Рішення
від 01.04.2024 по справі 361/8342/23
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/8342/23

Провадження № 2/361/1535/24

01.04.2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(ЗАОЧНЕ)

01 квітня 2024 року Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Радзівіл А.Г.

за участю секретаря Коваль О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бровари цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування в особі виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2023 року позивач звернувся до суду із позовом, в якому просив суд позбавити батьківських прав, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав по відношенню до її малолітньої доньки, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Стягнути аліменти з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на утримання малолітньої дитини ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку щомісячно, шляхом перерахування коштів на особистий рахунок дитини, з моменту подання позовної заяви і до досягнення дитиною повноліття.

Свій позов обґрунтовує тим, що на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області з 21 липня 2020 року перебуває малолітня дитина, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у зв`язку з тим, що матір дитини ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, а відомості про батька дитини зазначені відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, орган опіки та піклування Броварської міської ради Броварського району Київської області розглянув подання служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області від 26.07.2023 №7950/9.1/В про надання висновку до суду про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 по відношенню до її малолітньої доньки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За інформацією, наданою відділом реєстрації місця проживання фізичних осіб центру обслуговування ?Прозорий офіс? виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області 21.01.2023 №856/1.12.3/В, малолітня ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (за місцем реєстрації її матері).

Малолітня ОСОБА_2 проживала разом з матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та її співмешканцем, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у його помешканні, за адресою: АДРЕСА_2 . ОСОБА_1 є матір`ю трьох дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5

ОСОБА_1 перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та має з ним спільну дитину, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Перебуваючи у шлюбі, ОСОБА_1 з початку 2020 року почала проживати з ОСОБА_3 та ІНФОРМАЦІЯ_7 народила від нього дитину, ОСОБА_5

ОСОБА_1 на даний час перебуває у відпустці по догляду за малолітнім ОСОБА_5 та отримує щомісячну одноразову допомогу при народженні дитини в сумі 860,00 грн. Проте дані кошти використовуються нею не за призначенням, оскільки малолітній ОСОБА_7 тимчасово влаштований у сім`ю патронатного вихователя.

З 16 листопада 2020 року сім`я ОСОБА_1 отримує соціальну послугу соціального супроводу центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області у зв`язку з ухилянням матері від виконання своїх батьківських обов`язків.

Відповідно до листа Центру від 21 січня 2022 року під час планових та позапланових візитів за адресою проживання сім`ї ОСОБА_1 , а саме: АДРЕСА_2 , в квартирі часто було не прибрано, був наявний брудний посуд, розкидані речі, обмаль продуктів харчування, батьки на вигляд з ознаками вживання наркотичних/психотропних речовин.

З метою проведення профілактичних бесід з ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , до роботи з сім`єю неодноразово долучались працівники Служби та інспектори сектору ювенальної превенції відділу превенції Броварського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Київській області. Від послуг сімейного психолога ОСОБА_1 та ОСОБА_3 відмовились.

Під час планового візиту в родину ОСОБА_1 , який відбувся 18 січня 2022 року, Центру було з`ясовано, що з 27 грудня 2021 року малолітні ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживають за адресою: АДРЕСА_1 , разом із чоловіком ОСОБА_1 , ОСОБА_6 . На запитання фахівців стосовно причин тривалого перебування дітей за даною адресою, ОСОБА_1 відповіла, що вона не завжди має чим нагодувати малолітніх дітей, а її співмешканець, ОСОБА_3 , не зобов`язаний їх забезпечувати.

Під час спілкування з ОСОБА_1 від неї відчувався стійкий запах алкоголю, про що їй було зауважено. ОСОБА_1 повідомила, що разом із ОСОБА_3 вживали спиртні напої.

29 грудня 2022 року фахівець центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області, спільно з представниками служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області та інспекторами сектору ювенальної превенцїї відділу превенцїї Броварського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Київській області здійснили візит в сім`ю ОСОБА_1 з метою з`ясування обставин щодо викладеного відео у соціальних мережах, де вона з малолітнім сином ОСОБА_7 перебувала у громадському місці з візуальними ознаками наркотичного/психотропного сп`яніння. Зі слів ОСОБА_1 , вона на той момент випила пляшку слабоалкогольного напою. На момент візиту в квартирі приготованої їжі не було, в холодильнику із продуктів харчування було лише молоко та сир.

З ОСОБА_1 було проведено профілактично - роз`яснювальну бесіду щодо неприпустимості вживання алкогольних чи наркотичних речовин, обов`язковості дотримання санітарно-гігієнічних норм для проживання, належного виконання своїх батьківських обов`язків.

25 січня 2023 року в рамках оперативно - профілактичного рейду фахівець центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області, спільно з представниками служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області, здійснили візит в сім`ю ОСОБА_1 , але останньої вдома не було. Зі слів ОСОБА_3 , його співмешканка пішла в магазин, старші діти перебувають у ОСОБА_6 , а він із сином ОСОБА_7 - удома. На момент візиту в квартирі було брудно, речі хаотично розкидані по квартирі та відчувався стійкий запах тютюну.

07 лютого 2023 року о 17:00 год. до центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області завітав ОСОБА_3 з малолітнім сином ОСОБА_7 , та повідомив що матір дитини, ОСОБА_1 , пішла з дому в невідомому напрямку зі своєю подругою.

08 лютого 2023 року ОСОБА_1 завітала до центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області з невідомим чоловіком, який не назвав свого прізвища та імені. ОСОБА_1 мала неохайний вигляд, одяг був брудний, мова нечітка, очі червоні, руки набряклі, з візуального спостереження - з ознаками вживання наркотичних\психотропних речовин. З метою проведення профілактично-роз`яснювальної бесіди з ОСОБА_1 , до центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області було запрошено представника служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області, але остання не дочекавшись, пішла в невідомому напрямку та в Центр більше не з`явилась, на телефонні дзвінки не відповідала.

ОСОБА_3 інформував про те, що ОСОБА_1 з невідомих причин не ночує вдома, веде асоціальний спосіб життя, на телефонні дзвінки не відповідає. Також він пояснив, що постійно перебуває з сином ОСОБА_7 , тому не може влаштуватись на роботу.

08 лютого 2023 року представники служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області та центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області здійснили візит до ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_2 . На момент візиту ОСОБА_3 із сином ОСОБА_7 перебував вдома, в квартирі було прибрано, наявні продукти харчування, проте ОСОБА_1 вдома не було, її місце знаходження ОСОБА_3 невідоме.

Згідно з листом центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області від 02 березня 2023 року №107, у ОСОБА_1 низький батьківський потенціал, оскільки виявлені неодноразові факти незадоволення базових потреб дітей в харчуванні, догляді та створенні оптимальних умов для їх проживання. Асоціальна поведінка матері дітей може слугувати небезпеці життю та здоров`ю дітей.

Під час повторного візиту, який відбувся 13.02.2023 ОСОБА_1 за місцем проживання була відсутня, на телефонні дзвінки не відповідала.

17 березня 2023 року до Броварського районного управляння поліції Головного управління Національної поліції в Київській області звернувся ОСОБА_3 за фактом зникнення ОСОБА_1 .

18 березня 2023 року безвісно зниклу ОСОБА_1 було оголошено у розшук та в подальшому під час проведення розшукових заходів встановлено, що 25.03.2023 в садовому товаристві біля села Літки Броварського району Київської області була виявлена ОСОБА_1 , яка перебувала у Всеукраїнському розшуку. Дана громадянка перебувала у стані алкогольного сп`яніння в оточенні осіб (чоловіків) асоціальної спрямованості, які схильні до вчинення правопорушень та вживання наркотичних психотропних речовин. Залишення свого постійного місця проживання вона пояснила втомою від співмешканця та дітей. Вона підтвердила, що матеріально їх не утримує, не цікавиться їх життям та вихованням. ОСОБА_1 усвідомлює, що несе відповідальність за дітей та можливе застосування стосовно неї доцільності позбавлення її батьківських прав по відношенню до своїх дітей. Після того, як вона залишила постійне місце проживання, вживала спиртні напої з чоловіками, вела асоціальний спосіб життя. ОСОБА_1 не збирається повертатись до своїх дітей, їх виховувати чи утримувати.

Також, 03 травня 2023 року на гарячу лінію 102 звернувся ОСОБА_6 за фактом безвісного зникнення ОСОБА_1 . Цього ж дня співробітниками слідчо - оперативної групи Броварського районного управляння поліції Головного управління Національної поліції в Київській області було встановлено її місцезнаходження, про що зазначено в листі від 20.06.2023 №10458/109/1300/01-2023 Броварського районного управляння поліції Головного управління Національної поліції в Київській області

13 квітня 2023 року ОСОБА_3 звернувся з позовною заявою до Броварського міськрайонного суду Київської області щодо визначення місця проживання його сина ОСОБА_7 з ним та позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 стосовно її малолітнього сина, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Відповідно до повідомлення Броварського районного відділу №2 філії Державної установи ?Центр пробації? у м. Києві та Київській області, ОСОБА_1 з 01 лютого 2023 року перебуває на обліку, як засуджена Броварським міськрайонним судом Київської області за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка) до 5 років позбавлення волі. На підставі статті 75 Кримінального кодексу України ОСОБА_1 звільнена від відбування покарання з випробувальним терміном на 1 рік.

Згідно наявної у Броварському районному управлінні поліції інформації відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 складено:

- 23 грудня 2021 року протокол про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 184 КупАП ?Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків щодо виховання дітей?, який направлений до Броварського міськрайонного суду Київської області для розгляду та прийняття рішення;

- 30 серпня 2022 року протокол про адміністративне правопорушення за частиною другою статті 184 КупАП ?Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків щодо виховання дітей?, та накладено стягнення у виді штрафу в сумі 1700,00 гривень;

- 28 листопада протоколу про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 184 КупАП ?Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків щодо виховання дітей?, та накладено стягнення у виді попередження;

- 29 грудня 2022 року постанову по справі про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 178 КУпАП ?розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених місцях або поява у громадських місцях у п`яному вигляді? та накладено стягнення у виді штрафу у розмірі 51 гривня;

- 29 грудня 2022 року протокол про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 184 КупАП ?Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків щодо виховання дітей?, який направлений до Броварського міськрайонного суду Київської області для розгляду та прийняття рішення;

27 березня 2023 року Броварський відділ державної виконавчої служби у Броварському районі Київської області надав інформацію про те, що на примусовому виконанні у відділі перебувають виконавчі провадження по виконанню виконавчих документів відносно боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо стягнення штрафу за вчинене правопорушення, передбачене частиною другою статті 184 КУпАП, стягнення судового збору та процесуальних витрат на проведення експертизи.

16 травня 2023 року надійшла заява від ОСОБА_3 щодо надання висновку до суду про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 по відношенню до сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Виконавчим комітетом Броварської міської ради Броварського району Київської області було прийнято рішення від 11.07.2023 № 537 ?Про надання висновку до суду про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 ?.

Малолітня ОСОБА_2 з 27 грудня 2021 почала систематичного, тривалими періодами, проживати в родині свого вітчима, ОСОБА_6 , разом зі своїм братом ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку з тим, що ОСОБА_1 та її співмешканець ОСОБА_3 не мали змоги матеріально утримувати та піклуватись про дітей.

26 червня 2023 року працівниками центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області, спільно з представниками служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області та інспекторами сектору ювенальної превенції відділу превенції Броварського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, було здійснено візит за вищевказаною адресою та з`ясовано, що матір ОСОБА_8 , ОСОБА_1 , на початку лютого 2023 року залишила доньку на свого чоловіка, ОСОБА_6 , а сама пішла в невідомому напрямку, життя та здоров`ям своєї дитини не цікавиться.

В помешканні, за адресою: АДРЕСА_1 , де проживала малолітня ОСОБА_2 було брудно, речі розкидані, підлога була липкою. Малолітня ОСОБА_2 мала занедбаний вигляд. У ході спілкування з дитиною було з`ясовано, що вона вживала їжу лише 25 червня 2023 року близько 19:00 годин. На запитання коли малолітня останній раз милася дитина відповіла, що не пам`ятає.

ОСОБА_6 було повідомлено, що малолітня ОСОБА_2 не може проживати з ним, скільки мати дитини самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків, а він для дівчинки є сторонньою особою. Рекомендації працівників щодо визнання батьківства по відношенню до малолітньої дитини він не виконав.

Керуючись пунктом 14 постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 №585 ?Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах?, з метою збору об`єктивної інформації про складні життєві обставини та порушення її законних прав і інтересів, з малолітньою ОСОБА_2 було проведено бесіду, де було виявлено порушення прав дитини. У зв`язку з загрозою для життя та здоров`я малолітньої ОСОБА_2 , працівником служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області було складено акт проведення оцінки рівня безпеки дитини від 26.06.2023 №24/9.05-07.

26 червня 2023 року малолітню ОСОБА_2 було влаштовано до Центру ?Дитяча лікарня? КНП ?Броварська багатопрофільна клінічна лікарня? територіальної громади Броварського району Київської області для проведення медичного обстеження дитини на період до визначення її подальшого влаштування та соціального захисту.

Рішенням виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області від 11.07.2023 №539 малолітню ОСОБА_2 тимчасово влаштовано в сім`ю патронатного вихователя ОСОБА_9 .

За період із 26 червня 2023 року по цей час матір дитини, ОСОБА_1 , взагалі не цікавилась станом та долею своєї малолітньої доньки. Під час перебування малолітньої ОСОБА_2 в медичному закладі, ніхто з родичів дитину не навідував.

Відповідно до характеристики від 27.06.2023 №133 Броварського ліцею №5 ім. Василя Стуса Броварської міської ради Броварського району Київської області, малолітня ОСОБА_2 навчається з 01 вересня 2021 року, має навчальні досягнення початкового рівня, має пропуски занять, які не підтверджені довідками від лікаря. Дівчинка часто приходить до школи неохайна. Матір, ОСОБА_1 , не відвідує батьківські збори, не виходить на зв`язок із класним керівником, не цікавиться навчальними досягненнями доньки, не контролює виконання домашніх завдань.

У протоколі бесіди спеціаліста служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області з малолітньою ОСОБА_10 від 27.06.2023 зафіксовано, що дитина не була ознайомлена зі своєю сімейною історією та вважає вітчима, ОСОБА_6 , своїм батьком. ОСОБА_2 розповіла, що раніше вони (маючи на увазі себе та свого брата ОСОБА_4 ) проживала разом з матір`ю по будніх днях, коли відвідували школу, а на вихідні приходили до батька. Потім стали проживати лише з татом. Дитина не пам`ятає як давно матір не проживає з ними. Дівчинка не сумує за матір`ю, говорить, що сумує за татом (вітчимом) і домом.

Відповідно до витягу з єдиного державного реєстру досудових розслідувань від 23 червня 2023 року, ОСОБА_1 , продовжуючи свою асоціальну поведінку, вчинила кримінальне правопорушення, передбачене частиною четвертою статті 185 КК України (крадіжка велосипеда в с. Семиполки Броварського району Київської області). Дане правопорушення внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань від 23 червня 2023 року. Орган досудового розслідування: Броварське районне управління поліції головне управління Національної поліції в Київській області (номер кримінального провадження: 12023111130002117).

Зазначена інформація доводить, що ОСОБА_1 веде антисоціальний спосіб життя, систематично вчиняє адміністративні та кримінальні правопорушення, свідомо ухиляється від виконання батьківських обов`язків, має низький батьківський потенціал, не забезпечує базові потреби своєї доньки в утриманні, вихованні та розвитку, не демонструє наміру змінювати свою поведінку і стиль свого життя та ставлення до обов`язків виховання своїх дітей.

16 серпня 2023 року на засіданні комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області було розглянуто дане питання. ОСОБА_1 на засідання не з`явилася, хоча належним чином була повідомлена.

Відповідно до протоколу авторозподілу судової справи між суддями від 25 вересня 2023 року вказана справа передана судді Сердинському В.С.

На підставі розпорядження щодо повторного автоматизованого розподілу судової справи № 674 від 12 жовтня 2023 року, протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями, матеріали цивільної справи передані на розгляд судді Радзівіл А.Г.

30 жовтня 2023 року ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області Радзівіл А.Г. прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за позовом за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання на 16 січня 2024 року.

16 січня 2024 року ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні представник позивача, підтримала позов та просила задовольнити, пояснення надала аналогічно викладеним у позовній заяві.

Відповідач, будучи належним чином повідомленою, в судове засідання не з`явилась, про причини неявки суд не повідомила.

За змістом ч. 4 ст. 223, ч. 1 ст. 280 ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо відповідач, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, повторно у судове засідання не з`явився без поважних причин або без повідомлення причин неявки, не подав відзив на позов, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Провівши заочний розгляд справи, дослідивши матеріали справи, суд встановив такі факти і відповідні їм правовідносини та дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що на обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області з 21 липня 2020 року перебуває малолітня дитина, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується Наказом Служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області №267/01-10 від 21.07.2020 року, свідоцтвом про народження, серія НОМЕР_2 , видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Броварського міськрайонного управління юстиції у Київській області 19.10.2013, актовий запис №1097, у зв`язку з тим, що матір дитини ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, а відомості про батька дитини зазначені відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України №00012960638, дата формування 29.10.2013, орган опіки та піклування Броварської міської ради Броварського району Київської області розглянув подання служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області від 26.07.2023 №7950/9.1/В про надання висновку до суду про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 по відношенню до її малолітньої доньки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

За інформацією, наданою відділом реєстрації місця проживання фізичних осіб центру обслуговування ?Прозорий офіс? виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області 21.01.2023 №856/1.12.3/В, малолітня ОСОБА_2 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (за місцем реєстрації її матері).

Малолітня ОСОБА_2 проживала разом з матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та її співмешканцем, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у його помешканні, за адресою: АДРЕСА_2 , що підтверджується Актами обстеження умов проживання №378 від 19.08.2022 року та №576 від 29.12.2022 року, №51 від 25.01.2023 року.

ОСОБА_1 є матір`ю трьох дітей, що підтверджується Посвідченням, виданим Виконавчим комітетом Броварської міської ради Броварського району: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження, серія НОМЕР_2 , видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Броварського міськрайонного управління юстиції у Київській області 19.10.2013, актовий запис №1097, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що підтверджується свідоцтвом про народження, серія НОМЕР_3 , видане відділом державної реєстрації актів цивільного стану Броварського міськрайонного управління юстиції у Київській області 17.12.2015, актовий запис №1437, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що підтверджується свідоцтвом про народження, серія НОМЕР_4 , видане Броварським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Броварському районі Київської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) 22.07.2021, актовий запис №659.

ОСОБА_1 перебуває у законному шлюбі з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб, серія НОМЕР_5 , видане Броварським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Броварського міськрайонного управління юстиції у Київській області 22.12.2015, актовий запис №1322, та має з ним спільну дитину, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Перебуваючи у шлюбі, ОСОБА_1 з початку 2020 року почала проживати з ОСОБА_3 та ІНФОРМАЦІЯ_7 народила від нього дитину, ОСОБА_5 .

ОСОБА_1 на даний час перебуває у відпустці по догляду за малолітнім ОСОБА_5 та отримує щомісячну одноразову допомогу при народженні дитини в сумі 860,00 грн.

З 16 листопада 2020 року сім`я ОСОБА_1 отримує соціальну послугу соціального супроводу центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області у зв`язку з ухилянням матері від виконання своїх батьківських обов`язків.

Відповідно до листа Центру від 21 січня 2022 року під час планових та позапланових візитів за адресою проживання сім`ї ОСОБА_1 , а саме: АДРЕСА_2 , в квартирі часто було не прибрано, був наявний брудний посуд, розкидані речі, обмаль продуктів харчування, батьки на вигляд з ознаками вживання наркотичних/психотропних речовин.

З метою проведення профілактичних бесід з ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , до роботи з сім`єю неодноразово долучались працівники Служби та інспектори сектору ювенальної превенції відділу превенції Броварського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Київській області. Від послуг сімейного психолога ОСОБА_1 та ОСОБА_3 відмовились.

Під час планового візиту в родину ОСОБА_1 , який відбувся 18 січня 2022 року, Центру було з`ясовано, що з 27 грудня 2021 року малолітні ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , проживають за адресою: АДРЕСА_1 , разом із чоловіком ОСОБА_1 , ОСОБА_6 . На запитання фахівців стосовно причин тривалого перебування дітей за даною адресою, ОСОБА_1 відповіла, що вона не завжди має чим нагодувати малолітніх дітей, а її співмешканець, ОСОБА_3 , не зобов`язаний їх забезпечувати.

Під час спілкування з ОСОБА_1 від неї відчувався стійкий запах алкоголю, про що їй було зауважено. ОСОБА_1 повідомила, що разом із ОСОБА_3 вживали спиртні напої.

29 грудня 2022 року фахівець центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області, спільно з представниками служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області та інспекторами сектору ювенальної превенцїї відділу превенцїї Броварського районного управління поліції Головного управління національної поліції в Київській області здійснили візит в сім`ю ОСОБА_1 з метою з`ясування обставин щодо викладеного відео у соціальних мережах, де вона з малолітнім сином ОСОБА_7 перебувала у громадському місці з візуальними ознаками наркотичного/психотропного сп`яніння. Зі слів ОСОБА_1 , вона на той момент випила пляшку слабоалкогольного напою. На момент візиту в квартирі приготованої їжі не було, в холодильнику із продуктів харчування було лише молоко та сир.

З ОСОБА_1 було проведено профілактично - роз`яснювальну бесіду щодо неприпустимості вживання алкогольних чи наркотичних речовин, обов`язковості дотримання санітарно-гігієнічних норм для проживання, належного виконання своїх батьківських обов`язків.

25 січня 2023 року в рамках оперативно - профілактичного рейду фахівець центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області, спільно з представниками служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області, здійснили візит в сім`ю ОСОБА_1 , але останньої вдома не було. Зі слів ОСОБА_3 , його співмешканка пішла в магазин, старші діти перебувають у ОСОБА_6 , а він із сином ОСОБА_7 - удома. На момент візиту в квартирі було брудно, речі хаотично розкидані по квартирі та відчувався стійкий запах тютюну.

07 лютого 2023 року о 17:00 год. до центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області завітав ОСОБА_3 з малолітнім сином ОСОБА_7 , та повідомив що матір дитини, ОСОБА_1 , пішла з дому в невідомому напрямку зі своєю подругою.

08 лютого 2023 року ОСОБА_1 завітала до центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області з невідомим чоловіком, який не назвав свого прізвища та імені. ОСОБА_1 мала неохайний вигляд, одяг був брудний, мова нечітка, очі червоні, руки набряклі, з візуального спостереження - з ознаками вживання наркотичних\психотропних речовин. З метою проведення профілактично-роз`яснювальної бесіди з ОСОБА_1 , до центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області було запрошено представника служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області, але остання не дочекавшись, пішла в невідомому напрямку та в Центр більше не з`явилась, на телефонні дзвінки не відповідала.

ОСОБА_3 інформував про те, що ОСОБА_1 з невідомих причин не ночує вдома, веде асоціальний спосіб життя, на телефонні дзвінки не відповідає. Також він пояснив, що постійно перебуває з сином ОСОБА_7 , тому не може влаштуватись на роботу.

08 лютого 2023 року представники служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області та центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області здійснили візит до ОСОБА_3 за адресою: АДРЕСА_2 . На момент візиту ОСОБА_3 із сином ОСОБА_7 перебував вдома, в квартирі було прибрано, наявні продукти харчування, проте ОСОБА_1 вдома не було, її місце знаходження ОСОБА_3 невідоме.

Згідно з листом центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області від 02 березня 2023 року №107, у ОСОБА_1 низький батьківський потенціал, оскільки виявлені неодноразові факти незадоволення базових потреб дітей в харчуванні, догляді та створенні оптимальних умов для їх проживання. Асоціальна поведінка матері дітей може слугувати небезпеці життю та здоров`ю дітей.

Під час повторного візиту, який відбувся 13.02.2023 ОСОБА_1 за місцем проживання була відсутня, на телефонні дзвінки не відповідала.

17 березня 2023 року до Броварського районного управляння поліції Головного управління Національної поліції в Київській області звернувся ОСОБА_3 за фактом зникнення ОСОБА_1 .

18 березня 2023 року безвісно зниклу ОСОБА_1 було оголошено у розшук та в подальшому під час проведення розшукових заходів місцезнаходження ОСОБА_1 встановлено 25.03.2023, у зв`язку з чим, останню було знято з розшуку.

Також, 03 травня 2023 року на гарячу лінію 102 звернувся ОСОБА_6 за фактом безвісного зникнення ОСОБА_1 . Цього ж дня співробітниками слідчо - оперативної групи Броварського районного управляння поліції Головного управління Національної поліції в Київській області було встановлено її місцезнаходження, про що зазначено в листі від 20.06.2023 №10458/109/1300/01-2023 Броварського районного управляння поліції Головного управління Національної поліції в Київській області

13 квітня 2023 року ОСОБА_3 звернувся з позовною заявою до Броварського міськрайонного суду Київської області щодо визначення місця проживання його сина ОСОБА_7 з ним та позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 стосовно її малолітнього сина, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Відповідно до повідомлення Броварського районного відділу №2 філії Державної установи ?Центр пробації? у м. Києві та Київській області, ОСОБА_1 з 01 лютого 2023 року перебуває на обліку, як засуджена Броварським міськрайонним судом Київської області за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України (крадіжка) до 5 років позбавлення волі. На підставі статті 75 Кримінального кодексу України ОСОБА_1 звільнена від відбування покарання з випробувальним терміном на 1 рік.

Згідно наявної у Броварському районному управлінні поліції інформації відносно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 складено:

- 23 грудня 2021 року протокол про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 184 КупАП ?Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків щодо виховання дітей?, який направлений до Броварського міськрайонного суду Київської області для розгляду та прийняття рішення;

- 30 серпня 2022 року протокол про адміністративне правопорушення за частиною другою статті 184 КупАП ?Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків щодо виховання дітей?, та накладено стягнення у виді штрафу в сумі 1700,00 гривень;

- 28 листопада протоколу про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 184 КупАП ?Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків щодо виховання дітей?, та накладено стягнення у виді попередження;

- 29 грудня 2022 року постанову по справі про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 178 КУпАП ?розпивання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених місцях або поява у громадських місцях у п`яному вигляді? та накладено стягнення у виді штрафу у розмірі 51 гривня;

- 29 грудня 2022 року протокол про адміністративне правопорушення за частиною першою статті 184 КупАП ?Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов`язків щодо виховання дітей?, який направлений до Броварського міськрайонного суду Київської області для розгляду та прийняття рішення;

27 березня 2023 року Броварський відділ державної виконавчої служби у Броварському районі Київської області надав інформацію про те, що на примусовому виконанні у відділі перебувають виконавчі провадження по виконанню виконавчих документів відносно боржника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , щодо стягнення штрафу за вчинене правопорушення, передбачене частиною другою статті 184 КУпАП, стягнення судового збору та процесуальних витрат на проведення експертизи.

16 травня 2023 року надійшла заява від ОСОБА_3 щодо надання висновку до суду про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 по відношенню до сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Виконавчим комітетом Броварської міської ради Броварського району Київської області було прийнято рішення від 11.07.2023 №537 ?Про надання висновку до суду про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 ?.

Малолітня ОСОБА_2 з 27 грудня 2021 почала систематичного, тривалими періодами, проживати в родині свого вітчима, ОСОБА_6 , разом зі своїм братом ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_1 , у зв`язку з тим, що ОСОБА_1 та її співмешканець ОСОБА_3 не мали змоги матеріально утримувати та піклуватись про дітей.

26 червня 2023 року працівниками центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області, спільно з представниками служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області та інспекторами сектору ювенальної превенції відділу превенції Броварського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Київській області, було здійснено візит за вищевказаною адресою та з`ясовано, що матір ОСОБА_8 , ОСОБА_1 , на початку лютого 2023 року залишила доньку на свого чоловіка, ОСОБА_6 , а сама пішла в невідомому напрямку, життя та здоров`ям своєї дитини не цікавиться.

В помешканні, за адресою: АДРЕСА_1 , де проживала малолітня ОСОБА_2 було брудно, речі розкидані, підлога була липкою. Малолітня ОСОБА_2 мала занедбаний вигляд. У ході спілкування з дитиною було з`ясовано, що вона вживала їжу лише 25 червня 2023 року близько 19:00 годин. На запитання коли малолітня останній раз милася дитина відповіла, що не пам`ятає.

ОСОБА_6 було повідомлено, що малолітня ОСОБА_2 не може проживати з ним, скільки мати дитини самоусунулась від виконання своїх батьківських обов`язків, а він для дівчинки є сторонньою особою. Рекомендації працівників щодо визнання батьківства по відношенню до малолітньої дитини він не виконав.

Керуючись пунктом 14 постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 №585 ?Про забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах?, з метою збору об`єктивної інформації про складні життєві обставини та порушення її законних прав і інтересів, з малолітньою ОСОБА_2 було проведено бесіду, де було виявлено порушення прав дитини. У зв`язку з загрозою для життя та здоров`я малолітньої ОСОБА_2 , працівником служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області було складено акт проведення оцінки рівня безпеки дитини від 26.06.2023 №24/9.05-07.

26 червня 2023 року малолітню ОСОБА_2 було влаштовано до Центру ?Дитяча лікарня? КНП ?Броварська багатопрофільна клінічна лікарня? територіальної громади Броварського району Київської області для проведення медичного обстеження дитини на період до визначення її подальшого влаштування та соціального захисту.

Рішенням виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області від 11.07.2023 №539 малолітню ОСОБА_2 тимчасово влаштовано в сім`ю патронатного вихователя ОСОБА_9 .

За період із 26 червня 2023 року по цей час матір дитини, ОСОБА_1 , взагалі не цікавилась станом та долею своєї малолітньої доньки. Під час перебування малолітньої ОСОБА_2 в медичному закладі, ніхто з родичів дитину не навідував.

Відповідно до характеристики від 27.06.2023 №133 Броварського ліцею №5 ім. Василя Стуса Броварської міської ради Броварського району Київської області, малолітня ОСОБА_2 навчається з 01 вересня 2021 року, має навчальні досягнення початкового рівня, має пропуски занять, які не підтверджені довідками від лікаря. Дівчинка часто приходить до школи неохайна. Матір, ОСОБА_1 , не відвідує батьківські збори, не виходить на зв`язок із класним керівником, не цікавиться навчальними досягненнями доньки, не контролює виконання домашніх завдань.

У протоколі бесіди спеціаліста служби у справах дітей Броварської міської ради Броварського району Київської області з малолітньою ОСОБА_10 від 27.06.2023 зафіксовано, що дитина не була ознайомлена зі своєю сімейною історією та вважає вітчима, ОСОБА_6 , своїм батьком. ОСОБА_2 розповіла, що раніше вони (маючи на увазі себе та свого брата ОСОБА_4 ) проживала разом з матір`ю по будніх днях, коли відвідували школу, а на вихідні приходили до батька. Потім стали проживати лише з татом. Дитина не пам`ятає як давно матір не проживає з ними. Дівчинка не сумує за матір`ю, говорить, що сумує за татом (вітчимом) і домом.

Спеціалістами служби не виявлено ознак психологічного або фізичного насилля щодо дитини з боку ОСОБА_11 .

Якби рішення залежало від ОСОБА_8 , вона б і надалі хотіла проживати в сім`ї ОСОБА_11 , якого вважає своїм батьком, та братом ОСОБА_12 .

Відповідно до витягу з єдиного державного реєстру досудових розслідувань від 23 червня 2023 року, ОСОБА_1 , продовжуючи свою асоціальну поведінку, вчинила кримінальне правопорушення, передбачене частиною четвертою статті 185 КК України (крадіжка велосипеда в с. Семиполки Броварського району Київської області). Дане правопорушення внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань від 23 червня 2023 року. Орган досудового розслідування: Броварське районне управління поліції головне управління Національної поліції в Київській області (номер кримінального провадження: 12023111130002117).

Зазначена інформація доводить, що ОСОБА_1 веде антисоціальний спосіб життя, систематично вчиняє адміністративні та кримінальні правопорушення, свідомо ухиляється від виконання батьківських обов`язків, має низький батьківський потенціал, не забезпечує базові потреби своєї доньки в утриманні, вихованні та розвитку, не демонструє наміру змінювати свою поведінку і стиль свого життя та ставлення до обов`язків виховання своїх дітей.

16 серпня 2023 року на засіданні комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області було розглянуто дане питання. ОСОБА_1 на засідання не з`явилася, хоча належним чином була повідомлена.

Згідно висновку Органу опіки та піклування Броварської міської ради Броварського району Київської області про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 по відношенню до малолітньої ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , беручи до уваги факт, що ОСОБА_1 свідомо ухиляється від виконання батьківських обов`язків, має низький батьківський потенціал, змінювати свою поведінку та стиль свого життя наміру не має, не спілкується з донькою, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини, не цікавиться її життям, не забезпечує медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не надає дівчинці доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяє засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляє інтересу до її внутрішнього світу, матеріально дитину не утримує, орган опіки та піклування Броварської міської ради Броварського району Київської області вважає за доцільне позбавити ОСОБА_1 батьківських прав по відношенню до її малолітньої доньки, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч. 2 ст.150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Пунктом 2 ч.1 ст.164 СК України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

У п. 19 постанови Пленум Верховного Суду України про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав № 3 від 30.03.2007 року зазначено, що поновлення батьківських прав неможливе, якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття або була усиновлена й усиновлення не скасоване чи не визнане недійсним.

Беручи до уваги повне доведення факту самоусунення відповідача ОСОБА_1 від виконання батьківських обов`язків по відношенню до її малолітньої дитини, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , суд дійшов висновку про необхідності позбавлення його батьківських прав.

За змістом ч. 4 ст. 12 Закону України "Про охорону дитинства", ч. 2 ст. 166 СК України позбавлення батьківських прав або відібрання дитини у батьків без позбавлення їх цих прав не звільняє батьків від обов`язку утримувати дітей.

У ч. 2 ст. 51 Конституції України, ч. 1 ст. 180 СК України закріплено, що батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно із ч. 3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Згідно ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч. 3 ст. 181 Сімейного кодексу України за рішенням суду грошові кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються в частці від доходу його матері, батька та (або) у твердій грошовій сумі.

Згідно ст. 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров`я та матеріальне становище дитини, стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, сина, дочки, інші обставини, що мають істотне значення.

За змістом п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України у справах про стягнення аліментів суд допускає негайне виконання рішень у межах суми платежу за один місяць.

Враховуючи, що ОСОБА_1 є особою працездатного віку, на хронічні захворювання не страждає, суд приходить до висновку про стягнення із ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ідентифікаційний код - НОМЕР_6 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 аліменти на утримання малолітньої дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, шляхом перерахування коштів на особистий рахунок дитини, з моменту подання позовної заяви, а саме з 25 вересня 2023 року і до досягнення дитиною повноліття.

Керуючись ст.ст. 141, 263-265, 280-283 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити частково.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 батьківських прав відносно її малолітньої дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ідентифікаційний код - НОМЕР_6 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 аліменти на утримання малолітньої дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, шляхом перерахування коштів на особистий рахунок дитини, з моменту подання позовної заяви, а саме з 25 вересня 2023 року і до досягнення дитиною повноліття.

Рішення суду в частині стягнення аліментів за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в розмірі 2147,20 грн.

Роз`яснити ОСОБА_1 положення статті 169 Сімейного кодексу України про те, що вона має право на звернення до суду із позовом про поновлення батьківських прав після усунення умов, які стали підставою для позбавлення її батьківських прав й за умови, якщо на час вирішення питання судом про поновлення батьківських прав дитина не досягне повноліття.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Суддя Радзівіл А.Г.

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118173119
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —361/8342/23

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні