Рішення
від 27.03.2024 по справі 570/414/24
РІВНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 570/414/24

Номер провадження 2-о/570/68/2024

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2024 року

Рівненський районний суд Рівненської області в особі:

судді Красовського О.О.

секретаря судових засідань Захарук Г.Л.

заявника Дея В.

представника заявника - адвоката Михайлова В.

представників заінтересованої особи - Шах Н., Матвієнко Л.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Рівне цивільну справу за заявою ОСОБА_1 ,заінтересовані особи:служба усправах дітейГородоцької сільськоїради Рівненськогорайону Рівненськоїобласті, ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, -

в с т а н о в и в:

Заявник просить суд встановити факт самостійного, без будь-якої сторонньої допомоги та без участі матері виховання дитини - сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В судовому засіданні заявник підтримав заяву та пояснив суду, що перебуває у шлюбі з ОСОБА_3 , вони є батьками дитини сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В листопаді 2022 року вони перестали спільно проживати, проживають наразі за різними адресами. Між заявником та мітір`ю дитини 01.02.2023 року був укладений договір про визначення місця проживання та виховання дитини, згідно якого дитина проживає з заявником. Таким чином спору щодо місця проживання дитини та з приводу виховання дитини немає. З метою оформлення допомоги на утримання дитини заявник просить суд встановити факт самостійного ним, без будь-якої сторонньої допомоги та без участі матері, виховання сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Представник заявника надав суду аналогічні пояснення.

Представник служби у справах дітей Городоцької сільської ради Рівненського району Рівненської області пояснила суду, що заявник жодного разу до них не звертався з приводу неналежного виконання матір`ю дитини батьківських обов`язків, чи з будь-якого іншого питання, спрямованого на захист інтересів дитини. Додатково зауважила, що договір від 01.02.2023 року про визначення місця проживання та виховання дитини нотаріально не посвідчений, а тому його не слід приймати до уваги.

Представник Рівненського РТЦКтаСП покладає вирішення питання на розсуд суду. Зазначає про те, що договір між заявником та ОСОБА_3 від 01.02.2023 року про визначення місця проживання та виховання дитини нотаріально не посвідчений, тому він не відповідає вимогам закону.

Заінтересована особа ОСОБА_4 у судове засідання не з`явилася. Згідно заяви просить справу розглядати без її участі.

Заслухавши пояснення учасників процесу, дослідивши докази суд вважає, що заява не підлягає до задоволення.

Позиція заявника та фактичні обставини справи.

Заявник та ОСОБА_4 зареєстрували шлюб 13.11.2009 року (а.с. 12).

Заявник та ОСОБА_4 є батьками сина ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 8).

У справі наявні письмові пояснення ОСОБА_6 (а.с. 13) про те, що подружжя тривалий час проживають окремо, одноосібним вихованням дитини займається заявник. Суд зауважує, що підпис заявниці у заяві нотаріально не засвідчений, а тому пояснення ОСОБА_6 щодо відомих їй обставин справи не можуть прийматися судом до уваги. Заявник зазначає, що свідок перебуває за межами України, проте належних доказів цього суду не було надано. Окремо виготовлені сторінки паспорта ОСОБА_7 для виїзду за кордон не підтверджують того факту, що ОСОБА_7 постійно проживає у Чеській Республіці, і не проживає разом із заявником та його дитиною за однією адресою.

Згідно договору про визначення місця проживання та виховання дитини (а.с. 27), батьки домовилися про місце проживання дитини за місцем проживання батька дитини. Матір погоджується з тим, що батько бере на себе обов`язки з самостійного виховання та утримання сина. Матір зобов`язується не перешкоджати батьку виконувати свої обов`язки щодо самостійного виховання та утримання сина. Договір нотаріально не посвідчений.

Заявник не бажає позбавляти дружину батьківських прав. Також він не бажає стягувати аліменти з матері дитини на свою користь на утримання сина.

Зазначає, що він має відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, проте на надав суду відповідних доказів.

Представник Рівненського РТЦКтаСП зазначила, що заявник порушив Правила військового обліку, їм не відомо про наявність у заявника пільг.

Представник служби у справах дітей Городоцької сільської ради Рівненського району Рівненської області (як органу опіки та піклування) пояснила суду, що заявник жодного разу не звертався до них із будь-якими заявами, які пов`язані з вихованням дитини кимось із батьків, чи отримання допомоги, тощо.

Заявник не заявляв клопотання про допит свідків.

Законодавство, яке враховує суд при ухваленні рішення.

Відповідно до ст. 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Справи про встановлення юридичних фактів можуть бути предметом розгляду суду в порядку окремого провадження за таких умов: факти, які підлягають встановленню, повинні мати юридичний характер, тобто відповідно до закону викликати юридичні наслідки - виникнення, зміну або припинення особистих чи майнових прав громадян або організацій.

За положеннями ст. 7 СК України, сімейні відносини регулюються цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами. Сімейні відносини можуть бути врегульовані за домовленістю (договором) між їх учасниками. Сімейні відносини регулюються лише у тій частині, у якій це є допустимим і можливим з точки зору інтересів їх учасників та інтересів суспільства. Учасник сімейних відносин не може мати привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, статі, політичних, релігійних та інших переконань, етнічного та соціального походження, матеріального стану, місця проживання, за мовними та іншими ознаками. Жінка та чоловік мають рівні права і обов`язки у сімейних відносинах, шлюбі та сім`ї. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини , іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно зі ст. 157 Сімейного кодексу України питання виховання та утримання дитини вирішуються батьками спільно. На підставі цієї ж статті батьки мають право укласти договір щодо здійснення батьківських прав та виконання обов`язків тим з них, хто проживає окремо від дитини. Договір укладається в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Згідно ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, жінки та чоловіки, які: самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Висновки суду.

Заявник не надав суду доказів того, що він самостійно виховує та утримує дитину.

Заявник не довів суду ту обставину, що матір дитини взагалі не приймає участі у вихованні чи утриманні дитини; чи у вихованні та утриманні дитини не приймає участь бабуся дитини, чи будь-хто інший.

Рішення суду про позбавлення матері батьківських прав відсутнє.

Договір про визначення місця проживання та виховання дитини не відповідає вимогам законодавства (він нотаріально не посвідчений), а тому не може прийматися судом до уваги.

За наведеного відсутні підстави для задоволення заяви.

Керуючись ст. ст. 81, 89, 315, 319 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: служба у справах дітей Городоцької сільської ради Рівненського району Рівненської області, ІНФОРМАЦІЯ_1 про встановлення факту, що має юридичне значення - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Рівненського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заявник: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканець АДРЕСА_1 ).

Заінтересована особа: Городоцька сільська рада Рівненського району Рівненської області (вул. Шевченка, 4, с. Городок Рівненського району Рівненської області).

Заінтересована особа: ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Суддя: Красовський О.О.

Повне рішення суду складено 01 квітня 2024 року.

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено08.04.2024
Номер документу118173142
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —570/414/24

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

Ухвала від 26.01.2024

Цивільне

Рівненський районний суд Рівненської області

Красовський О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні