Ухвала
від 03.04.2024 по справі 646/4189/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/4189/23

№ провадження 1-кп/646/242/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.2024 м. Харків

Червонозаводський районний суд м. Харкова у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю: прокурора - ОСОБА_3 ,

представника потерпілого - ОСОБА_4 ,

захисника обвинуваченого - ОСОБА_5 ,

обвинуваченого - ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023221100001013 від 15.04.2023 за обвинуваченням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Червонозаводського районного суду м. Харкова знаходиться обвинувальний акт у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12023221100001013 від 15.04.2023 року за обвинуваченням ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 185 КК України.

До суду від захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 надійшло клопотання про витребування від держателя Єдиного реєстру досудових розслідувань - Офісу Генерального прокурора розширеного витягу у кримінальному провадженні №12023221100001013 від 15.04.2023.

Захисник обґрунтував своє клопотання тим, що витребування зазначених у клопотанні відомостей у вигляді документів зумовлене необхідністю з`ясуванню обставин щодо зміни у кримінальному провадженні прокурорів (групи прокурорів), визначення та зміни старшого групи прокурорів, слідчих (групи слідчих), правової кваліфікації (зміни правової кваліфікації), передачі матеріалів та відомостей іншому органу досудового розслідування або за місцем проведення досудового розслідування, зміни органу досудового розслідування, інформації про користувачів, які вчинили відповідні дії (внесли первісні відомості/внесли зміни), точної дати та точного часу вчинення (внесення) первісних відомостей та змін. Витребування інформації сприятиме встановленню обставин у кримінальному провадженні та перевірки фактів дотримання вимог кримінального процесуального законодавства при реалізації органом досудового розслідування своїх повноважень, оцінки доказів з точки зору належності, допустимості та достовірності, оскільки матеріали кримінального провадження мають в собі велику кількість розбіжностей щодо дати внесення відомостей до ЄРДР про спірне кримінальне правопорушення, інших дат і часу. Також, стороною захисту під час ознайомлення з матеріалами кримінального провадження було встановлено відсутність постанов груп прокурорів та слідчих в кримінальних провадженнях. Зокрема, із Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 01.08.2023 вбачається, що реєстрація даного кримінального провадження в Єдиному реєстрі досудових розслідувань відбулася 15.04.2023 о 12 год. 01 хв. 10 сек. У витязі зазначається про наявність постанови про визначення групи прокурорів у конкретному кримінальному провадженні від 15.04.2023, а матеріали провадження мають зазначену постанову, датовану 14.04.2023, тобто за день до внесення відповідних відомостей до ЄРДР. У зв`язку з вищевикладеним захисник просив витребувати вищезазначені документи з Офісу Генерального прокурора.

Прокурор та представник потерпілого заперечували щодо вищезазначеного клопотання сторони захисту про витребування розширеного витягу, вказуючи, що це є недоцільним, тому не має підстав для задоволення цього клопотання.

Обвинувачений ОСОБА_6 підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Вислухавши думку учасників судового засідання, дослідивши обвинувальний акт та додані до нього матеріали, оцінивши всі обставини у сукупності, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ч. 2 ст. 109 КПК України всі процесуальні рішення які були прийняті на досудовому розслідування мають зазначатися в реєстрі матеріалів досудового розслідування.

Завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура (ч. 1 ст. 2 КПК України).

Відповідно до частин 1, 2, 6 ст. 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Суд має зберігати об`єктивність та неупередженість, створювати необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Відповідно до ст. 93 КПК України збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Пунктом 5 ч. 1 ст. 3 КПК України встановлено, що досудовим розслідуванням є стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей до ЄРДР і закінчується закриттям кримінального провадження або направлення до суду обвинувального акту, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

У частині другій статті 214 КПК України, зокрема, передбачено, що досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до ЄРДР.

Згідно з Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого Наказом Генерального прокурора 30.06.2020 року № 298, Власником і розпорядником Реєстру є держава в особі Офісу Генерального прокурора.

Велика Палата Верховного Суду в Постанові від 26 березня 2019 року (справа № 807/1456/17, провадження № 11-1460апп18) зазначила, що діяльність уповноважених службових осіб правоохоронних органів щодо інформаційного наповнення ЄРДР полягає в офіційному фіксуванні здійснених у кримінальному провадженні процесуальних дій та прийнятих процесуальних рішень і є похідною від них.

Суд дійшов висновку, що витребування зазначеного у клопотанні документу зумовлене необхідністю встановлення істини по кримінальному провадженню, витребувана інформація має безпосереднє значення для розгляду справи, з метою перевірки фактів дотримання вимог КПК при реалізації своїх повноважень органом досудового розслідування та оцінки доказів з точки зору належності, допустимості і достовірності, а сторона захисту не має можливості отримати її самостійно, у зв`язку із чим клопотання захисника обвинуваченого - адвоката ОСОБА_5 про витребування розширеного витягу підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 93, 369-372 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_6 - адвоката ОСОБА_5 про витребування відомостей з Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Витребувати у Генеральної прокуратури України вичерпні дані з бази даних Держателя Єдиного реєстру досудових розслідувань, що містяться та/або мають відношення до кримінального провадження №12023221100001013 від 15.04.2023 у вигляді завірених у встановленому порядку роздруківок скріншотів (знімків екрану комп`ютера), а саме вкладок: «Основні відомості», «Кримінальні правопорушення», «Рух провадження», «Прикріпленні файли», у тому числі з підвкладками вкладки «Кримінальні правопорушення»: «Реєстрація», «Характеристика КП», «Правопорушники», «Потерпілі», «Збитки», «Наслідки», «Рух», «Файли», «Зміни»; та вкладки «Правопорушники»: «Особисті дані», «Відомості про особу», «Запобіжні заходи», «Рух», «Результат суду», «Зміни» з копіями документів, зазначених у вкладці «Прикріплено».

Копію ухвали суду направити на адресу Офісу Генерального прокурора (01011, с. Киїі, вул. Різницька, 13/15) для виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118175010
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України

Судовий реєстр по справі —646/4189/23

Ухвала від 03.04.2024

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 16.10.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 10.08.2023

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні