Рішення
від 05.04.2024 по справі 686/9400/24
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/9400/24

Провадження № 2-о/686/286/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.04.2024

Хмельницький міськрайонний суд

у складі: головуючого судді - Салоїд Н.М.

за участі секретаря судового засідання - Лоб І.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хмельницький цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересованої особи відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Хмельницький Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ)

про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території,-

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту смерті, в обґрунтування якої вказав, що ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території України с. Верхньошевирівка Краснодонського району Луганської області померла його матір, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що видано свідоцтво про смерть невизнаної держави ЛНР 15.02.2023 року серії НОМЕР_1 . Факт смерті підтверджується довідкою про причини смерті №1 від 08.02.2023, виданої «ГУ «Новосветловская участковая больница».

Факт родинних відносин підтверджується свідоцтвом про його народження.

Місце смерті ОСОБА_2 є село Верхньошевіирівка Краснодонського району Луганської області Україна є тимчасово окупованою територією України, визначеної Верховною Радою України від 17.03.2015 № 254-УІІІ «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», а також згідно із наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською Федерацією.

З метою реєстрації факту смерті в органах державної реєстрації актів цивільного стану та отримання свідоцтва про смерть для подальшої реалізації спадкових прав, просить встановити факт смерті.

У судове засідання заявник та його представник не з`явились, про час і дату розгляду справи повідомлені належним чином, в заяві просять проводити розгляд справи за їх відсутності, подану заяву підтримали та просить її задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Хмельницького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у м. Хмельницький Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в судове засідання не з`явився, повідомлений про час і місце розгляду справи належним чином, подав заяву про розгляд справи за відсутності повноважного представника.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 є матір`ю заявника, ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 від 15 лютого.2023 року..

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянин України, померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території України в с. Верхньошевирівка Краснодонського району Луганської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть невизнаної держави.

За приписами ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті здійснюється на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ст. 317 ЦПК України заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Відповідно до наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25 квітня 2022 року N 75 «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 09 січня 2023 року», визначено перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) станом на 18 листопада 2023 року, до якого внесено Краснодонську територіальну громаду Луганської області.

Встановлення даного факту, а саме, смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 на тимчасово окупованій території України в с. Верхньошевирівка Краснодонського району Луганської області, необхідно заявнику для документального засвідчення смерті та подальшого оформлення спадщини.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що слід встановити факт смерті ОСОБА_2 на тимчасово окупованій території України в с. Вехньошевирівка Краснодонського району Луганської області 08 лютого 2023 року.

Керуючись ст.ст. 10, 265, 317 Цивільного процесуального кодексу України, Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", суд

вирішив:

Заяву задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянки України, уродженки м. Льгов Курської області російська федерація, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на тимчасово окупованій території України в с. Вехньошевирівка Краснодонського району Луганської області.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення в частині встановлення факту смерті підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом 30 днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду, через Хмельницький міськрайонний суд.

Оскарження рішення суду не зупиняє його виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повний текст рішення складено 05.04.2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118162582
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті на тимчасово окупованій території

Судовий реєстр по справі —686/9400/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Салоїд Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні