Рішення
від 01.04.2024 по справі 361/3627/23
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/3627/23

Провадження № 2/361/861/24

01.04.2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2024 року Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого судді Радзівіл А.Г.

за участю секретаря Коваль О.О.

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бровари цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Орган опіки та піклування Броварської міської ради Броварського району Київської області про позбавлення батьківських прав,

В С Т А Н О В И В:

У травня 2023 року позивач звернувся до суду із позовом, в якому просив суд позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , відносно малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та стягнути з відповідача на користь позивача сплачений судовий збір у розмірі - 1073,60 грн.

Свій позов обґрунтовує тим, що 19 травня 2012 року позивач зареєструвала шлюб з відповідачем.

Під час шлюбу у них народилася дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Так сталося, що спільне життя з відповідачем не склалося, і саме у процесі його вони зрозуміли, що не мають ані спільних поглядів на сімейне життя, ані спільних інтересів, і взагалі просто вони один одному не підійшли. Саме в процесі спільного проживання вони переконалися, що є зовсім різними людьми у своїх інтересах і вона вирішила розірвати шлюб.

Заочним рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 06.12.2016 у справі № 361/5995/16-ц її позов було задоволено. Розірвано шлюб між позивачем, на той час ОСОБА_5 , та ОСОБА_3 , зареєстрований 19 травня 2012 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Броварського міськрайонного управління юстиції у Київській області, актовий запис № 191.

У подальшому, оскільки відповідач жодним чином не допомагав матеріально і не брав будь-якої участь у вихованні їхнього сина, вона була змушена звернутися в інтересах дитини ОСОБА_3 до суду з позовом про стягнення із відповідача у примусовому порядку аліментів.

Рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 28.07.2017 у справі № 361/2984/17 її позов було задоволено. Судом вирішено стягувати з ОСОБА_3 , ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 , на її, ОСОБА_5 , аліменти на утримання дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у розмірі частини усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 19 травня 2017 і до досягнення дитиною повноліття.

Приблизно у червні 2017 року до Броварського суду Київської області із позовною заявою звернулася мати відповідача (бабуся її сина ОСОБА_4 ) ОСОБА_6 із позовною заявою, в якій вона просила зобов`язати позивача не чинити їй перешкоди у спілкуванні з онуком ОСОБА_4 , визначити порядок участі баби у спілкуванні і вихованні малолітнього онука, встановивши такі дні і години побачень з онуком: перша і третя субота та неділя кожного місяця з 09.00 год. суботи до 17.00 год. неділі за місцем проживання онука; систематичні побачення з дитиною щотижня у понеділок, середу і п`ятницю з 16.00 год. до 18.00 год. та у день народження дитини.

Оскільки позивач ніколи не заперечувала у спілкуванні дитини як із самим відповідачем, так і його родиною (у тому числі його мамою) вона частково визнала пред'явлений до неї позов, оскільки хотіла, щоб син знав, що у нього є бабуся та батько, і міг повноцінно спілкуватися з ними та їхніми рідними, однак, враховуючи на той час вік сина, вона просила суд лише, щоб це відбувалося у її присутності по місцю її проживання з дитиною.

Сам же відповідач ОСОБА_3 жодних дій, направлених на спілкування зі своїм сином, не вчиняв і навіть ненамагався.

Рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 27.04.2018 у справі № 361/3688/17 позов ОСОБА_6 було задоволено частково. Визначено такий порядок участі баби ОСОБА_6 у вихованні малолітнього онука ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , встановивши такі дні і години побачень та спілкувань баби з онуком: перша і третя субота кожного місяці з 09.00 год. до 13.00 год. і з 15.00 год. до 18.00 год., перша і третя неділя кожного місяця з 09.00 год. до 13.00 год. і з 15.00 год. до 18.00 год. і у день народження дитини, у присутності матері за місцем фактичного проживання дитини за домовленістю сторін. Зобов`язано ОСОБА_5 , не чинити перешкоди ОСОБА_6 у спілкуванні з онуком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В іншій частині у задоволенні позову відмовлено.

Однак насправді, як вона зрозуміла з часом, це була лише ?гра на публіку?, так як навіть маючи на руках зазначене судове рішення, ані відповідач, ані його мама (бабуся її сина) ОСОБА_6 жодного разу так і не приїздили до ОСОБА_4.

За увесь час, з якого вони перестали разом з відповідачем проживати (а це з 06.09.2016, тобто на протязі більше ніж 6,5 років) відповідач жодного разу не приїздив до свого сина, жодного разу не цікавився успіхами їхньої дитини, жодного разу не бачив його, жодного разу не привітав дитину з днем народження, навіть хоча б по телефону. Відповідач повністю самоусунувся від виконання своїх обов`язків як батько, він не брав і не бере участь у вихованні дитини, не дбає про її стан здоров`я, не підтримує сина ані матеріально, ані морально, і взагалі не цікавиться його життя.

Навіть у той час, коли в Україні з 24.02.2022 почалося повномасштабне вторгнення військ російської федерації відповідач, достовірно знаючи, що позивач з дитиною на той час проживали в с. Мокрець Броварського району Київської області, яке у березні 2022 року перебувало у тимчасовій окупації, відповідач до цього дня навіть не поцікавився чи взагалі жива його дитина і чи з нею все добре.

Родичі (батьки) ОСОБА_3 також не цікавляться онуком та не приймають жодної участі в його утриманні та вихованні, жодного спілкування дитини з останніми не відбувається.

Звернення позивача до суду із вимогою про стягнення аліментів у судовому порядку було пов`язане із тим, що з моменту припинення спільного проживання з позивачем та сином, відповідач матеріальну допомогу на утримання дитини не надавав, і в добровільному порядку надавати відмовлявся, їх спільний син проживав (і проживає по теперішній час) з позивачем та знаходився (і знаходиться) повністю на її утриманні (окрім сплати відповідачем аліментів).

Хоча відповідач і сплачує у примусовому порядку аліменти на утримання їхньої дитини (стягуються органами державної виконавчої служби), однак мали місце непоодинокі затримки. Участі у додаткових витратах на утримання їхньої спільної дитини ані відповідач, ані його родина, жодним чином не приймає.

Відповідач жодних покладених на нього батьківських обов`язків не виконує. Всі питання щодо виховання дитини вирішуються позивачем самостійно разом з вітчимом ОСОБА_4 , та без будь-якої участі та підтримки відповідача і його рідних. Станом на сьогодні їх спільна з відповідачем дитина навіть не знає, що у нього є рідний біологічний батько, і його її сину замінив її новий чоловік ОСОБА_7 , якого син і називає ?татом?. Саме він (вітчим) допомагає їй у вихованні дитини, її фізичному, духовному та моральному розвитку.

08 серпня 2023 року ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області Сердинського В.С. прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за позовом за правилами загального позовного провадження. Призначено підготовче судове засідання на 26 вересня 2023 року.

25 вересня 2023 року відповідач подав до суду відзив на позовну заяву, в якому посилався на те, що у травні 2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом про позбавлення його батьківських прав відносно малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . У своєму позові позивач вказує, що спільне життя у них не склалося і тому вона звернулась до суду з позовом про розірвання шлюбу. Заочним рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від 06.12.2016 року шлюб між ними було розірвано. У 2017 році позивач зверталась до суду з позовом про стягнення з нього аліментів у примусовому порядку, а тепер вона вирішила позбавити його батьківських прав, оскільки, як зазначає вона, він жодних дій, направлених на спілкування з сином не вчиняв і навіть не намагався, що він не приїздив до свого сина, не цікавився його життям, не вітав його з днем народження і взагалі самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків. Вона також вказала, що його батьки також не цікавляться онуком та не приймають жодної участі в його утриманні та вихованні. Вказані обставини не відповідають дійсності і тому позовні вимоги ОСОБА_1 не визнає в повному обсязі і заперечує проти їх задоволення.

Відповідач зазначає, що дуже любить свого сина, хоче з ним спілкуватись і допомагати йому. Він не мав і не має наміру ухилятися від виконання своїх батьківських обов`язків, він був налаштований допомагати своєму сину, утримувати його, купувати йому все необхідне: їжу, одяг, ліки, оплачувати гуртки, відпочинок, але позивач була і залишається агресивно налаштованою проти нього і робила і робить все можливе, щоб він і його батьки не могли спілкуватись з ОСОБА_4 , вона взагалі намагається викреслити його і його рідних з життя їх сина.

Через шість місяців після розірвання шлюбу його колишня дружина ОСОБА_5 подала позов про стягнення з нього аліментів, не зважаючи на те, що він добровільно давав гроші на утримання дитини. Під час розгляду справи про стягнення з нього аліментів він надавав письмові пояснення, в яких вказував, що добровільно надавав матеріальну допомогу шляхом грошових переказів, що він і його батьки завжди готові матеріально утримувати дитину всім необхідним, купувати речі, іграшки, ліки, оплатити відпочинок для оздоровлення, але ОСОБА_5 вперто відмовлялась від допомоги і взагалі заборонила бачитися і спілкуватись з дитиною, у зв`язку з чим його мати була вимушена звертатись спочатку у Службу у справах дітей та сім`ї, а потім до суду з позовом про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною, визначення способів участі баби у вихованні онука, оскільки позивач не виконувала рішення органу опіки.

Після ухвалення судом рішення позивач чотири рази дозволила бачитися з дитиною, почала приймати подарунки від відповідача і його батьків, ОСОБА_4 дуже радів таким зустрічам. Бачитись з ОСОБА_5 відповідач не хотів з певних причин, і тому вирішив, що дитину будуть забирати його батьки і він зможе спілкуватись з сином. Відповідач давав кошти своїм батькам на придбання необхідних речей, продуктів, іграшок, але згодом позивач почала переховувати від нього дитину, не відповідала на його дзвінки, подарунки, які він надсилав сину приносила йому на роботу і зі скандалом повертала. Кожне намагання зустрітися з дитиною закінчувалося скандалом і зверненням до поліції, тому їм порадили звертатись до виконавчої служби і в їх присутності спілкуватись з дитиною. відповідач, як лікар, дуже добре розумів, що його син має зростати в спокійній і доброзичливій атмосфері, а скандали і зустрічі в присутності виконавчої служби і поліції будуть негативно відображатись на його психіці.

Через шість місяців після їхнього розлучення ОСОБА_5 почала жити з ОСОБА_7 , а у 2019 році зареєструвала шлюб з ним. Його дворічний син ОСОБА_4 почав сприймати його як батька. За таких обставин втручатись в життя сім`ї колишньої дружини і в виховання сина він вважав неправильним, враховуючи категоричний спротив матері дитини. Але не зважаючи на те, що він відступив і не втручається у виховання сина, він цікавиться його життям і знає про нього майже все. Гроші на його утримання перераховує регулярно і заборгованості по сплаті аліментів не має. Окрім цього ОСОБА_4 зареєстрований у квартирі його матері разом з відповідачем. Посилання позивача на те, що відповідач у березні 2022 року ?навіть не поцікавився чи взагалі жива дитина і чи з нею все добре? не відповідають дійсності. Коли почалося повномасштабне вторгнення військ російської федерації і знаючи, що син проживає в с.Мокрець Броварського району Київської області, яке потрапило під тимчасову окупацію, він намагався зв`язатися з ОСОБА_5 , з тим щоб надати допомогу, але його телефон позивач заблокувала і зв`язатись з нею він не зміг. Після того відповідач попросив свою матір, щоб вона через знайомих зв`язалась з ОСОБА_7 і дізналась що з ОСОБА_4 . Знайома зателефонувала брату ОСОБА_7 і сказала, що вини дуже хвилюються і хочуть знати де дитина і що з нею. На що брат відповів, що не скаже де вони, але з ними все добре і вони в безпеці. Згодом відповідач дізнався, що ОСОБА_5 вивезла ОСОБА_4 за кордон, де була більше року.

Зараз його сину дев`ять років і відповідач вважає, що він має знати хто його рідний батько, має знати свою бабусю, які є порядними людьми. Він вважає, що спілкування з ним і його сім`єю буде позитивно відображатись на вихованні дитини. Відповідач наголошує на тому, що ніколи не відмовиться від свого сина ОСОБА_4 і вважає, що позивач, позбавляючи його батьківських прав, шкодить в першу чергу інтересам їхнього сина. Він не спілкується з дитиною виключно у зв`язку з тим, що мати дитини чинить шалений спротив такому спілкуванню і будь-які його дії, направлені на спілкування з сином будуть супроводжуватися сварками, що буде травмувати ОСОБА_4 . Він сподівається, що через пару років син підросте, у нього може сформуватися своя думка щодо відносин з відповідачем і його мамою і тоді він зможе спілкуватися з ним, враховуючи його бажання і його ставлення до відповідача. Він може забезпечити його всебічний розвиток, оплачувати гуртки, оплачувати відпочинок і не вбачає нічого негативного в тому, щоб дитині правильно пояснювали, що шлюб розірвано між батьками, але це ніяк не впливає на його ставлення до нього. У випадку позивачки, вона своє негативне ставлення до відповідача поставила вище інтересів дитини, в той час як навіть для самооцінки дитини їй важливо знати про своє коріння і що його батьки є достойними людьми.

26 вересня 2023 року ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду по суті.

На підставі розпорядження щодо повторного автоматизованого розподілу судової справи № 935 від 17 жовтня 2023 року, протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями, матеріали цивільної справи передані на розгляд судді Радзівіл А.Г.

18 жовтня 2023 року ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області Радзівіл А.Г. прийнято до розгляду та призначено судове засідання на 31 січня 2024 року.

31 січня 2024 року ухвалою судді Броварського міськрайонного суду Київської області закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду по суті.

В судовому засіданні позивач та представник позивача, підтримали позов та просили задовольнити, пояснення надали аналогічно викладеним у позовній заяві.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим, в судове засідання не з`явився, у своєму відзиві просив проводити розгляд справи у його відсутність.

Представник третьої особи, будучи належним чином повідомленим, в судове засідання не з`явився, направив до суду письмові пояснення, в яких просив позов задовольнити, проводити розгляд справи у їх відсутність.

Свідок ОСОБА_10 пояснила, що позивач у 2017 році переїхала з сином ОСОБА_4 та чоловіком ОСОБА_7 на АДРЕСА_2 . Тільки через півроку свідок дізналась, що ОСОБА_7 не рідний батько дитини. Вона є сусідкою позивачки, їх діти разом ходили до дитячого садочка. Рідного біологічного батька та бабусі дитини вона ніколи не бачила, вона була присутня на святах які організовувала позивач, але біологічного батька дитини вона там не бачила.

Свідок ОСОБА_12 пояснив, що позивача знає з 2012 чи 2015 року, вона заселилась на АДРЕСА_2 зі своїм маленьким сином, проживали там вдвох. Біологічного батька дитини він ніколи не бачив та про нього не знав. Потім позивач зустріла теперішнього чоловіка, і вони стали виховувати ОСОБА_4 разом. Вони є спокійними, доброзичливими сусідами, нарікань на їх поведінку нема.

Суд, вислухавши позивача, представника позивача, свідків, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини у справі і відповідні їм правовідносини та дійшов наступних висновків.

Судом встановлено, що 19 травня 2012 року позивач зареєструвала шлюб з відповідачем у Відділі державної реєстрації актів цивільного стану Броварського міськрайонного управління юстиції у Київській області, актовий запис № 191, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_2 .

Під час шлюбу у них народилася дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження, виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Броварського міськрайонного управління юстиції у Київській області, актовий запис № 985, серії НОМЕР_3 .

06 грудня 2016 року заочним рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області шлюб між сторонами було розірвано.

28 липня 2017 року рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області від стягувати із ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_5 на утримання дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , аліменти у розмірі 1/4 частини усіх видів його заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з 19 травня 2017 року і до досягнення дитиною повноліття.

06 жовтня 2017 року державним виконавцем Броварського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області було відкрито виконавче провадження № НОМЕР_4 та винесено постанову про відкриття виконавчого провадження про стягнення з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_5 аліментів на утримання дитини.

27 квітня 2018 року рішенням Броварського міськрайонного суду Київської області у справі № 361/3688/17 за позовом ОСОБА_6 до ОСОБА_5 , третя особа: Орган опіки та піклування Броварської районної державної адміністрації Київської області про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною, визначення способів участі баби у вихованні онука, визначено такий порядок участі баби ОСОБА_6 у вихованні малолітнього онука ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , встановивши такі дні і години побачень та спілкування баби з онуком: перша і третя субота кожного місяця з 09.00 год. до 13.00 год. і з 15.00 год. до 18.00 год., перша і третя неділя кожного місяця з 09.00 год. до 13.00 год. і з 15.00 год. до 18.00 год. і у день народження дитини, у присутності матері за місцем фактичного проживання дитини за домовленістю сторін.

Зобов`язано ОСОБА_5 не чинити перешкоди ОСОБА_6 у спілкуванні з онуком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

01 червня 2019 року позивач ОСОБА_5 уклала шлюб із ОСОБА_7 , зареєстрований Броварським міськрайонним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Київській області, актовий запис №289.

Згідно довідки №196 від 14.03.2023 року та характеристики, виданих ОСОБА_1 ТОВ ?Клініка лікаря Долинського?, вона дійсно працює в даній клініці на посаді головної медичної сестри за основним місцем роботи з 01.02.2021 року.

За час своєї роботи ОСОБА_1 зарекомендувала себе як кваліфікований, дисциплінований, відповідальний працівник.

Згідно з актом обстеження житлово-побутових умов від 13.03.2023, складеним депутатом Броварської міської ради Броварського району Київської області VIII скликання ОСОБА_13 , за адресою: АДРЕСА_3 , проживають: ОСОБА_1 , ОСОБА_7 та малолітній ОСОБА_4.

Відповідно до довідки № 03 від 15.03.2023 року, виданої закладом дошкільної освіти (ясла-садок) комбінованого типу ?Лісова казка? Броварської міської ради Броварського району Київської області, за час перебування ОСОБА_4 2014 р.н., у закладі дошкільної освіти, адміністрація, вихователі групи з біологічним батьком малолітньої дитини ОСОБА_3 не спілкувалися. Громадянин ОСОБА_3 участі у вихованні дитини не приймав.

Активну участь в освітньому процесі ЗДО ?Лісова казка? приймали ОСОБА_1 , мама та ОСОБА_7 , вітчим.

Згідно характеристик, виданої Броварським ліцеєм №4, у ОСОБА_4 зовнішній вигляд завжди охайний, шкільне приладдя в порядку. Мати ОСОБА_1 та вітчим ОСОБА_7 приділяють належну увагу вихованню сина. Вони систематично відвідують школу, цікавляться не лише успіхами ОСОБА_4, але й справами класу, стосунками сина з однокласниками, психоемоційним станом хлопчика, його самопочуттям. Беруть активну участь в класних батьківських зборах, залучаються до вирішення організаційних питань класу.

Відповідно до висновку Органу опіки та піклування Броварської міської ради Броварського району Київської області про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 по відношенню до малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , 02 жовтня 2023 року спеціалістом Служби було проведено бесіду з ОСОБА_1 , у ході якої остання розповіла, що познайомилася з ОСОБА_3 у 2010 році. Одружилися в 2012 році й проживали з батьками чоловіка в місті Бровари Броварського району Київської області. Через два роки народився син ОСОБА_4 . Зі слів ОСОБА_1 , матір чоловіка постійно втручалася в їх сім`ю, у зв`язку з чим почали виникати конфлікти та непорозуміння. Як зазначила матір дитини, ОСОБА_3 ніколи її не підтримував, а робив все так, як йому говорила його матір. Зі слів ОСОБА_1 , вона неодноразово пропонувала ОСОБА_3 проживати окремо від його матері, проте останній не погоджувався. Матір дитини розповіла, що вона постійно займалася вихованням сина, а батько дитини у вільний від роботи час займався своїми справами. В березні 2016 року ОСОБА_1 разом із сином поїхала проживати до своїх батьків у село Мокрець Броварського району Київської області. Згодом вона звернулася до суду про розірвання шлюбу з батьком дитини. Як зазначила ОСОБА_1 , батько дитини протягом семи років не приймає участі у вихованні сина, не телефонує, не вітає його з днем народження та іншими святами. Також зазначила, що ОСОБА_4 не знайомий зі своєю життєвою історією, не знає про існування біологічного батька, вважає своїм батьком вітчима та називає його батьком.

03 жовтня 2023 року спеціалістом Служби роботи центру соціальних служб Броварської міської ради Броварського району Київської області було проведено обстеження умов проживання ОСОБА_1 та її малолітнього сина ОСОБА_4 за вищезазначеною адресою, про що складено відповідний акт №526. У ході обстеження було встановлено, що сім`я мешкає в орендованій двокімнатній квартирі з 2020 року, орендна плата, зі слів ОСОБА_1 , становить 10 000,00 грн. Помешкання з сучасним ремонтом, оснащене меблями та побутовою технікою. Санвузол роздільний, наявні водо-, електро- та теплопостачання. Для малолітнього виділена окрема кімната, в якій наявні розкладний диван, шафа-купе, робоча зона для навчання та ігрова зона. ОСОБА_4 забезпечений одягом, взуттям, продуктами харчування та засобами особистої гігієни. Для проживання та виховання дитини створені належні умови.

За цією адресою проживають:

- ОСОБА_7 - вітчим дитини, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 . Працює офіційно у ФОП ? ОСОБА_7 ;

- ОСОБА_1 - матір дитини, заявниця, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 . Працює офіційно в ТОВ ?Клініка лікаря Долинського? на посаді головної медичної сестри. З її слів, середньомісячний дохід сім`ї складає близько 50000,00 грн;

- ОСОБА_4 - син заявниці, зареєстрований за місцем реєстрації батька за адресою: АДРЕСА_1 , учень 3-Д класу Броварського ліцею №4 ім. С. Олійника Броварської міської ради Броварського району Київської області.

Із 02.10. 2023 року по 03.10.2023 рік фахівцем із соціальної роботи Центру було проведено оцінку потреб сім`ї, про що було складено відповідний висновок. За результатами оцінювання складні життєві обставини в сім`ї ОСОБА_1 наявні, проте остання здатна забезпечувати потреби дитини.

Відповідно до медичних довідок від 26.09.2023 року № 102256 та № 102255, виданих консультативно-діагностичним центром комунального некомерційного підприємства ?Броварська багатопрофільна клінічна лікарня? територіальних громад Броварського району Київської області, ОСОБА_1 на обліку в лікаря-психіатра та лікаря-нарколога не перебуває.

Згідно з декларацією № 0001-ММН4-6500 про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, виданою комунальним некомерційним підприємством Броварської міської ради Броварського району Київської області ?Броварський міський центр первинної медико-санітарної допомоги?, ОСОБА_4 є пацієнтом даної медичної установи.

28 вересня 2023 року спеціалістом Служби під час телефонної розмови було повідомлено ОСОБА_3 про надходження заяви ОСОБА_1 щодо позбавлення його батьківських прав по відношенню до малолітнього ОСОБА_4 . Батька було запрошено з`явитись до Служби з метою проведення бесіди та з`ясування його думки щодо доцільності/недоцільності позбавлення його батьківських прав. Останній повідомив, що не зможе прийти, оскільки працює. Зазначив, що можливо прийде його представник. Також зауважив, що подав до Броварського міськрайонного суду Київської області відзив на позовну заяву про позбавлення батьківських прав, у якому зазначив, що любить сина, хоче з ним спілкуватися й допомагати йому.

03 жовтня 2023 року спеціалістом Служби було надіслано лист-запрошення ОСОБА_3 з`явитись 06.10.2023 до Служби для проведення бесіди, проте останній до служби не з`явився, про причини неявки не повідомив.

12 жовтня 2023 року спеціалістом Служби було направлено ОСОБА_3 запрошення з`явитись 25.10.2023 на 13.00 год на засідання комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області.

Згідно з листом Центру від 23.10.2023 №497, фахівцям не вдалося провести оцінку потреб ОСОБА_3 , оскільки на момент їхнього візиту, а саме 20.10.2023 двері помешкання ніхто не відчинив, на телефонні дзвінки 10.10 та 13.10.2023 року останній не відповів.

04 жовтня 2023 року спеціалістом Служби було проведено бесіду з ОСОБА_4. Малолітній легко йшов на контакт, впевнено відповідав на запитання. Розповів, що йому дев`ять років, навчається у Броварському ліцеї №4 у 3-Д класі та має багато друзів. Зазначив, що проживає ?з папою, мамою, котом Марсіком та хом`ячком?. Зі слів дитини, ?з папою вчу уроки, папа возить мене в басейн, разом допомагаємо мамі, інколи робимо їй сюрпризи?. Малолітній повідомив, що матір багато часу проводить на роботі, а батько майже постійно з ним. Також зазначив, що разом люблять ходити в парк, їздити до баби й діда в село Мокрець. Зауважив, що батьки його дуже люблять, і він їх теж. Зважаючи, що ОСОБА_4 не знайомий зі своєю сімейною історією, запитання про біологічного батька дитині не ставилося.

Питання щодо надання висновку до суду про доцільність/недоцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 по відношенню до малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , двічі розглядалось на засіданнях комісій з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області, а саме: 25.10.2023 та 15.11.2023.

На засіданнях Комісій була присутня ОСОБА_1 разом із чоловіком, ОСОБА_7 Матір повідомила, що батько дитини не приймає участі у вихованні дитини та протягом семи років не бачив його. Зазначила, що син навіть не знає про його існування, своїм батьком дитина вважає її нинішнього чоловіка, який його виховує, дбає про його здоров`я та матеріально утримує. ОСОБА_3 на засідання комісій не з`явився, про причини неявки не повідомив, хоча належним чином двічі був запрошений.

Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги факт, що батько протягом семи років не приймав участі у вихованні сина, не піклувався про фізичний і духовний розвиток дитини, не цікавився його життям, не забезпечував медичного догляду, лікування дитини, не надавав хлопчику доступу до культурних та інших духовних цінностей, орган опіки та піклування Броварської міської ради Броварського району Київської області вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_3 по відношенню до малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до ч. 2 ст.150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Пунктом 2 ч.1 ст.164 СК України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

У п. 19 постанови Пленум Верховного Суду України про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав № 3 від 30.03.2007 року зазначено, що поновлення батьківських прав неможливе, якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття або була усиновлена й усиновлення не скасоване чи не визнане недійсним.

Беручи до уваги повне доведення факту самоусунення відповідача ОСОБА_3 від виконання батьківських обов`язків по відношенню до його малолітньої дитини, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , суд дійшов висновку про позбавлення його батьківських прав.

Керуючись ст.ст. 141, 263-265, 280-283 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , податковий номер: НОМЕР_1 батьківських прав відносно його малолітньої дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Роз`яснити ОСОБА_3 положення статті 169 Сімейного кодексу України про те, що він має право на звернення до суду із позовом про поновлення батьківських прав після усунення умов, які стали підставою для позбавлення її батьківських прав й за умови, якщо на час вирішення питання судом про поновлення батьківських прав дитина не досягне повноліття.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Суддя Радзівіл А.Г.

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118173120
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —361/3627/23

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Радзівіл А. Г.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Сердинський В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні