Ухвала
від 08.04.2024 по справі 353/352/24
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/352/24

Провадження № 2/353/194/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 квітня 2024 рокум.Тлумач

Суддя Тлумацького районного суду Івано-Франківської області Луковкіна У.Ю., ознайомившись з матеріалами за позовом ОСОБА_1 до Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визначення права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами,-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 , в якому просив визнати за ним ОСОБА_1 право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташованими по АДРЕСА_1 .

Згідно ч. 2ст. 175 ЦПК Українипозовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Позовна заява, яка надійшла до суду, подана ОСОБА_1 , проте підписана ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 4 ст. 274 ЦПК України дана справа не може бути розглянута в порядку спрощеного позовного провадження, оскільки спір виник щодо спадкування, а тому вона підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Згідност. 131-2 Конституції України, виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення. Законом можуть бути визначені винятки щодо представництва в суді у трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів та референдумів, у малозначних спорах, а також стосовно представництва малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена.

РозділомХVПерехідних Положень Конституції України, а саме: підпунктом 11 пункту 16-1 визначено, що представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті131-1та статті131-2цієїКонституціївиключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Згідно з ч. 2ст. 15 ЦПК Українипредставництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

За приписами ч.ч. 1, 2 ст. 60 ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник. Під час розгляду спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених у ст. 61 цього Кодексу.

Згідно з ч. 4 ст. 62 ЦПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно доЗакону України«Про адвокатуру і адвокатську діяльність».

Частинами 1,2ст.64ЦПК Українипередбачено,що представник,який маєповноваженняна ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки. Обмеження повноважень представника на вчинення певної процесуальної дії мають бути застережені у виданій йому довіреності або ордері.

Як зазначено в ч. 7 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Позовна заява підписана та подана до суду ОСОБА_3 , тоді як позивачем вказано ОСОБА_1 . При цьому до позовної заяви не додано доказів того, що ОСОБА_3 є представником позивача ОСОБА_1 .

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України заява повертається у випадку, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, заяву не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Згідно ч. 6 ст. 185 ЦПК України про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу. Ухвалу про повернення позовної заяви може бути оскаржено. Копія позовної заяви залишається в суді.

Враховуючи те, що позовна заява підписана особою, яка не має права її підписувати, вважаю, що її слід повернути особі, яка її подала.

Також у відповідності до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» слід повернути сплачену суму судового збору особі, яка його сплатила.

Керуючись ч.ч. 4, 5, 6 ст. 185, 260-261, 353-355 ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Олешанської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області, ОСОБА_2 про визначення права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, повернути особі, яка її подала.

Повернути ОСОБА_3 сплачений ним по квитанції до платіжної інструкції на переказ готівки № 0.0.3565805368.1 від 04.04.2024 року судовий збір в розмірі 1932 (одна тисяча дев`ятсот тридцять дві) гривні 34 копійок.

Роз`яснити особі, яка подала позовну заяву, що відповідно до ч. 7 ст. 185 ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Івано-Франківського Апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення, що є датою її ухвалення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СуддяУ. Ю. ЛУКОВКІНА

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118174718
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення права власності на житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами

Судовий реєстр по справі —353/352/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

ЛУКОВКІНА У. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні