Ухвала
від 08.04.2024 по справі 451/106/24
РАДЕХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

судового засідання

08 квітня 2024 рокуСправа №451/106/24 Провадження № 2/451/134/24

Радехівський районний суд Львівської області

у складі головуючого судді Семенишин О.З.

секретаря судового засідання Федорук І.Б.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Радехові цивільну справу №451/106/24 за позовом органу опіки та піклування Радехівської міської ради Львівської області до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав,

установив:

25 січня 2024 року Радехівська міська рада Львівської області звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав.

У судове засідання, призначене на 8 квітня 2024 року сторони не зявилися.

Представником позивача до суду подано клопотання про розгляд справи у відсутності сторони позивача, позовні вимоги підтримують та просять їх задовольнити (а.с.39).

Від представника відповідача ОСОБА_2 до суду поступило клопотання про відкладення розгляду справи у зв"язку із зайнятістю в іншому процесі ( а. с. 57 - 58.)

Завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави. Суд та учасники судового процесу зобов`язані керуватися завданням цивільного судочинства, яке превалює над будь-якими іншими міркуваннями в судовому процесі. Основними засадами (принципами) цивільного судочинства є: верховенство права; повага до честі і гідності, рівність усіх учасників судового процесу перед законом та судом; гласність і відкритість судового процесу та його повне фіксування технічними засобами; змагальність сторін; диспозитивність; пропорційність; обов`язковість судового рішення; забезпечення права на апеляційний перегляд справи; забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення у випадках, встановлених законом; розумність строків розгляду справи судом; неприпустимість зловживання процесуальними правами; відшкодування судових витрат сторони, на користь якої ухвалене судове рішення (ст. 2 ЦПК України).

Частиною 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997, № 475/97-ВР «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Неодноразове відкладення судового засідання за клопотаннями сторони відповідача у справі призводить до затягування строків її розгляду і перебування у стані невизначеності учасників процесу.

Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 Конвенції (рішення ЄСПЛ від 27.04.2000 у справі Фрідлендер проти Франції, рішення ЄСПЛ від 08.11.2005 у справі Смірнова проти України).

Згідно ст.44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами.

Аналіз матеріалів справи №451/106/24 свідчить про зловживання відповідачем та його представником процесуальними правами, що, безумовно, суперечить завданню цивільного судочинства, таке зловживання проявляється, зокрема: систематичними клопотаннями про відкладення розгляду справи, при цьому що дата судового засідання була з ним погоджена, чого не заперечує представник у своєму клопотанні. .

Відповідно до норм ЦПК України, сторони зобов`язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин справи.

Суд повинен контролювати процесуальну поведінку осіб, які беруть участь у справі, так як на них поширюється порядок цивільного судочинства, а також обов`язок добросовісно здійснювати свої процесуальні права та виконувати процесуальні обов`язки. У прямі обов`язки осіб, що беруть участь у справі, входить дотримання процесуальної дисципліни протягом всього провадження у справі.

Таким чином, з метою спонукання відповідача та його представника до виконання встановлених правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства, суд попереджає Вас про можливі наслідки неявки у судове засідання згідно зі ст.223 ч.4 ЦПК України та роз`яснює, що у разі повторної неявки у судове засідання відповідача або його представника, справа буде розглянута на підставі доказів, які знаходяться в матеріалах справи.

Також суд акцентує увагу на тому, що відповідач та його представник не подали відзиву на позовну заяву та будь - яких доказів на спростування позовних вимог.

За змістом ст.ст.223 та 240 ЦПК України наявні підстави для відкладення судового засідання.

Керуючись ст.ст.212,258-260,353 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

судове засідання по розгляду справи за позовом органу опіки та піклування Радехівської міської ради Львівської області до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав відкласти на 22 квітня 2024 року о 10 годині 30 хвилин.

Про дату наступного судового засідання повідомити сторін, скерувавши копі. ухвали для відома.

Попередити відповідача та його представника, що у разі повторної неявки у судове засідання відповідача або його представника, справа буде розглянута на підставі доказів, які знаходяться в матеріалах справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://rh.lv.court.gov.ua/sud1317/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Семенишин О. З.

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118176208
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —451/106/24

Рішення від 09.05.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Радехівський районний суд Львівської області

Семенишин О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні