Рішення
від 05.04.2024 по справі 680/126/24
НОВОУШИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

НОВОУШИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 680/126/24

2/680/128/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року селище Нова Ушиця

Новоушицький районний суд Хмельницької області в складі судді Олійник А.О.,

з участю секретаря судового засідання Максимчука С.М.,

учасники справи:

позивач ОСОБА_1 ,

відповідач Новоушицька селищна рада Хмельницької області,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заправилами загальногопозовного провадженняв залісуду цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до Новоушицької селищної ради Хмельницької області про визнання права власності на домоволодіння в порядку спадкування,

установив:

Зміст позовних вимог та позиції учасників справи

У лютому 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою в якій просив визнати за ним право власності на домоволодіння, що розташоване у АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_2 .

Свої вимоги мотивує тим, що він спадщину після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 його баби ОСОБА_2 прийняв, однак нотаріус через відсутність у спадкодавця правовстановлюючих документів на житловий будинок, відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Представник позивача - адвокат Соловей О.В. подав заяву про розгляд справи без його та позивача участі, позов підтримав (арк. спр. 54,58).

Від відповідача Новоушицької селищної ради Хмельницької області надійшла заява про розгляд справи без участі представника та визнання позову (арк. спр. 62).

Процесуальні дії у справі

28 лютого 2024 року відкрито провадження у справі, задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів.

21 березня 2024 року закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті.

У зв`язку неявкою в судове засідання всіх учасників справи, суд згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України, здійснює розгляд справи без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Фактичні обставини справи, встановлені судом

Позивач ОСОБА_1 є онуком ОСОБА_2 , про що свідчить свідоцтва про народження та свідоцтво про шлюб (арк. спр. 38 на звороті, 39).

22 березня 2018 року ОСОБА_2 склала заповіт, відповідно до якого заповіла усе майно, де б воно не було і з чого б воно не складалось, і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті, і на що вона за законом матиме право ОСОБА_1 , тобто позивачу, про що свідчить копія заповіту (арк. спр. 9).

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла баба позивача ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть (арк. спр. 10).

Відповідно до довідок № 80,81,82,83 від 26 лютого 2024 року, сформованих на підставі погосподарських книг, ОСОБА_2 на день смерті була зареєстрована та проживала одна в належному їй домоволодінні за адресою АДРЕСА_1 (арк. спр. 19,20).

Інформація про реєстрацію права власності спадкодавця ОСОБА_2 на нерухоме майно в АДРЕСА_1 у КП «Новоушицьке БТІ» - відсутня (арк. спр. 17).

Загальна вартість житлового будинку з належними до нього господарськими будівлями в АДРЕСА_1 становить 136304,00 гривень (арк. спр. 16). До складу домоволодіння входять: житловий будинок,1965 року забудови, господарська будівля, 1980 року забудови літня кухня, 1970 року забудови, веранда, 1973 року забудови, сарай, сарай, 1974 року забудови, гараж, 1983 року забудови, сарай з підвалом, 1968 року забудови. Вказана обставина також підтверджується даними технічного паспорта (арк.спр.11-15).

Даними спадкової справи №72-2021 підтверджується, що позивач ОСОБА_1 23 квітня 2021 звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті баби ОСОБА_2 та на його ім`я 23 вересня 2021 року нотаріус видав три свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки. Інші спадкоємці відсутні (арк. спр. 31-51).

Позивачу ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва на право на спадщину за заповітом на житловий будинок з господарськими будівлями, що знаходиться в АДРЕСА_1 після смерті ОСОБА_2 у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на майно, що підтверджується постановою нотаріуса від 26 лютого 2024 року (арк. спр. 18).

З огляду на викладене виник спір про право на спадкове майно та за вказаних обставин позивач не може отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом в іншому (позасудовому) порядку.

Мотиви з яких виходить суд та застосовані норми права

Спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла до інших осіб. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою (ч.1 ст. 1220, ст. 1216 ЦК України).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті (ст.ст. 1217, 1223 ЦК України).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті ( ст. 1218 ЦК України).

Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини (ст. 1268, ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Суду при розгляді справ про визнання права власності на спадкове майно належить встановити: факт смерті спадкодавця, коло спадкоємців, наявність (відсутність) заповіту, факт прийняття спадщини, наявність спадкового майна.

Зібрані по справі та безпосередньо дослідженні судом докази свідчать про те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 відкрилась спадщина після смерті ОСОБА_2 . Позивач, як спадкоємець за заповітом, відповідно до вимог статті 1269 ЦК України, прийняв спадщину, оскільки подав заяву нотаріусу про прийняття спадщини у шестимісячний строк з дня відкриття спадщини.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі на житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством порядку. Водночас застосуванню підлягає законодавство, що регулювало виникнення права власності у самих спадкодавців на момент закінчення будівництва будинків.

На підтвердження права власності спадкодавця на домоволодіння позивач надав суду довідку Новоушицької селищної ради Хмельницької області від 26 лютого 2024 року про належність домоволодіння спадкодавцю ОСОБА_2 , видану на підставі записів погосподарських книг, які велися на підставі Вказівок по веденню погосподарського обліку в сільських Радах народних депутатів, затвердженими Центральним статистичним управлінням СРСР 13 квітня 1979 року за № 112/5. Саме записи у погосподарських книгах визнавались як акти органів влади (публічні акти), що підтверджують право приватної власності, на підставі яких органи БТІ здійснювали державну реєстрацію права власності.

Таким чином право власності спадкодавця ОСОБА_2 на домоволодіння, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 підтверджене належними доказами та не заперечується відповідачем.

Відсутність у спадкодавця свідоцтва про право власності на майно за наявності акту органу влади, що підтверджує право власності, не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Зміна адреси спадкового домоволодіння, зокрема з АДРЕСА_1 , на АДРЕСА_1 пов`язана із прийняттям 17 липня 2020 року Верховною радою України постанови «Про утворення та ліквідацію районів». Зазначений факт є загальновідомим та доказуванню, в силу вимог частини третьої статті 82 ЦПК України, не підлягає.

Обраний позивачем спосіб захисту права - визнання права власності є ефективним, право позивача підлягає захисту, оскільки іншого порядку визнання права власності в даному випадку не існує, тому позов необхідно задовольнити.

Оскільки відсутності інші спадкоємці, які прийняли спадщину чи претендували б на неї, Новоушицька селищна рада Хмельницької області, на території якої знаходиться спадкове майно, є належним відповідачем у справі.

Розподіл судових витрат

Розподіляючи судові витрати у виді судового збору, суд керується частиною дев`ятою статті 141 та статтею 2 ЦПК України та враховує, що у даному випадку спір виник не внаслідок винних дій відповідача, який проти позову не заперечував, будь - яких дій, які б порушували право позивача на оформлення спадщини не вчиняв. Натомість саме бездіяльність спадкодавця щодо не проведення державної реєстрації права власності в установленому законом порядку на спадкове майно є підставою для виникнення спору.

Тому, керуючись такими засадами цивільного судочинства як справедливість та верховенство права, суд не вбачає підстав для стягнення судових витрат з відповідача.

Оскільки позовна заява подана в електронній формі, що є підставою для застосування коефіцієнта 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору, з урахуванням ціни позову ( 136 304 грн), судовий збір, який сплачений за подання позовної заяви у розмірі 1091 грн (1363,04 х 0,8=1091), слід покласти на позивача.

Керуючись ст.ст.2, 12, 81, 141, 258, 263-265, 273 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 доНовоушицької селищноїради провизнання прававласності надомоволодіння впорядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , як спадкоємцем за заповітом після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 право власності на домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , яке складається з житлового будинку, господарської будівлі, літньої кухні, веранди, сарая, сарая, гаража, сарая з підвалом.

Судові витрати у виді судового збору в розмірі 1091 (одна тисяча дев`яносто одна) гривня покласти на позивача ОСОБА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів із дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ,РНОКПП - НОМЕР_1 .

Відповідач: Новоушицька селищна рада, місцезнаходження: с-ще Нова Ушиця, вул. Подільська, 17, Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04407388.

Суддя А. О. Олійник

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118162514
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —680/126/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Новоушицький районний суд Хмельницької області

Олійник А. О.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Новоушицький районний суд Хмельницької області

Олійник А. О.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Новоушицький районний суд Хмельницької області

Олійник А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні