Рішення
від 05.04.2024 по справі 608/682/24
ЧОРТКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

копія

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"05" квітня 2024 р. Справа № 608/682/24

Номер провадження2/608/366/2024

Чортківський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Коломієць Н. З.

з участю секретаря Смаглій О. Р.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Чорткові справу за позовом ОСОБА_1 до Нагірянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до відповідача Нагірянської сільської ради Чортківського району Тернопільської області про визнання права власності на спадкове майно. В позовній заяві вказав, що після смерті батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина на майно, зокрема, на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 . Проте, оформити спадкові права за законом у нотаріуса позивачу виявилось неможливим, в зв`язку з відсутністю інформації щодо зареєстрованих прав власності спадкодавця на згадане майно станом на 19.02.2024 у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Просить визнати за ним право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , а саме: на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 .

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Калінніков М. О. в підготовче засідання не з`явилися, подали письмову заяву, згідно якої просять розгляд справи проводити без їх участі, позовні вимоги підтримують, просять задоволити.

Відповідач представник Нагірянської сільської ради в підготовче судове засідання не з`явився, подав письмову заяву про слухання справи у його відсутності та визнання позову.

Оскільки, відповідач визнає позов, тому суд ухвалює рішення у підготовчому засіданні, що відповідає вимогам ч.3 ст.200 Цивільного процесуального кодексу України та без фіксування судового процесу, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України.

Розглянувши позовну заяву, врахувавши думку учасників процесу, які не з`явилися в підготовче судове засідання, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних мотивів.

За положеннями ч.1 ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За положеннями ч.1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права (п.1 ч.2 ст.16 цього Кодексу).

За положеннями ч.1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 263 Цивільного процесуального кодексу України, судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права, у встановленому законодавством України порядку.

З матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Дніпро, про що 02 лютого 2023 року зроблено відповідний актовий запис № 59, що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 02.02.2023.

Після його смерті відкрилася спадщина за законом на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 .

З листа приватного нотаріуса Чортківського районного нотаріального округу Тернопільської області Усик Г. Я. № 67/02-14 від 19.02.2024 вбачається, що 11.05.2023 за заявою позивача було заведено спадкову справу № 111/2023 до майна померлого ОСОБА_2 . Інших заяв у зв`язку з цією спадковою справою не надходило. Позивачу видавались Свідоцтва про право на спадщину в рамках цієї спадкової справи, на земельні ділянки та грошові вклади.

Однак, нотаріусом було відмовлено в оформленні спадкових прав та повідомлено, що відповідно до п. 4.15 глави 10 Розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року за № 282/20595, видача свідоцтв про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання документів щодо належності цього майна спадкодавцеві.

Згідно довідки Сосулівського старостинського округу від 05.12.2023 житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1 відносився до колгоспного двору.

У відповідності до погосподарської книги №1 станом на 01.07.1990 його членами були: Голова двору - ОСОБА_3 , члени двору: ОСОБА_2 .

Згідно ст. 120 Цивільного кодексу Української РСР у редакції станом на 01.07.1990 (надалі - ЦК Української РСР), майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності.

Колгоспний двір може мати у власності підсобне господарство на присадибній ділянці землі, що знаходиться в його користуванні, жилий будинок, продуктивну худобу, птицю та дрібний сільськогосподарський реманент відповідно до статуту колгоспу.

Крім того, колгоспному дворові належать передані в його власність членами двору їх трудові доходи від участі в громадському господарстві колгоспу або інше передане ними у власність двору майно, а також предмети домашнього вжитку і особистого користування, придбані на спільні кошти.

Частиною 2 ст. 123 ЦК Української РСР передбачено, що розмір частки члена двору встановлюється виходячи з рівності часток усіх членів двору, включаючи неповнолітніх і непрацездатних.

Отже, в силу вищевказаних правових норм кожному із членів колгоспного двору належала рівна частка житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, зокрема ОСОБА_4 та ОСОБА_2 по 1/2 частини житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 .

Слід зазначити, що 1/2 частина нерухомого майна перейшла у власність ОСОБА_2 в порядкусилу спадкування за законом після смерті його мами ОСОБА_5 . Таким чином, у власності ОСОБА_2 перебував цілий житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, а тому його спадкоємець за законом має право на спадкування цілого нерухомого майна.

Так, ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_2 від 07 лютого 2023 року.

Згідно заповіту від 31.01.2000, посвідченого секретарем виконкому Сосулівської сільської ради Гап`як Г. І., ОСОБА_6 все своє майно заповіла своєму сину ОСОБА_2 .

У відповідності до довідок Сосулівського старостинського округу Нагірянської сільської ради за №42 від 26.02.2024, за №161 від 29.08.2023, за №159 від 29.08.2023 ОСОБА_2 після смерті матері ОСОБА_6 вступив в управління спадковим майном.

Таким чином, єдиним спадкоємцем за заповітом, який прийняв спадщину після смерті ОСОБА_6 був її син ОСОБА_2 .

Отже, незважаючи на те, що ОСОБА_2 не оформив правовстановлюючі документи на частину житлового будинку на прийняту спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_6 , він вважається власником частини житлового будинку померлої, яка складає 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 . Крім того, спадкодавець ОСОБА_2 вважається власником 1/2 частини житлового будинку в силу того, що він був членом колгоспного двору станом на 01 липня 1990 року.

Згідно ст. 25 Цивільного кодексу України здатність мати цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи виникає з моменту її народження і припиняється у момент її смерті.

Відповідно до ст. 30 Цивільного кодексу України дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно.

Згідно ст. 182 ЦК України, права власності на нерухомі речі підлягають державній реєстрації. Згідно ст.328 цього Кодексу, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Статтею 1218 ЦК України встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно з вимогами ч.1 ст.1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якого є нерухоме майно, зобов`язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Згідно ст.ст. 368, 370, 372, 1226 Цивільного кодексу України у разі смерті співвласників частка кожного з них може бути визначена судом за позовом спадкоємців.

Відповідно до п.11 ч.1 ст. 346 Цивільного кодексу України, однією із підстав припинення права власності є смерть власника.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 №7 «Про судову практику у справах про спадкування», свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину, вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч.1 ст. 142 Цивільного процесуального кодексу України, у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Оскільки, відповідач позов визнав у підготовчому судовому засіданні, тому на виконання вимог закону, суд повертає позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ними при поданні позову.

На підставі ст. ст. 25, 30, 346, 386, 392, 1222, 1268 Цивільного кодексу України та керуючись ст. ст. 4, 12, 76, 81, 89, 142, 200, 263, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , зареєстрованого в с. Нагірянка Чортківського району Тернопільської області, РНОКПП НОМЕР_3 до Нагірянської сільської ради Чорктівського району Тернопільської області, код ЄДОПОУ 04393829, с. Нагірянка Чортківського району Тернопільської області, 48543, про визнання права власності на спадкове майно - задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 ,жителем АДРЕСА_2 ,РНОКПП НОМЕР_4 право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме: на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами АДРЕСА_1 .

Зобов`язати Головне управління Державної казначейської служби України у Тернопільській області, код ЄДРПОУ 37977599, що розташоване за адресою: поштовий індекс 46000, бульвар Шевченка, 39, м. Тернопіль, повернути зі спеціального фонду Державного бюджету України позивачу ОСОБА_1 , зареєстрованому в с. Нагірянка Чортківського району Тернопільської області, РНОКПП НОМЕР_3 , 50 відсотків судового збору за квитанцією ID: 6631-9544-5450-8625 АТ «ТАСКОМБАНК» від 18.03.2024 на суму 1211,20 гривень, що становить 605 (шістсот п`ять) гривень 60 копійок.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги Тернопільському апеляційному суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно з оригіналом

Суддя:/підпис/

Оригінал рішення знаходиться в матеріалах справи № 608/682/24

Рішення набирає законної сили « » 2024 р.

Суддя: Н. З. Коломієць

Копію рішення видано « » року

Секретар:

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118162315
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —608/682/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Чортківський районний суд Тернопільської області

Коломієць Н. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні