Рішення
від 05.04.2024 по справі 226/1473/23
ДИМИТРОВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 226/1473/23

ЄУН 226/1473/23

Провадження № 2-о/226/43/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2024 року Димитровський міський суд Донецькой області у складі:

головуючого - судді Клепки Л.І.,

присяжних: Васильченко О.М., Добренкової Г.В.,

секретаря Філіпповської Т.Г.,

за участю заявника ОСОБА_1 ,

адвоката Косенка С.В.,

представника заінтересованої особи Синявської Л.Р.,

розглянувши в судовому засіданні в залі суду в місті Мирноград Донецької області справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Мирноградської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення її опікуном. В обґрунтування вимог вказала, що ОСОБА_2 є її сином, який страждає на хронічне психічне захворювання шизофренію, має стійкий психічний розлад, внаслідок чого не орієнтований в життєвих питаннях, не здатний в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, що вимагає постійного нагляду за ним та встановлення опіки. До того ж, він є особою з є інвалідністю першої групи «Г». У зв`язку з цим заявник просить суд визнати сина недієздатним і так як він проживає разом з нею, вона піклується про нього, повністю забезпечуючи його життєдіяльність, та здатна це робити і надалі, просить призначити її над ним опікуном.

В судовомузасіданні заявниквимоги підтрималаі просиласуд їхзадовольнити.

Представник заінтересованої особи органу опіки та піклування виконавчого комітету Мирноградської міської ради Синявська Л.Р. проти вимог заявника не заперечувала, вважала за доцільне з метою забезпечення реалізації особистих немайнових і майнових прав та інтересів ОСОБА_2 призначити заявника його опікуном.

Представник ОСОБА_2 адвокат Косенко С.В. проти задоволення вимог заявника також не заперечував і з огляду на психічний стан ОСОБА_2 , який не дозволяє йому усвідомлювати свої дії і керувати ними, вважав можливим визнати ОСОБА_2 недієздатним та з метою захисту його прав та інтересів встановити над ним опіку в особі його матері.

Надавши оцінкувстановленим обставинам,суд дійшоввисновку прозадоволення заяви,виходячи зтакого.

Згідно ст.30 ЦК України цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Відповідно доч.1,2ст.39Цивільного процесуальногокодексу України,фізична особаможе бутивизнана судомнедієздатною,якщо вонавнаслідок хронічного,стійкого психічногорозладу нездатна усвідомлюватизначення своїхдій та(або)керувати ними.Порядок визнанняфізичної особинедієздатною встановлюєтьсяЦивільним процесуальнимкодексом України.Основним доказом для прийняття такого рішення є висновок судово-психіатричної експертизи.

Справи про визнання особи недієздатною розглядаються місцевими загальними судами в порядку окремого провадження за процедурою, встановленою цивільним процесуальним законом України, зокрема статтями 293 300 Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до ч.3 ст.296 ЦПК України заява про визнання особи недієздатною може бути подана членами родини хворого, органом опіки та піклування, психіатричним закладом та близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання.

Згідно положень ч.1 ст.40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання рішенням законної сили. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років (ч.6 ст. 300 ЦПК України).

У разі визнання фізичної особи недієздатною суд відповідно до ч.1ст.60 ЦК Українивстановлює над нею опіку і призначає опікуна за поданням органу опіки і піклування.

Порядок встановлення опіки над особою, яка визнана судом недієздатною, виконання опікуном своїх обов`язків та звільнення від повноважень опікуна визначений гл. 6 ЦК України та Правилами опіки та піклування, затвердженими наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88 (далі - Правила).

Згідно ст. 55 ЦК України та п. 1.2 Правил, опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки. Над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Цивільного кодексу України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 63 (частини 2-4) ЦК України визначено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун та піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ст. 67 ЦК України та Розділу 4 Правил, опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом і лікуванням та зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 є матір`ю ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про його народження (а.с.7).

Згідно довідки міжрайонної психіатричної МСЕК м.Слов`янська №062437 від 12.08.2019, ОСОБА_2 має першу групу інвалідності «Б» з дитинства, встановлену безстроково. Потребує постійного стороннього догляду та нагляду (а.с.13).

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 17 від 22.01.2024, ОСОБА_2 виявляє психічний розлад у формі шизофренії параноїдної, виражений змішаний тип дефекту. Хронічний стійкий психічний розлад у ОСОБА_2 виражений настільки значно, що позбавляє його в здатності розуміти значення своїх дій та керувати ними. За своїм психічним станом в теперішній час не може розуміти значення своїх дій та керувати ними (а.с.62-64).

Оскільки ОСОБА_2 не здатний усвідомлювати свої дії і керувати ними, суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання його недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення йому опікуна в особі його матері ОСОБА_1 на підставі подання Ради з питань опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, дієздатність яких обмежена, створеної при органі опіки та піклування Виконавчого комітету Мирноградської міської ради, затвердженого розпорядженням Мирноградської міської військової адміністрації ( а.с. 77-78).

Керуючись ст.ст. 4, 5, 76, 263, 264, 295-300, 352, 354 Цивільного процесуального Кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування виконавчого комітету Мирноградської міської ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки і призначення опікуна задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Димитров Донецької області, РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , недієздатним.

Встановити над ОСОБА_2 опіку і призначити над ним опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку м.Димитров Донецької області, РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Строк дії рішення про визнання ОСОБА_2 недієздатним визначити терміном два роки з моменту набрання рішенням законної сили.

Роз`яснити опікуну та представнику органу опіки та піклування, що не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною опікун, представник органу опіки та піклування мають право подати до суду клопотання про продовження строку дії рішення, яке повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Судові витрати, пов`язані з провадженням справи, віднести на рахунок держави.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги у тридцятиденний строк з дня складання повного рішення, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Копію рішення після набрання ним законної сили направити органу опіки і піклування та органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання недієздатної особи.

Повний текст судового рішення виготовлено 05.04.2024.

Суддя Л.І.Клепка

Присяжні О.М.Васильченко

Г.В.Добренкова

СудДимитровський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118173046
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них:

Судовий реєстр по справі —226/1473/23

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Рішення від 05.04.2024

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Димитровський міський суд Донецької області

Клепка Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні