Ухвала
від 05.04.2024 по справі 398/1296/24
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/1296/24

провадження №: 1-кс/398/504/24

УХВАЛА

Іменем України

"05" квітня 2024 р. м. Олександрія

Слідчий суддя Олександрійського міськрайонного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу Приватного акціонерного товариства «Кіровоградобленерго» на бездіяльність посадових осіб Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР,

ВСТАНОВИВ:

Представник ПрАТ «Кіровоградобленерго» звернувся зі скаргою на бездіяльність посадових осіб Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Скарга обґрунтована тим, що 03.03.2024 року на диспетчерський пункт Олександрійського району електричних мереж зателефонувала мешканка смт.Нова Прага Олександрійського району Кіровоградської області та повідомила про пошкодження опори по АДРЕСА_1 . Виїздом на місце представниками ПрАТ «Кіровоградобленерго» було встановлено, що невідомими особами пошкоджено електричну опору № 9, траверсу - 1 шт., ізолятори - 4 штуки, на ПЛ-04 кВ КТП-67 Л-1. Збитки, у зв`язку з вчиненням кримінальним правопорушенням складають 13870,73 грн. 07.03.2024 року Товариство звернулося до Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області з повідомленням про вчинення кримінального правопорушення № 110/05/63/71 від 07.03.2024 року за ознаками злочину, передбаченого ст. 194-1 КК України, просило внести відомості до ЄРДР та надати Товариству витяг з ЄРДР з інформацією щодо даного кримінального правопорушення; невідкладно відкрито кримінальне провадження по факту вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст.194-1 КК України. Проте, посадові особи Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області обмежилися внесенням відомостей лише до інформаційно-телекомунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України», чим не забезпечили Товариству гарантованого державою права обов`язку здійснювати повне й ефективне розслідування та ефективний засіб юридичного захисту в національному органі. Просить зобов`язати уповноважену особу Олександрійского РВП ГУНП в Кіровоградській області, не пізніше 24 годин після отримання ухвали слідчого судді, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення на підставі повідомлення ПрАТ «Кіровоградобленерго» №110/05/63 від 07.03.2024 року про вчинення кримінального правопорушення.

Представник ПрАТ «Кіровоградобленерго» в судове засідання не з`явився.

Представник Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області в судове засідання не з`явився, направив клопотання про розгляд скарги без участі представника відділу поліції.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги, дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 55 Конституції України, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Саме в запроваджені механізму реального захисту громадянами своїх прав у суді полягає здійснення функцій правової держави та її утвердження як такої.

Слідчим суддею встановлено, що 03.03.2024 року до чергової частини Олександрійського РВП ГУНП у Кіровоградській області надійшло повідомлення від диспетчера РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго» про те, що в смт. Нова Прага Олександрійського району, вул.Хлібодарна, 138 пошкоджена електрофора. Дане звернення було зареєстроване в інформаційно-телекомунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» (журнал ЄО) за № 4041 та розглянуто.

Представник Олександрійського РЕМ ПрАТ «Кіровоградобленерго» звернувся до Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області з повідомленням № 110/05/63 від 07.03.2024 року, яке зареєстроване відділом поліції 07.03.2024 року, про вчинення кримінального правопорушення за ознаками ст. 194-1 КК України. Заява мотивована тим, що 03.03.2024 року на диспетчерський пункт Олександрійського РЕМ зателефонувала мешканка смт.Нова Прага ОСОБА_3 та повідомила про пошкодження опори по АДРЕСА_1 . Виїздом на місце представниками ПрАТ «Кіровоградобленерго» було встановлено, що невідомими особами пошкоджено електричну опору № 9, траверсу - 1 шт., ізолятори - 4 шт., на ПЛ-0,4 кВ від КТП-67 Л-1. Загальна сума пошкодженого майна товариства (розмір збитків) становить 13870,73 грн.

Відповідно до ст.303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником.

Як вбачається з довідки про результати розгляду звернення від 11.03.2024 року подія щодо пошкодження опор та іншого майна була зареєстрована в інформаційно-комунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції» (журнал ЄО) 03.03.2024 року за №4041 та розглянуто відповідно до ЗУ «Про звернення громадян».

Відповідно до положень статті 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Відповідно до ч. 4 ст. 214 КПК України не допускається відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто інформація про правопорушення має без будь-яких застережень вноситися до ЄРДР (незалежно від того, чи така заява стосується особи відносно якої вона написана, чи в поданій заяві наводяться виключно власні міркування та припущення щодо вчинення, на їх думку, злочинів).

Кожен, чиї права та свободи викладені у «Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», порушуються, має право на ефективний засіб правового захисту у відповідному національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинено особами, що діяли як офіційні особи (Рекомендація Rec (2004) 6 Комітету Міністрів Державам-членам СЕ, прийнята Комітетом Міністрів 12.05.2004).

Стаття 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує існування у внутрішньому праві засобів, які надають можливість скористатися правами і свободами, закріпленими в Конвенції, незалежно від того, як вони подані в національній правовій системі. Це положення вимагає, щоб відповідний внутрішній орган вивчив зміст скарги, яка базується на Конвенції, та забезпечив необхідне виправлення порушеного права, що визначено у рішенні ЄСПЛ «Chahal v. the UK», n. 145.

Також слідчий суддя враховує правову позицію, висловлену Великою Палатою Верховного Суду у справі №456/544/18, в якій зазначено, якщо із звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до статті 284 КПК України.

Враховуючи викладене, слідчий суддя вважає, що скарга підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 214, 303-307, 309 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу Приватного акціонерного товариства «Кіровоградобленерго» на бездіяльність посадових осіб Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР - задовольнити.

Зобов`язати уповноважених посадових осіб Олександрійського РВП ГУНП в Кіровоградській області протягом 24 годин з моменту отримання ухвали слідчого судді внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення, викладені в повідомленні диспетчера Олександрійського району електричних мереж від 03.03.2024 року, яке було зареєстроване Олександрійським РВП ГУНП в Кіровоградській області від 03.03.2024 року за вхідним номером 4041 та в повідомленні Приватного акціонерного товариства «Кіровоградобленерго» від 07.03.2024 року за вихідним №110/05/63, зареєстрованого Олександрійським РВП ГУНП в Кіровоградській області 07.03.2024 року за вхідним №2508.

Копію ухвали направити представнику скаржника та Олександрійському РВП ГУНП в Кіровоградській області.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118174832
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до ЄРДР

Судовий реєстр по справі —398/1296/24

Ухвала від 05.04.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Голосеніна Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні