Ухвала
від 08.04.2024 по справі 676/2352/24
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/2352/24

Номер провадження 2-о/676/161/24

УХВАЛА

08 квітня 2024 року м. Кам`янець-Подільський

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області Вдовичинський А.В., ознайомившись з матеріалами заяви ОСОБА_1 про призначення опікуна недієздатній особі, заінтересована особа: виконавчий комітет Кам`янець-Подільської міської ради Хмельницької області, особа, стосовно якої стосується питання ОСОБА_2 ,

встановив:

ОСОБА_1 04.04.2024 р. звернувся до суду із заявою в якій просить призначити його опікуном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який рішенням суду від 23.06.2020 р. було визнано недієздатним, рішенням суду від 03.11.2022 р. строк дії рішення від 23.06.2020 р. про визнання ОСОБА_2 недієздатним продовжено до 03.11.2024 р. В обгрунтування вимог заявник вказує, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка була призначена судом опікном ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Після її смерті саме він займається доглядом двоюрідного брата ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ст.300 ЦПК України передбачено правові підстави призначення особі опікуна одночасно із визнанням його недієздатним, звільнення опікуна від його повноважень, призначення іншого опікуна.

Ч 2 ст. 300 ЦПК України визначено, щосуд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном,у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікунаі призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

В разі вже існування рішення суду про визнання особи недієздатною та вирішення питання про заміну та призначення нового опікуна, з такою заявою до суду має право звернутися лише орган опіки та піклування або особи, вже призначені опікуном (ч. 2 ст. 300 ЦПК України).

Відповідно до ч.1 ст.75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця. Стаття 60 ЦК України передбачає, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування. При цьому вказане подання органу опіки та піклування повинне відповідати вимогам закону щодо його обґрунтованості та змісту, має бути подано в належній процесуальній формі згідно вимог ЦПК України. При внесенні подання орган опіки та піклування має якнайкраще врахувати інтереси особи, над якою встановлюється опіка.

Таким чином, чинне законодавство визначає вичерпне коло осіб, що можуть звертатися із заявою про заміну або призначення опікуна, а саме: орган опіки та піклування або особа, призначена опікуном. Особи, які виявили бажання стати опікунами чи які раніше були опікунами не входить до переліку тих, кому законом надано можливість звернутися до суду з такими вимогами.

Враховуючи викладене, заявник ОСОБА_1 не є особою, яка в порядку ч.2 ст.300 ЦПК України, має право на звернення до суду із заявою про призначення опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому заява підлягає поверненню заявнику.

Роз`яснити заявнику його право звернутися з відповідною заявою до органу опіки та піклування для ініціювання звернення останнього до суду із поданням про призначення опікуна над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 185, 296, 300, 353, 354 ЦПК України, -

постановив :

заяву ОСОБА_1 про призначення опікуна недієздатній особі, заінтересована особа: виконавчий комітет Кам`янець-Подільської міської ради Хмельницької області, особа, стосовно якої стосується питання ОСОБА_2 , - повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Кам`янець-Подільського

міськрайонного суду Вдовичинський А.В

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118176663
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуна недієздатній особі, заінтересована особа: виконавчий комітет Кам`янець-Подільської міської ради Хмельницької області, особа, стосовно якої стосується питання ОСОБА_2

Судовий реєстр по справі —676/2352/24

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Вдовичинський А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні