Рішення
від 05.04.2024 по справі 734/495/24
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/734/347/24 Справа № 734/495/24

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

05 квітня 2024 року смт Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді - Бараненка С.М.,

за участю:

секретаря судових засідань Чумак Н.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду смт. Козелець цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Козелецької селищної ради Чернігівського району Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та заповітом, -

В С Т А Н О В И В:

Із позовною заявою про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та заповітом, до суду звернулися ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Позов мотивований тим, що позивачі не можуть успадкувати спадкове майно, так як відсутні правовстановлюючі документи.

Позивачі в судове засідання не з`явилися до суду надійшла заява про розгляд справи без їх участі.

Відповідач Козелецька селищна рада Чернігівського району Чернігівської області в судове засідання свого представника не забезпечила, до суду надійшла заява у якій відповідач просить розглядати справу без участі представника селищної ради, позовні вимоги визнає повністю.

Суд дослідивши матеріали справи та розглянувши справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі, з наступних підстав.

Згідно довідки №19/21 від 25.01.2024 року виданої Козелецькою селищною радою Чернігівського району Чернігівської області, станом на 15.04.1991 рік в домоволодінні розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , проживали і були зареєстровані: ОСОБА_3 , 1928 р.н., померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 ,1932 р.н., помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_5 , 1972 р.н., помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , домоволодіння відноситься до категорії колгоспних дворів.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_4 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , яке видане 08.08.1994 року виконавчим комітетом Олексіївщинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, актовий запис про смерть №32.

Згідно довідки №19/21 від 25.01.2024 року виданої Козелецькою селищною радою Чернігівського району Чернігівської області, ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 і на день смерті проживав та був зареєстрований в АДРЕСА_1 , та мав слідуючий склад сім`ї: співмешканка ОСОБА_3 , 1928 р.н., померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , син ОСОБА_5 , 1972 р.н.

Після смерті ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить: 1/3 частина житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташований за адресою АДРЕСА_1 .

ОСОБА_5 , народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Сираї Козелецького району Чернігівської області, що підтверджується витягом з державного реєстру актів цивільного стану, згідно якого батько - ОСОБА_4 , мати - ОСОБА_6 .

Син ОСОБА_5 фактично вступив в управління спадковим майном після смерті батька ОСОБА_4 та прийняв спадщину відповідно до Цивільного кодексу України, який діяв до 01.01.2004 року., на підставі норм Цивільного кодексу Української PCP 1963 року ст. 548, ст. 549 спадкоємець визнається таким, що прийняв спадщину: якщо він фактично вступив укравління або володіння спадковим майном; якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Отже, ОСОБА_5 прийняв спадщину після смерті ОСОБА_4 за законом, оскільки постійно проживав разом з ним і не заявляв про відмову протягом 6-ти місяців з дня відкриття спадщини. За життя ОСОБА_5 , заяв про відкриття спадщин після покійного батька ОСОБА_4 не писав.

ІНФОРМАЦІЯ_5 помер ОСОБА_5 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , яке видане 21.08.2019 року.

Після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 відкрилася спадщина, до складу якої входить: 1/3 частина житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташований в АДРЕСА_1 ; 1/3 частина житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташований в АДРЕСА_1 , успадкована після батька ОСОБА_4 .

Позивач у справі ОСОБА_1 , народилася ІНФОРМАЦІЯ_6 в с. Сираї Козелецького району Чернігівської області, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , згідно якого батько - ОСОБА_5 , мати - ОСОБА_7 .

29 вересня 2022 року позивач ОСОБА_8 уклала шлюб із ОСОБА_9 та після одруження отримала прізвище ОСОБА_10 , що підтверджується свідоцтвом про одруження.

Позивач у справі ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом даної спадщини, прийняла її, оскільки звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_5 , але в нотаріальному порядку зареєструвати право власності на житловий будинок за ОСОБА_5 не може, так як останній помер, у зв`язку з його смертю припинена цивільна правоздатність в момент смерті.

Позивач у справі, ОСОБА_1 є спадкоємцем за законом на дану спадщину після ОСОБА_5 , що підтверджується матеріалами спадкової справи. Інший спадкоємець за законом на дану спадщину, а саме брат ОСОБА_2 на неї не претендує.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4 , яке видане 20.01.2021 року виконавчим комітетом Козелецької селищної ради Козелецького району Чернігівської області, актовий запис про смерть №12.

Після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , відкрилася спадщина, до складу якої входить: 1/3 частина житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташований в АДРЕСА_1 .

За життя, ОСОБА_3 , розпорядилася своїм майном, склавши заповіт, посвідчений 19 квітня 2019 року секретарем Олексіївщинської сільської ради Козелецького району Чернігівської області, за реєстровим № 03, яким заповіла усе своє майно, де б воно не було та з чого б воно не складалось, і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона матиме право за законом в рівних долях: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 та ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , тобто позивачам у справі.

Позивач ОСОБА_2 , як спадкоємець за заповітом даної спадщини, прийняв її, оскільки звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , але в нотаріальному порядку зареєструвати право власності на частину житлового будинку не може.

Позивач ОСОБА_2 є спадкоємцем за заповітом на дану спадщину після ОСОБА_3 . Спадкоємець за заповітом на дану спадщину, яка вказана, а саме ОСОБА_12 написала заяву про відмову, що підтверджується матеріалами спадкової справи, та ніхто на неї не претендує. Спадкоємці за законом, які мають право на обов`язкову частку в спадщині ОСОБА_3 відсутні.

Відповідно ст. 25 ЦК України, цивільна правоздатність особи припиняється у момент її смерті.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності зі ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.1216ЦК України спадкуванням є перехід прав і обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст.1217ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ст.1218ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст.1296ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину, та має звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Отже, виходячи з вищезазначеного і у зв`язку з тим, що позивачі позбавлені можливості відновити свої права у позасудовому порядку та з метою захисту законних прав та інтересів позивачів, суд вважає за можливе позов ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Козелецької селищної ради Чернігівського району Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та заповітом, - задовольнити.

На підставі наведеного та керуючись ст. 25, 319, 373, 1217-1223, 1233-1236, 1268, 1270 ЦК України, ст. 4, 265 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 до Козелецької селищної ради Чернігівського району Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та заповітом, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , РНОКПП: НОМЕР_5 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_5 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 , право власності на 2/3 частини житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташований за адресою в АДРЕСА_1 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП: НОМЕР_6 , в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на 1/3 частини житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Судовий збір з відповідача не стягувати.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається через Козелецький районний суд Чернігівської області до Чернігівського апеляційного суду.

Головуючий суддя Сергій БАРАНЕНКО

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118163666
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом та заповітом

Судовий реєстр по справі —734/495/24

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні