Ухвала
від 04.04.2024 по справі 460/3444/24
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

щодо повернення заяви без розгляду

04 квітня 2024 року Р і в н е№460/3444/24Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Махаринця Д.Є.

розглянувши заяву про роз`яснення судового рішення в адміністративній справі за позовом

Товариство з обмеженою відповідальністю "Захід-Схід-Енерго+" доГоловне управління ДПС у Рівненській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинення певних дій,В С Т А Н О В И В:

До Рівненського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Захід-Схід-Енерго+" до Головне управління ДПС у Рівненській області ро визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинення певних дій.

Суд, перевіривши заяву та додані до неї матеріали на наявність та відсутність підстав, передбачених Кодексом адміністративного судочинства України, для її повернення або її розгляду, встановив наступне.

Згідно ч. 3 ст. 55 КАСУ юридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб`єкта владних повноважень), або через представника.

Частиною 1 ст. 57 КАСУ встановлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Водночас, документи, що підтверджують повноваження представників та повноваження представника у суді визначені приписами ст. ст. 59, 60 КАСУ.

Як вбачається з матеріалів справи позов підписано ОСОБА_1 , займана посада при цьому не вказана, довіреність не надана, натомість вказано про наявність в матеріалах справи довіреності.

Водночас, суд відзначає, що довіреність не є документом, який надає особі право на підписання заяви та представництво її інтересів від імені юридичної особи у разі самопредставництва.

При цьому право на подання такої заяви саме в порядку самопредставництва заявник не обґрунтовує по тексту самої заяви.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 57 КАС України, представником у суді може бути адвокат або законний представник. У справах незначної складності та в інших випадках, визначених цим Кодексом, представником може бути фізична особа, яка відповідно до частини другої статті 43 цього Кодексу має адміністративну процесуальну дієздатність.

Відповідно до ч. 8 ст. 59 КАС України, у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

За приписами ч. 6 ст. 7 КАСУ у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону, суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права).

Згідно з ч. 2 ст. 160 КАС України, позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Відповідно до п. 5.22 ДСТУ 4163:2020, підпис має містити найменування посади особи, яка підписує документ (у повній формі, якщо документ надрукований не на бланку, у скороченій на документі, надрукованому на бланку), особистий підпис (окрім електронних документів), власне ім`я і прізвище.

Суд встановив, що заява підписана особою що її подала власноруч, проте не зазначено посада особи що підписала документ.

Наявність у заяві підпису без зазначення посади особи, яка її підписала, виключає можливість встановлення посадової особи, яка підписала позов та наявність у неї права для вчинення відповідних дій від імені позивача ТзОВ "ЗахідСхід Енерго+" на момент підписання та подання даного позову представиком.

У справі № 990/55/22 (постанова від 23 червня 2022 року) Велика Палата Верховного Суду зазначила, що підставою для повернення позовної заяви згідно з пунктом 3 частини четвертої статті 169 КАС визначено випадок, коли позов подано особою, яка не має адміністративної процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За частиною 2 ст. 167 КАС України якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

Пунктом 3 частини 4 ст. 169 КАС України, зокрема, встановлено, якщо позов підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано позовна заява повертається позивачеві

Отже, вищезазначені обставини перешкоджають розгляду заяви та є підставою для її повернення.

Керуючись статтями 167, 248, 256, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В :

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Захід-Схід-Енерго+" до Головного управління ДПС у Рівненській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинення певних дій - повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Суддя Д.Є. Махаринець

Дата ухвалення рішення04.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118170415
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинення певних дій

Судовий реєстр по справі —460/3444/24

Ухвала від 04.04.2024

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Д.Є. Махаринець

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні