Ухвала
від 05.04.2024 по справі 926/976/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34, е-mail: inbox@cv.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

п р о в і д к р и т т я п р о в а д ж е н н я у с п р а в і

м. Чернівці

05 квітня 2024 року Справа № 926/976/24

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Швеця М.В., розглянувши матеріали

за позовом Акціонерного товариства "БАНК АЛЬЯНС"

до фізичної особи-підприємця Глущенко Інеси Миколаївни

про стягнення заборгованості за кредитним договором в сумі 385252,68 грн

В С Т А Н О В И В:

Акціонерне товариство "БАНК АЛЬЯНС" звернулось до Господарського суду Чернівецької області з позовом до фізичної особи-підприємця Глущенко І.М. про стягнення заборгованості за кредитним договором № ID2206605 від 04.06.2021 року в сумі 385252,68 грн з яких: 48 333,20 грн - строкова заборгованість по кредиту, 177222,32 грн - прострочена заборгованості по кредиту, 159697,16 грн - прострочена заборгованості за процентами.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 04.06.2021 року фізичною особою-підприємцем Глущенко І.М. було підписано заяву-договір № № ID2206605 про приєднання до Правил обслуговування корпоративних клієнтів в АТ "БАНК АЛЬЯНС", відповідно до умов якого банк надав позичальнику кредит у сумі 290000 грн з терміном повернення до 03.06.2024 року, а останній зобов`язався повернути кредит та сплачувати відсотки за користування кредитом згідно графіку, а також інші платежі згідно з умовами договору проте, відповідач умови договору не виконав у зв`язку із чим утворилась заборгованість в сумі 385252,68 грн з яких: 48 333,20 грн - строкова заборгованість по кредиту, 177222,32 грн - прострочена заборгованості по кредиту, 159697,16 грн - прострочена заборгованості за процентами.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04.04.2024 року позовну заяву передано на розгляд судді Швецю М.В.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162 ГПК України.

Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Відповідно до ст. 12 ГПК України встановлено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно з ч. 1, 2 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Відповідно до ч. 3 ст. 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує:

1) ціну позову;

2) значення справи для сторін;

3) обраний позивачем спосіб захисту;

4) категорію та складність справи;

5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо;

6) кількість сторін та інших учасників справи;

7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес;

8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

У відповідності до ч. 5 ст. 252 ГПК України з ініціативи господарського суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Також, слід зазначити, що у прохальній частині позову, позивач просить розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження.

Приймаючи до уваги малозначність справи в розумінні ч. 5 ст. 12 ГПК України, розглянувши матеріали позовної заяви, характер спірних правовідносин та значення справи для сторін, господарський суд вважає за необхідне здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження та повідомляє сторін про призначення дати судового засідання з розгляду справи по суті.

Керуючись статтями 12, 162, 176, 234, 247, 249, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В :

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

3. Судове засідання для розгляду справи по суті призначити на 02 травня 2024 року о 14:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, другий поверх, зал судових засідань № 3, телефон 58-53-31.

4. Участь представників сторін залишити на власний розсуд.

5. Встановити відповідачу строк для подання заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження п`ять календарних днів з дня вручення ухвали.

6. Зобов`язати відповідача:

- у строк до 15 календарних днів з дня отримання даної ухвали надати суду відповідно до статті 165 Господарського процесуального кодексу України відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову;

- одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду до початку засідання.

Попередити відповідача, що згідно з ч. 9 ст. 81 ГПК України у разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами.

7. Зобов`язати позивача:

- відповідно до ст. 166 ГПК України надати відповідь на відзив протягом п`яти календарних днів з дня отримання відзиву відповідача.

Позивачу роз`яснити, що відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 46 ГПК України позивач вправі збільшити або зменшити розмір вимог до початку першого судового засідання якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, а також відповідно до ч. 3 ст. 46 ГПК України позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви не пізніше ніж за 5 (п`ять) днів до початку першого судового засідання у справі, що розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

8. Відповідачу - в порядку ст.ст. 167, 251 ГПК України, протягом 5 (п`яти) календарних днів з дня отримання відповіді на відзив подати суду заперечення, копію заперечення надіслати позивачу, докази такого направлення надати суду.

Роз`яснити, що в разі ненадання відповідачем у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

9. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

10. Довести до відома сторін, що відповідно до ч. 8 ст. 80 ГПК України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

11. Учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду (тобто дистанційно (з дому, офісу, іншого власного приміщення), не прибуваючи до суду) за допомогою власних технічних засобів (комп`ютеру, телефону, що має камеру, тощо), через сервіс "EasyCon" - https://vkz.court.gov.ua/.

12. Повідомити відповідача про можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді. Для цього необхідно зареєструватись в підсистемах (модулях) "Електронний суд", "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системі та зареєструвати офіційну електронну адресу за посиланням http://cabinet.court.gov.ua/ відповідно до вимог ч. 6 ст. 6 ГПК України в добровільному порядку.

13. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

Звернути увагу сторін на те, що відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України суд може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, зокрема, за ухилення від вчинення дій, покладених судом на учасника судового процесу.

Суддя М.В. Швець

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118164393
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за кредитним договором в сумі 385252,68 грн

Судовий реєстр по справі —926/976/24

Ухвала від 05.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Швець Микола Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні