/23

Провадження №2-о/477/14/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2024 року Жовтневий районний суд Миколаївської області

у складі: головуючого у справі судді Глубоченка С.М.

за участю секретаря судового засідання Резуник Т.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві в порядку окремого позовного провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Шевченківська сільська рада Миколаївської області

про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

17 жовтня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою, в якій просить встановити факт родинних відносин між померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 та померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , як матері та дочки.

В обґрунтування своєї заяви вказує що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер її батько ОСОБА_4 . Внаслідок його смерті відкрилася спадщина, до якої ввійшла належна померлому 1/3 частина квартири АДРЕСА_1 , яка належала йому відповідно до свідоцтва про право власності на житло; 1/3 частина цієї квартири, яку він фактично успадкував після смерті матері заявника ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та 1/3 частина цієї квартири, яка належала ОСОБА_2 , яка у свою чергу була успадкована ОСОБА_3 після смерті матері, шляхом вступу в управління спадковим майном.

Звернувшись до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, ОСОБА_1 отримала свідоцтво про право на спадщину на 2/3 частини вищевказаного нерухомого майна, з яких 1/3 частина належала померлому ОСОБА_4 відповідно до свідоцтва про право власності на житло, а інша 1/3 частина цієї квартири, належна ОСОБА_3 , та яка була фактично успадкована ним після смерті дружини. Однак, через відсутність документів, які б підтверджували родинні стосунки між померлими ОСОБА_2 і ОСОБА_3 та відповідно факт прийняття останньою спадщини після смерті своєї матері, видати свідоцтво про право на спадщину на 1/3 частину цієї квартири, яка належала померлій ОСОБА_2 нотаріус не має можливості, через що заявнику рекомендовано звернутися до суду про встановлення факту родинних відносин між померлими.

Ухвалою суду від 18 жовтня 2023 року заява ОСОБА_1 прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження.

В судове засідання заявник ОСОБА_1 не з`явилася, подавши заяву про розгляд заяви про встановлення факту родинних відносин за її відсутності, заяву підтримала, просила її задовольнити.

Заінтересована особа Шевченківська сільська рада Миколаївської області в судове засідання свого представника не направила, заяв та клопотань до суду не подала.

Відповідно до частини другої статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши та проаналізувавши докази по справі суд установив наступне.

Відповідно до свідоцтва про право власності на житло від 26 січня 1999 року, виданого Службою приватизації житлового фонду Миколаївського радіоцентру «Україна» та зареєстрованого в Миколаївському міжміському бюро технічної інвентаризації 09 квітня 1999 року за реєстровим №7, ОСОБА_4 , ОСОБА_3 та ОСОБА_2 передано у спільну часткову власність квартиру АДРЕСА_1 .

Як вбачається зі свідоцтва про одруження, серії НОМЕР_1 від 20 листопада 1958 року, ОСОБА_4 та ОСОБА_3 з 20 листопада 1958 року перебували в зареєстрованому шлюбі. Відповідно до вказаного свідоцтва ОСОБА_3 до одруження мала прізвище ОСОБА_5 .

У свою чергу за змістом посвідки про народження, серії НОМЕР_2 встановлено, що ОСОБА_6 (до одруження) ОСОБА_7 народилася ІНФОРМАЦІЯ_4 від батька ОСОБА_8 та матері ОСОБА_2 .

Однак, як вбачається з дослідженої судом посвідки про народження серії НОМЕР_2 , у графі матір під час реєстрації народження ОСОБА_7 не зазначено по-батькові ОСОБА_2 , а надана посвідка має численні пошкодження.

За вказаного вище вбачається та обставина, що житло - квартира АДРЕСА_1 передана у власність особам, які перебували між собою у родинних відносинах, а саме ОСОБА_3 була дочкою ОСОБА_2 , та відповідно дружиною ОСОБА_4 .

Відповідно до свідоцтва про народження, серії НОМЕР_3 , виданого 10 квітня 1965 року Шевченківською сільською радою Жовтневого району Миколаївської області, у ОСОБА_4 та ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_5 народилася дочка ОСОБА_9 .

Відповідно до повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про шлюб №00019393535 від 16 січня 2018 року, ОСОБА_9 21 серпня 1982 року зареєструвала шлюб з ОСОБА_10 та внаслідок реєстрації шлюбу змінила своє прізвище на ОСОБА_11 .

З повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про розірвання шлюбу №00019393603 від 16 січня 2018 року вбачається, що шлюб, зареєстрований 21 серпня 1982 року між ОСОБА_12 та ОСОБА_10 розірвано 29 червня 1989 року.

22 липня 1989 року ОСОБА_13 зареєструвала шлюб з ОСОБА_14 та внаслідок реєстрації шлюбу змінила своє прізвище на ОСОБА_15 , що вбачається зі свідоцтва про укладення шлюбу, серії НОМЕР_4 , виданого 22 червня 1989 року Шевченківською сільською радою Жовтневого району Миколаївської області.

Відповідно до свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_5 від 22 вересня 1999 року, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внаслідок її смерті відкрилася спадщина, до якої ввійшла належна померлій 1/3 частина квартири АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області №415 від 17 жовтня 2023 року на момент смерті ОСОБА_2 разом з нею були зареєстровані та проживали ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

За викладеного, вбачається, що ОСОБА_3 , як дочка померлої, яка на момент смерті проживала разом з нею, є такою особою, що спадщину після смерті матері прийняла, відповідно до діючого на час смерті ОСОБА_2 законодавства.

Відповідно до свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_6 , виданого 24 липня 2017 року, виконкомом Шевченківської сільської ради Вітовського району Миколаївської області, ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Внаслідок смерті ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до якої ввійшла належна померлій 1\3 частина квартири АДРЕСА_1 , що належала їй згідно свідоцтва про право власності на житло від 26 січня 1999 року та 1/3 частина цієї ж квартири, яку вона успадкувала фактичним прийняттям спадщини після смерті ОСОБА_2 .

Відповідно до довідки Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області №416 від 17 жовтня 2023 року на момент смерті ОСОБА_3 разом з нею на момент смерті був зареєстрований та проживав ОСОБА_4 .

З матеріалів спадкової справи №07/2018, витребуваної судом ухвалою від 15 січня 2024 року з Вітовської державної нотаріальної контори Миколаївської області до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , вбачається, що після смерті ОСОБА_3 її чоловік ОСОБА_4 .. будучи спадкоємцем першої черги за законом звернувся із заявою про прийняття спадщини, що відкрилася внаслідок її смерті. У свою чергу, ОСОБА_1 , також будучи спадкоємцем першої черги за законом після смерті матері ОСОБА_3 звернулася до нотаріальної контори із заявою про відмову від спадщини, що відкрилася внаслідок смерті матері.

За вищевказаного вбачається, що ОСОБА_4 прийняв спадщину, що відкрилася внаслідок смерті ОСОБА_3 та яка за встановлених судом обставин складалася з 2/3 частин квартири АДРЕСА_1 , однак у встановленому порядку своїх спадкових правне оформив.

З матеріалів спадкової справи серед іншого вбачається і те, що оскільки свідоцтво про народження ОСОБА_3 мало пошкодження та неточності в частині зазначення повного імені матері у відповідній графі цього свідоцтва, нотаріусом, з метою підтвердження родинних відносин між померлою ОСОБА_3 та померлою ОСОБА_2 зроблено запити за місцем народження ОСОБА_3 для отримання підтвердження родинних зв`язків та відповідно віднесення ОСОБА_3 до спадкоємців першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 і встановлення прийняття нею спадщини.

Однак, як вбачається з відповіді державного архіву Кіровоградської області від 28 лютого 2018 року №61/01-60, актовий запис про народження ОСОБА_7 у книзі реєстрації актів громадянського стану про народження у населених пунктах Аджамської сільської ради Кіровоградської області відсутній.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 19 травня 2016 року №1377-VІІІ «Про перейменування окремих населених пунктів та районів» Жовтневий район Миколаївської області перейменовано на Вітовський район.

Згідно Розпорядження Кабінету Міністрів України №719-р від 12 червня 2020 року «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Миколаївської області», Відповідно до абзацу першого пункту 71 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено адміністративні центри та затверджено території територіальних громад Миколаївської області згідно з додатком, серед яких: Воскресенська ОТГ з адміністративним центром територіальної громади в смт. Воскресенське, до складу якої ввійшли зокрема і с. Пересадівка.

Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» утворено Миколаївський район (з адміністративним центром у місті Миколаїв) у складі територій Березанської селищної, Веснянської сільської, Воскресенської селищної, Галицинівської сільської, Коблівської сільської, Костянтинівської сільської, Куцурубської сільської, Миколаївської міської, Мішково-Погорілівської сільської, Нечаянської сільської, Новоодеської міської, Ольшанської селищної, Очаківської міської, Первомайської селищної, Радсадівської сільської, Степівської сільської, Сухоєланецької сільської, Чорноморської сільської, Шевченківської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, місцем знаходження нерухомого майна на даний час є територія Шевченківської ОТГ Миколаївської області.

Відповідно до свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_7 від 03 червня 2019 року, виданого виконкомом Шевченківської сільської ради Вітовського району Миколаївської області, ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Внаслідок його смерті відкрилася спадщина, до якої, за встановлених судом обставин, ввійшла в цілому квартира АДРЕСА_1 , з яких 1\3 частина квартири АДРЕСА_1 , що належала йому згідно свідоцтва про право власності на житло від 26 січня 1999 року та 2/3 частини цієї ж квартири, які він успадкував фактичним прийняттям спадщини після смерті ОСОБА_3 .

Відповідно до довідки Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області №417 від 17 жовтня 2023 року на момент смерті ОСОБА_4 разом з ним на момент смерті ніхто не був зареєстрований та ніхто не проживав.

ОСОБА_1 , будучи спадкоємцем першої черги за законом, у встановлений строк звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, що відкрилася внаслідок смерті її батька та на підставі поданої нею заяви, державним нотаріусом Вітовської державної нотаріальної контори 27 липня 2023 року їй видано свідоцтво про право на спадщину за законом, відповідно до якого вона успадкувала 2/3 частини квартири АДРЕСА_1 з яких 1/3 частина належала померлому ОСОБА_4 згідно свідоцтва про право власності на житло від 26 січня 1999 року. а інша 1/3 частина цієї квартири була успадкована ним після смерті ОСОБА_3 , що належала їй на праві особистої власності.

Частка квартири, що належала померлій ОСОБА_2 до складу спадщини, після смерті ОСОБА_4 не ввійшла, оскільки документів встановленого зразку, які б підтверджували родинні відносини померлої ОСОБА_2 та померлої ОСОБА_3 нотаріусу надано не було.

У зв`язку з неможливістю в позасудовому порядку вирішити питання щодо підтвердження родинних відносин з померлим ОСОБА_16 , заявник звернулася до суду з даною заявою.

Згідно з частиною першою статті 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

За усталеною судовою практикою вбачається, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, зокрема, якщо згідно із законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав осіб; встановлення факту не пов`язується із наступним вирішенням спору про право.

При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду (частина четверта статті 263 ЦПК України).

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 320/948/18 (провадження № 14-567цс18) зроблено висновок, що у порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, за наявності певних умов. А саме, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право. Чинне цивільне процесуальне законодавство відносить до юрисдикції суду справи про встановлення фактів, від яких залежить виникнення, зміна або припинення суб`єктивних прав громадян. Проте не завжди той чи інший факт, що має юридичне значення, може бути підтверджений відповідним документом через його втрату, знищення архівів тощо. Тому закон у певних випадках передбачає судовий порядок встановлення таких фактів.

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за таких умов:

- факти, що підлягають встановленню, повинні мати юридичне значення, тобто від них мають залежати виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Для визначення юридичного характеру факту потрібно з`ясувати мету встановлення;

- встановлення факту не пов`язується з подальшим вирішенням спору про право. Якщо під час розгляду справи про встановлення факту заінтересованими особами буде заявлений спір про право або суд сам дійде висновку, що у цій справі встановлення факту пов`язане з необхідністю вирішення в судовому порядку спору про право, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює цим особам, що вони вправі подати позов на загальних підставах;

- заявник не має іншої можливості одержати чи відновити документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення. Для цього заявник разом із заявою про встановлення факту подає докази на підтвердження того, що до її пред`явлення він звертався до відповідних організацій за одержанням документа, який посвідчував би такий факт, але йому в цьому було відмовлено із зазначенням причин відмови (відсутність архіву, відсутність запису в актах цивільного стану тощо);

- чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку встановлення юридичних фактів.

Як встановлено судом, метою звернення ОСОБА_1 із заявою про встановлення факту родинних відносин є встановлення в судовому порядку обставин, необхідних для прийняття нею спадщини після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , які підтверджували б наявність родинних відносин між ними та відповідно прийняття спочатку ОСОБА_3 , а після її смерті ОСОБА_4 спадщини після смерті ОСОБА_2 .

За встановленими судом обставин, вбачається, що спору з приводу наступного вирішення питання про права у даному випадку немає, а заявник у позасудовому порядку вирішити вказане питання можливості немає, так як на відповідні запити отримано відомості про відсутність записів про народження ОСОБА_17 у відповідному органу реєстрації актів цивільного стану.

За матеріалами справи вбачається відсутність доказів, які б в установленому порядку підтверджували ОСОБА_18 від матері ОСОБА_2 , оскільки відсутні відомості про актовий запис народження ОСОБА_3 , а відомості про народження померлої є неповними, оскільки згідно свідоцтва про народження у відповідній графі цього свідоцтва відсутній запис по-батькові матері дитини, що не відповідає даним свідоцтва про смерть ОСОБА_2 .

У свою чергу в судовому засіданні факт родинних відносин між ОСОБА_3 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 та померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 підтверджено дослідженими доказами. Так вказаний факт підтверджується поясненнями заявника викладеними у поданій заяві про встановлення факту родинних відносин, з яких послідовно та логічно вбачається, що ОСОБА_3 народилася від матері ОСОБА_2 . Також даний факт підтверджується даними вказаними у свідоцтві шлюб № НОМЕР_8 від 03 жовтня 1937 року, за яким ОСОБА_8 особа записана батьком ОСОБА_17 03 жовтня 1937 року зареєстрував шлюб з ОСОБА_19 , внаслідок чого остання змінила прізвище на ОСОБА_5 .

Крім того, факт родинних відносин підтверджується посвідкою про народження, серії НОМЕР_2 , з якої також вбачається, що ОСОБА_20 народилася від батька ОСОБА_8 та матері ОСОБА_2 , яка хоч і не відповідає повним даним померлої ОСОБА_2 в частині зазначення її по-батькові, але у своїй сукупності з іншими доказами підтверджує доводи заявника та свідчать про наявність підстав для задоволення вимог.

Приймаючи до уваги викладене, заява ОСОБА_1 підлягає задоволенню, оскільки факт родинних відносин між ОСОБА_3 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_2 та померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 знайшов своє підтвердження у судовому засіданні, іншим шляхом встановлення цього факту неможливо, а його встановлення необхідно заявнику для реалізації права на спадкування.

Відповідно до частини сьомої статі 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення у правах окремого провадження, судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Керуючись статтями 259, 265, 268, 294, 319 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити повністю.

Встановити факт, що померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 була матір`ю померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду або через Жовтневий районний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його підписання.

Повне найменування учасників справи:

заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_9 ;

заінтересована особа Шевченківська сільська рада Миколаївської області, 57263, с.Шевченкове Миколаївського району Миколаївської області, вул. Шевченка, 34, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України 26490929.

СУДДЯ С.М. ГЛУБОЧЕНКО

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118160498
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —477/2856/23

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Глубоченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні