Ухвала
від 01.04.2024 по справі 532/651/24
КОБЕЛЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

532/651/24

1-кп/532/84/2024

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2024 р. м. Кобеляки

Кобеляцький районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - ОСОБА_1 ,

з участю:

прокурора - ОСОБА_2 ,

представника потерпілого - адвоката ОСОБА_3 ,

обвинуваченого - ОСОБА_4 ,

захисника - адвоката ОСОБА_5 ,

секретаря судового засідання - ОСОБА_6 ,

провівши в залі суду в м. Кобеляки відкрите підготовче судове засідання у кримінальному провадженні № 12021170000000513 від 29.07.2021 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України,

Встановив:

До Кобеляцького районного суду Полтавської області надійшов обвинувальний акт у кримінальному провадженні № 12020170190000570 за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України.

У підготовчому судовому засіданні прокурор, представник потерпілого, обвинувачений та його захисник висловили думку про можливість призначення до судового розгляду цього кримінального провадження.

Водночас прокурором заявлені клопотання про виклик в судове засідання свідків, про надання доручення органу пробації про складення досудової доповіді щодо обвинуваченого та про обрання щодо ОСОБА_4 запобіжного заходу у виді особистого зобов`язання з покладенням на нього ряду обов`язків, а саме:

- прибувати за кожною вимогою до суду;

- не відлучатися із місця проживання без дозволу суду, прокурора;

- повідомляти суд про зміну місця свого проживання;

- утримуватися від спілкування зі свідками, понятими, експертами у цьому кримінальному провадженні.

Клопотання обґрунтовував метою запобігання спробам ОСОБА_4 переховуватися від суду та незаконно вплинути на свідків, експертів, а також іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню.

Сторона захисту не заперечувала проти складення досудової доповіді та обрання запобіжного заходу.

Окрім того, представником потерпілого підтримано подану разом з обвинувальним актом позовну заяву про відшкодуванна завданої шкоди, яку він прохав прийняти до розгляду в цьому кримінальному провадженні.

Суд, перевіривши матеріали обвинувального акту, заслухавши думку прокурора, представника потерпілого, обвинуваченого і його захисника, робить такі висновки.

Підстав для відкладення підготовчого судового засідання, оголошення перерви чи зупинення провадження не встановлено.

Обвинувальний акт складено у відповідності до вимог ст. 291 КПК України.

Кримінальне провадження підсудне Кобеляцькому районному суду Полтавської області.

Підстави для ухвалення рішень, визначених п.1-4 ч.3 ст. 314 КПК України, не встановлені.

Питання, визначені статтею 315 КПК України, вирішені у підготовчому судовому засіданні.

Цивільний позов відповідає вимогам ч.5 ст. 128 КПК України, ст.ст. 175-177 ЦПК України та підлягає прийняттю до провадження.

Клопотання прокурора про виклик свідків та про надання доручення щодо складення досудової доповіді підлягають задоволенню.

Що стосується клопотання про обрання запобіжного заходу, то воно підлягає частковому задоволенню зважаючи на таке.

ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України, а саме у привласненні чужого майна, яке було ввірене особі чи перебувало в її віданні, у великих розмірах, за що передбачена відповідальність у виді позбавленням волі на строк від п`яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відповідно до ст. 131 КПК України одним із заходів забезпечення кримінального провадження з метою досягнення його дієвості є запобіжні заходи.

За змістом ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, дізнавач, прокурор не доведе, що:

1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження;

2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора;

3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно з ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Частиною 2 ст. 177 КПК України передбачено, що підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Згідно з ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про:

1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення;

2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор;

3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Повідомлення ОСОБА_4 про підозру та направлення обвинувального акту відносно нього до суду за своїм змістом та на цьому етапі сумнівів щодо обґрунтованості її існування не викликає і потребує перевірки під час розгляду справи по суті.

Зважаючи на доводи клопотання та позицію обвинуваченого і його захисника, які вважали за можливе застосувати саме такий вид запобіжного заходу, суд приходить до висновку, що клопотання прокурора доцільно задовольнити з метою забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків та ухиленню від суду, та вважає достатнім обрання найбільш м`якого запобіжного заходу, передбаченого ст. 176 КПК України, у виді особистого зобов`язання.

Частиною 1 ст. 179 КПК України визначено, що особисте зобов`язання полягає у покладенні на обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього судом обов`язки, передбачені статтею 194 цього Кодексу.

З урахуванням доведених прокурором ризиків суд вважає, що наразі для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного є достатнім покладення таких зобов`язань, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, як: прибувати за кожною вимогою до суду; повідомляти суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; та не відлучатися без дозволу суду із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває. Водночас, щодо останнього зобов`язання суд зауважує, що встановлення заборони залишати без дозволу суду місце свого проживання, про що прохає у клопотанні прокурор, за своїм змістом є домашнім арештом, а тому обов`язок слід покласти у тому виді, в якому він передбачений законом.

Також, суд вважає за необхідне відповідно до ч. 2 ст. 179 КПК України роз`яснити обвинуваченому, що у разі невиконання покладених на нього обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі визначеному КПК України.

Згідно з п.5 ч.3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право призначити судовий розгляд на підставі обвинувального акта.

Керуючись ст.ст. 314-316, 369, 372 КПК України, суд,

Постановив:

Призначити судовий розгляд у цьому кримінальному провадженні на 13 годину 30 хвилин 02 квітня 2024 року.

Розгляд здійснювати у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Кобеляцького районного суду Полтавської області за адресою: Полтавська область, Полтавський район, м. Кобеляки, вул. Шевченка, 16/25.

Викликати у судове засідання прокурора, представника потерпілого, обвинуваченого, захисника та свідків відповідно до обвинувального акту.

Позовну заяву Комунального підприємства "Водоканал Плюс" Кобеляцької міської ради до ОСОБА_4 про відшкодування матеріальної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, - прийняти до розгляду у цьому проваджені.

Клопотання прокурора про обрання запобіжного заходу у виді особистого зобов`язання задовольнити частково.

Обрати обвинуваченому ОСОБА_4 запобіжний захід у виді особистого зобов`язання строком на два місяці, тобто до 01 червня 2024 року включно, та покласти на нього наступні зобов`язання:

- прибувати до суду за кожною вимогою;

- не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти суд про зміну свого місця проживання, роботи;

- утримуватися від спілкування зі свідками, понятими, експертами у цьому кримінальному провадженні.

Доручити представнику уповноваженого органу з питань пробації скласти досудову доповідь щодо особи обвинуваченого ОСОБА_4 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Іванівка Кобеляцького району Полтавської області, мешкає за адресою АДРЕСА_1 , та зобов`язати надати вказану досудову доповідь Кобеляцькому районному суду Полтавської області у строк не пізніше 15 квітня 2024 року.

Роз`яснити обвинуваченому право брати участь у підготовці досудової доповіді шляхом надання персоналу органу пробації інформації, необхідної для підготовки такої доповіді.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Заперечення проти ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною 1 статті 392 КПК України.

Резолютивна частина ухвали проголошена 01 квітня 2024 року.

Повний текст ухвали складений і проголошений 05 квітня 2024 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118165898
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —532/651/24

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

Ухвала від 29.03.2024

Кримінальне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Макарчук С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні