Ухвала
від 02.04.2024 по справі 674/412/24
ДУНАЄВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 674/412/24

Провадження № 2/674/294/24

УХВАЛА

про залучення до участі у справі третіх осіб

та відкладення підготовчого засідання

02 квітня 2024 року м.Дунаївці

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

в складі: судді Посунько Г.А.

секретаря Шельгоріної С.І.

з участю позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

розглянувши за правилами загального позовного провадження у підготовчому засіданні в залі суду м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Маківської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

06 березня 2024 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Маківської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 просить суд визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , посилаючись на те, що він пропустив цей процесуальний строк з поважної причини.

08 березня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання, учасникам справи встановлено строк для подання відзиву на позовну заяву, відповіді на відзив, заперечень та пояснень.

В підготовче засідання з`явились позивач ОСОБА_1 та представник позивача ОСОБА_2 .

В підготовче засідання представник відповідача Маківської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області не з`явився, про дату, час та місце проведення підготовчого засідання повідомлявся належним чином - відповідач не повідомив суду причин неявки їхнього представника, заяви про розгляд справи за відсутності їхнього представника не подавав, відзиву на позовну заяву не подавав, заяви про визнання позову не подавав.

В підготовчому засіданні встановлено, що після смерті ОСОБА_3 залишилось спадкове майно, до складу якого входить, зокрема, земельна ділянка площею 1,9097 га, розташована на території Маківської сільської територіальної громади Кам`янець-Подільського району Хмельницької області. За свого життя ОСОБА_3 зробила заповітне розпорядження, яким заповіла вказану земельну ділянку своїм синам ОСОБА_1 (позивачу) та ОСОБА_4 .

В межах шестимісячного строку після смерті ОСОБА_3 спадкоємці за заповітом ОСОБА_1 та ОСОБА_4 не подали нотаріусу заяви про прийняття спадщини.

При цьому суду не відомо причин, з яких спадкоємець за заповітом ОСОБА_4 не подав нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_3 .

Крім того, згідно ч.2 ст.1223 ЦК України у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу.

В підготовчому засіданні встановлено, що після смерті ОСОБА_3 у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, а саме: ОСОБА_1 (позивач), ОСОБА_4 (він же спадкоємець за заповітом) та ОСОБА_5 .

В межах шестимісячного строку після смерті ОСОБА_3 ніхто із спадкоємців за законом не подав нотаріусу заяви про прийняття спадщини.

При цьому суду не відомо причин, з яких спадкоємець за законом ОСОБА_5 не подав нотаріусу заяви про прийняття спадщини після смерті спадкодавця ОСОБА_3 .

Оте, рішення суду в даній цивільній справі може вплинути на права та обов`язки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , які є спадкоємцями після смерті ОСОБА_3 , але не являються учасниками справи.

Згідно ч.1 ст.53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно ч.3 ст.53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно ч.5 ст.53 ЦПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

На підставі викладеного суд вважає необхідним залучити до участі в даній цивільній справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Згідно ч.1 ст.198 ЦПК України п ідготовче засідання проводиться за правилами, встановленими главою 6 цього розділу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.2 ст.198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 223 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У зв`язку із залученням до участі у справі третіх осіб, суд вважає необхідним відкласти підготовче засідання та призначити дату нового засідання.

Керуючись ст.ст.53, 197, 198 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Залучити до участі в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Маківської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини

третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_4 ,

третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_5 .

Відкласти підготовче засідання в цивільній справі.

Призначити нове підготовче засідання на 14 травня 2024 року о 10.30 годин в приміщенні Дунаєвецького районного суду Хмельницької області (вул.Красінських,11 м.Дунаївці Кам`янець-Подільського району Хмельницької області).

В підготовче засідання викликати:

-позивача ОСОБА_1 - АДРЕСА_1 ,

-представника відповідача Маківської сільської ради Кам`янець-Подільського району Хмельницької області - вул.Воздвиженська,22 с.Маків Кам`янець-Подільського району Хмельницької області,

-третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, ОСОБА_4 - АДРЕСА_2 ,

-третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, ОСОБА_5 - АДРЕСА_3 .

Надіслати третім особам копію позовної заяви.

Роз`яснити третім особам, що вони мають право подати свої письмові пояснення щодо позову, відзиву, відповіді на відзив та заперечень до закінчення підготовчого провадження.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. Для цього учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: https://dv.km.court.gov.ua.

Копію ухвали надіслати всім учасникам справи.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя Посунько Г.А.

Дата ухвалення рішення02.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118176637
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —674/412/24

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Дунаєвецький районний суд Хмельницької області

Посунько Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні