Ухвала
від 03.04.2024 по справі 910/11952/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

"03" квітня 2024 р. Справа№ 910/11952/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Алданової С.О.

суддів: Корсака В.А.

Євсікова О.О.

за участю секретаря судового засідання Сергієнко-Колодія В.В.,

представників учасників справи згідно протоколу судового засідання

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Зеонбуд» про відвід колегії суддів Алданової С.О., Корсака В.А., Євсікова О.О. від розгляду справи № 910/11952/23

за апеляційною скаргою Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення

на рішення Господарського суду міста Києва від 28.11.2023

у справі № 910/11952/23 (суддя: Картавцева Ю.В.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Зеонбуд"

до Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення

про зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

У провадженні колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: Алданова С.О. (головуючий), Корсак В.А., Євсіков О.О. перебуває апеляційна скарга Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення на рішення Господарського суду міста Києва від 28.11.2023 у справі № 910/11952/23, чергове судове засідання по справі було призначено на 03.04.2024.

03.04.2024 представником ТОВ «Зеонбуд» подано до суду заяву про відвід суддів Алданової С.О., Корсака В.А., Євсікова О.О. від розгляду справи № 910/11952/23, яка мотивована наявністю підстав, які викликають у заявника обґрунтовані сумніви щодо неупередженості та об`єктивності колегії суддів.

Зокрема, на думку заявника, після судового засідання, яке відбулось 04.03.2024, колегія суддів цікавилась у представників відповідача господарськими справами Концерну РРТ. Зазначене може свідчити про упередженість суду відносно ТОВ «Зеонбуд», що може призвести до несправедливого та необ`єктивного вирішення спору між сторонами, з порушенням вимог та засад господарського судочинства. Крім того, судом порушено процесуальні строки розгляду справи.

Відповідно до приписів ч.ч. 1-3 ст. 39 ГПК України питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі.

Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість.

Якщо суд доходить висновку про необґрунтованість заявленого відводу і заява про такий відвід надійшла до суду за три робочі дні (або раніше) до наступного засідання, вирішення питання про відвід здійснюється суддею, який не входить до складу суду, що розглядає справу, і визначається у порядку, встановленому частиною першою статті 32 цього Кодексу. Такому судді не може бути заявлений відвід.

Якщо заява про відвід судді надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, така заява не підлягає передачі на розгляд іншому судді, а питання про відвід судді вирішується судом, що розглядає справу.

Оскільки вказана заява про відвід надійшла до суду пізніше ніж за три робочі дні до наступного засідання, питання про відвід судді вирішується безпосередньо у судовому засіданні 03.04.2024 колегією суддів, що розглядає справу.

У судовому засіданні 03.04.2024 колегією суддів поставлено на обговорення вищенаведену заяву про відвід судді.

Присутній представник позивача заяву про відвід суддів Алданової С.О. Корсака В.А., Євсікова О.О. підтримав та просив її задовольнити.

Присутні представники відповідача заперечили щодо задоволення вищевказаної заяви.

Дослідивши заяву про відвід, заслухавши думку присутніх представників сторін, колегія суддів не вбачає підстав для її задоволення, з огляду на наступне.

Відвід - це процесуальний інститут, що містить умови, за яких особа не може брати участі у конкретній справі. Відвід судді в господарському процесі як правова категорія - це висловлена в письмовій формі недовіра колегії господарського суду на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі внаслідок виявлення будь-якої особистої прихильності чи упередженості, заявлена учасником розгляду конкретної справи.

Підстави для відводу (самовідводу) судді визначає стаття 35 ГПК України.

Так, згідно зі ст. 35 ГПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання, або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді.

Суддя підлягає відводу (самовідводу) також за наявності обставин, встановлених статтею 36 цього Кодексу.

До складу суду не можуть входити особи, які є членами сім`ї, родичами між собою чи родичами подружжя.

Незгода сторони з процесуальними рішеннями судді, рішення або окрема думка судді в інших справах, висловлена публічно думка судді щодо того чи іншого юридичного питання не може бути підставою для відводу.

Стаття 36 ГПК України встановлює недопустимість повторної участі судді у розгляді справи.

Колегія суддів зауважує, що право подавати заяву про відвід судді є однією з гарантій законності здійснення правосуддя і об`єктивності та неупередженості розгляду справи. Статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод закріплені основні процесуальні гарантії, якими може скористатися особа при розгляді її цивільного позову в національному суді, серед яких - розгляд справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Бочан проти України" суд нагадує, що "безсторонність", в сенсі п. 1 статті 6, має визначатися відповідно до суб`єктивного критерію, на підставі особистих переконань та поведінки конкретного судді у конкретній справі - тобто, жоден з членів суду не має проявляти будь-якої особистої прихильності або упередження, та об`єктивного критерію - тобто, чи були у судді достатні гарантії для того, щоб виключити будь-які легітимні сумніви з цього приводу. Відповідно до об`єктивного критерію має бути визначено, чи наявні факти, що можуть бути перевірені, які породжують сумніви щодо відсутності безсторонності судів. У цьому зв`язку навіть зовнішні ознаки мають певне значення. Ключовим питанням є питання довіри, яку суди в демократичному суспільстві мають вселяти суспільству і, перш за все, сторонам у процесі.

У рішенні у справі "Олександр Волков проти України" зазначено наступне. Як правило, безсторонність означає відсутність упередженості та необ`єктивності. Згідно з усталеною практикою Суду існування безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції повинно встановлюватися згідно з: суб`єктивним критерієм, врахувавши особисті переконання та поведінку конкретного судді, тобто чи мав суддя особисту упередженість або чи був він об`єктивним у цій справі, та об`єктивним критерієм, іншими словами, шляхом встановлення того, чи забезпечував сам суд та, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії для того, щоб виключити будь-який обґрунтований сумнів у його безсторонності. Проте між суб`єктивною та об`єктивною безсторонністю не існує беззаперечного розмежування, оскільки поведінка судді не тільки може викликати об`єктивні побоювання щодо його безсторонності з точки зору стороннього спостерігача (об`єктивний критерій), а й може бути пов`язана з питанням його або її особистих переконань (суб`єктивний критерій). Отже, у деяких випадках, коли докази для спростування презумпції суб`єктивної безсторонності судді отримати складно, додаткову гарантію надасть вимога об`єктивної безсторонності. У цьому відношенні навіть вигляд має певну важливість - іншими словами, "має не лише здійснюватися правосуддя - ще має бути видно, що воно здійснюється". Адже йдеться про довіру, яку в демократичному суспільстві суди повинні вселяти у громадськість. Насамкінець, концепції незалежності та об`єктивної безсторонності тісно пов`язані між собою та залежно від обставин можуть вимагати спільного розгляду.

На переконання суду апеляційної інстанції, у поданій заяві про відвід представником позивача не наведено доводів у розумінні ст. ст. 35, 36 ГПК України для існування підстав для відводу суддів.

Так, заява про відвід суддів зводиться до незгоди з процесуальними рішеннями та діями суддів Алданової С.О., Корсака В.А., Євсікова О.О. під час розгляду апеляційної скарги.

Водночас, наведені вище обставини не можуть бути підставою для відводу, оскільки, як зазначалось вище, незгода з процесуальними рішеннями судді не є підставою для відводу та не свідчить про його упередженість.

Колегія суддів також наголошує на тому, що сама лише наявність сумнівів стосовно об`єктивності судді під час розгляду справи дійсно надає право учаснику справи заявити відвід такому судді. Водночас, на переконання апеляційного суду, такий відвід повинен бути достатньо вмотивованим та містити підстави його заявлення.

Однак, представником ТОВ «Зеонбуд» не наведено переконливих обставин, які б свідчили про упередженість та необ`єктивність колегії суддів під час розгляду даної справи.

Таким чином, розглянувши заявлений представником позивача відвід колегії суддів Алдановій С.О., Корсаку В.А., Євсікову О.О. від розгляду справи № 910/11952/23, суд не вбачає підстав для її задоволення, оскільки наведені заявником доводи у розумінні ст. ст. 35, 36 ГПК України не можуть бути підставою для відводу колегії суддів.

Згідно з п. 11 ст. 39 ГПК України за результатами вирішення заяви про відвід суд постановляє ухвалу.

Керуючись ст.ст. 32, 35, 38-40, 234 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд,-

УХВАЛИВ:

1. Визнати необґрунтованим заявлений представником Товариства з обмеженою відповідальністю «Зеонбуд» відвід колегії суддів Алданової С.О., Корсака В.А., Євсікова О.О. від розгляду справи № 910/11952/23.

2. У задоволенні заяви представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Зеонбуд» про відвід колегії суддів Алданової С.О, Корсака В.А., Євсікова О.О. від розгляду справи № 910/11952/23 - відмовити.

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя С.О. Алданова

Судді В.А. Корсак

О.О. Євсіков

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118161342
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —910/11952/23

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 20.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 23.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Картавцева Ю.В.

Рішення від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Картавцева Ю.В.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Картавцева Ю.В.

Ухвала від 01.08.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Картавцева Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні