Ухвала
від 03.04.2024 по справі 947/11086/24
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/11086/24

Провадження № 1-кс/947/4707/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.2024 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Малиновської окружної прокуратури м. Одеси ОСОБА_4 про проведення огляду у кримінальному провадженні № 42021163040000055 від 28.08.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 5 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Київського районного суду м. Одеси надійшло клопотання сторони обвинувачення про надання дозволу на проведення огляду, з якого вбачається, що СУ ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42021163040000055 від 28.08.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 5 ст. 191 КК України, за фактом розтрати та привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах посадовими особами ТОВ «Білд констракшн груп», Визирської сільської ради Одеського району Одеської області та інших розпорядників бюджетних коштів.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, між відділом освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради Одеського району Одеської області ЄДРПОУ 43187500 та ТОВ «Білд Констракшн Груп» ЄДРПОУ 41521618 укладено договори: №106 від 27.08.2020 року за результатами відкритих торгів UA-2020-07-03-004994-a «Капітальний ремонт харчоблоку Першотравневого навчально-виховного комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 » на суму 8 139 000,00 гривень; №182 від 08.10.2021 року за результатами відкритих торгів UA-2021-09-23-007360-b «Капітальний ремонт харчоблоку Першотравневого навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ліцей» за адресою: Одеська область, Лиманський район, с. Першотравневе, вул. Учительська, 3» Коригування. Додаткові роботи» на суму 2 909 765, 95 гривень.

На виконання договорів з бюджету на рахунок ТОВ «Білд Констракшн Груп» ЄДРПОУ 41521618 сплачено грошові кошти на загальну суму, приблизно 10 969 022,23 гривень.

Розрахунок здійснено на підставі довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (ф.КБ-3) та актів виконаних робіт (ф.КБ-2В).

10.09.2020 року змінилась назва з Першотравневого навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ліцей» Визирської сільської ради Лиманського району Одеської області на Опорний заклад освіти «Першотравневий ліцей» Визирської сільської ради Лиманського району Одеської області.

Крім того, 16.04.2021 року змінилась назва з Опорного закладу освіти «Першотравневий ліцей» Визирської сільської ради Лиманського району Одеської області на Опорний заклад освіти «Першотравневий ліцей» Визирської сільської ради Одеського району Одеської області.

В ході досудового розслідування, 27.03.2024 року було призначено судову будівельно-технічну експертизу виконаних робіт за договорами: № 182 08.10.2021 року на закупівлю робіт «Капітальний ремонт харчоблоку Першотравневого навчально-виховного комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: АДРЕСА_1 » Коригування. Додаткові роботи» та № 106 від 27.08.2020 року на закупівлю робіт «Капітальний ремонт харчоблоку Першотравневого навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ліцей» за адресою: АДРЕСА_1 », проведення якої доручено судовому експерту ОСОБА_5 (свідоцтво № 1983 від 01.03.2022 року).

28.03.2024 року на адресу СУ ГУНП в Одеській області надійшло клопотання експерта про надання безперешкодного доступу до об`єкту дослідження із забезпеченням прибуття експерта та присутності при дослідженні всіх сторін по справі (або їх законних представників).

На підставі вищевикладеного, у органу досудового розслідування виникла необхідність у здійсненні огляду харчоблоку Опорного закладу освіти «Першотравневий ліцей» Визирської сільської ради Одеського району Одеської області (колишня назва Першотравневий навчально-виховний комплекс « ІНФОРМАЦІЯ_1 »), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 та у забезпеченні доступу експерта до об`єкту дослідження та здійсненні огляду.

Здійснення огляду харчоблоку Опорного закладу освіти «Першотравневий ліцей» Визирської сільської ради Одеського району Одеської області (колишня назва Першотравневий навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ліцей»), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , необхідне для встановлення об`ємів, вартості виконаних робіт по вказаному договору та позитивному вирішенні експертом при виконанні судової будівельно-технічної експертизи питань, що поставлені на експертизу. Крім цього, вартість виконаних робіт визначає розмір матеріальної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням та впливає на кваліфікацію кримінального правопорушення.

Без проведення огляду неможливо повно, всебічно та об`єктивно дослідити всі обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, встановити осіб, які причетні до вчинення кримінальних правопорушень, а також прийняти законне рішення у цьому кримінальному провадженні, а тому слідчий за погодженням з прокурором звертається до слідчого судді із клопотанням про надання дозволу на проведення огляду.

В судовому засіданні слідчий клопотання про надання дозволу на проведення огляду підтримав у повному обсязі, клопотання просив задовольнити.

Дослідивши клопотання та долучені в його обґрунтування матеріали, вислухавши слідчого в судовому засіданні, який підтримав подане клопотання та просив його задовольнити, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ст.41 Конституції України право приватної власності є непорушним.

Згідно зКонституцією УкраїнитаЗаконом України «Про міжнародні договори і угоди», чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України і підлягає застосуванню поряд з національним законодавством України.

Згідно ст.2 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», рішення ЄСПЛ є обов`язковими для виконання Україною відповідно до ст.46 Конвенції.

У своїх висновках ЄСПЛ неодноразово зазначав, що аби не суперечити ст.8 Конвенції, втручання у приватне життя повинно здійснюватися «згідно із законом», мати легітимну мету та бути необхідним у демократичному суспільстві для досягнення цієї мети (рішення у справі «Кривіцька та Кривіцький проти України», п.42; «Шалімов проти України», п.84; «Кузнецов проти України», п.134).

У рішенні «Michaud v. France», п.94-1175, ЄСПЛ вказав, що вираз «передбачене законом» вимагає насамперед, щоб втручання ґрунтувалося на внутрішньому праві.

Згідно рішення «S. and Marper v. the UK», п.101, втручання буде таким, що є «необхідним у демократичному суспільстві», якщо воно відповідає вимогам «нагальної суспільної необхідності», зокрема є пропорційним його «законній меті», і якщо причини, наведені національними властями в його виправдання, є «суттєвими і достатніми».

Відповідно вимогам ст. 237 ч.2 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу встановленими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Згідно ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Долученими до клопотання матеріалами в сукупності в повній мірі підтверджується наявність обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення в рамках кримінального провадження № 42021163040000055 від 28.08.2021 року кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 5 ст. 191 КК України.

Як вбачається з клопотання про проведення огляду, у сторони обвинувачення виникла необхідність у проведенні огляду харчоблоку Опорного закладу освіти «Першотравневий ліцей» Визирської сільської ради Одеського району Одеської області (колишня назва Першотравневий навчально-виховний комплекс « ІНФОРМАЦІЯ_1 »), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 з метою фіксації обставин імовірного вчинення кримінальних правопорушень.

Відповідно до інформаційної довідки № 372509941 від 02.04.2024 року з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, право власності на будівлю Опорного закладу освіти «Першотравневий ліцей» Визирської сільської ради Одеського району Одеської області (колишня назва Першотравневий навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ліцей»), розташовану за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано за Територіальною громадою в особі Визирської сільської ради Одеського району (колишня назва Лиманського району) Одеської області, код ЄДРПОУ 04378669.

Слідчий суддя прийшов до переконання, що в результаті надання дозволу на проведення огляду може бути досягнуто мету проведення такої слідчої (розшукової) дії.

Крім того, враховуючи обставини можливого вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 5 ст. 191 КК України та їх специфіку, слідчий суддя вважає, що огляд є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінальних правопорушень, які мають значення для досудового розслідування та про які зазначено у клопотанні, які в свою чергу в добровільному порядку отримані бути не можуть, оскільки такі відомості викриватимуть можливу протиправну поведінку причетних до вчинення кримінальних правопорушень осіб.

На підставі викладеного, враховуючи обґрунтованість поданого клопотання, наявність правових підстав для його задоволення, слідчий суддя приходить до переконання, що таке клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 223, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Малиновської окружної прокуратури м. Одеси ОСОБА_4 про проведення огляду у кримінальному провадженні № 42021163040000055 від 28.08.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 5 ст. 191 КК України задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 42021163040000055 від 28.08.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 5 ст. 191 КК України, за участю судового експерта ОСОБА_5 , інших спеціалістів; власника (його представників, уповноважених осіб); представників (уповноважених осіб) Відділу освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради Одеського району Одеської області ЄДРПОУ 43187500; представників (уповноважених осіб) ТОВ «Білд Констракшн Груп» ЄДРПОУ 41521618; працівників УСР в Одеській області ДСР НП України, дозвіл на проведення огляду харчоблоку Опорного закладу освіти «Першотравневий ліцей» Визирської сільської ради Одеського району Одеської області (колишня назва Першотравневий навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ліцей»), розташованого за адресою: Одеська область, Одеський район (колишня назва Лиманський район), с. Першотравневе, вул. Учительська, 3, з метою встановлення об`ємів, вартості виконаних робіт за договорами № 182 08.10.2021 року на закупівлю робіт «Капітальний ремонт харчоблоку Першотравневого навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ліцей» за адресою: Одеська область, Лиманський район, с. Першотравневе, вул. Учительська, 3» Коригування. Додаткові роботи» та № 106 від 27.08.2020 року на закупівлю робіт «Капітальний ремонт харчоблоку Першотравневого навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів ліцей» за адресою: АДРЕСА_1 », та фіксації відомостей, що можуть свідчити про факт та обставини вчинення кримінального правопорушення.

Визначити строк дії ухвали тривалістю в один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118160694
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду у кримінальному провадженні № 42021163040000055 від 28.08.2021 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. ч. 2, 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —947/11086/24

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 02.04.2024

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні