Рішення
від 01.04.2024 по справі 585/1062/24
РОМЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 585/1062/24

Номер провадження 2-о/585/65/24

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2024 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області у складі

головуючого судді - Євтюшенкової В.І.,

з участю секретаря судового засідання - Ковган О.В.,

Справа № 585/1062/24, провадження № 2-о/585/65/24

заявник: ОСОБА_1 ,

заінтересована особа: Талалаївська селищна рада Прилуцького району Чернігівської області,

розглянув в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні заяву про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Стислий виклад позицій учасників справи:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

В обгрунтування позову посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається із квартири АДРЕСА_1 , та земельної ділянки розміром 0,0844 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). У жовтні 2018 року після перенесеного матір`ю інсульту, вона забрала її до себе на постійне проживання в квартиру АДРЕСА_2 . Із зазначеного часу вони проживали однією сім`єю, мали спільні обов`язки, спільний побут, спільні гроші, з яких купували продукти харчування та інші необхідні речі. Окрім цього, її мати стала на облік в КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги міста Ромни» Роменської РМР, де перебувала на обслуговуванні та лікуванні у сімейного лікаря вказаного закладу. Таким чином її мати постійно проживала у належній їй квартирі до дня смерті, проте залишалася зареєстрованою в АДРЕСА_3 . Після смерті матері вона прийняла спадщину, вступивши в управління та володіння спадковим майном, перевезла до себе у квартиру належні їй меблі та особисті речі. При цьому вважала, що для прийняття спадщини достатньо факту спільного проживання разом з померлою на час її смерті, вступу у фактичне володіння та управління спадковим майном, розпорядження її особистими речами, тому до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини не зверталася. В даний час вона звернулася до нотаріуса з питання оформлення спадщини після смерті матері, проте приватним нотаріусом Прилуцького районного нотаріального округу Новак О. В. їй було роз`яснено, що нею було пропущено строк для прийняття спадщини. Також нею не надано документів, що підтверджують факт спільного проживання на час відкриття спадщини. Тому вона змушена звернутися до суду із даною заявою і просить встановити факт її постійного проживання за адресою: АДРЕСА_4 , разом з ОСОБА_2 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 на час відкриття спадщини після її смерті.

У судовому засіданні заявниця ОСОБА_1 підтримала заяву, посилаючись на викладені в ній обставини. Пояснила, що її мата ОСОБА_2 захворіла, і з жовтня 2018 року вона забрала її до себе на АДРЕСА_5 . Зареєстрована мати була в смт. Талалаївка. Перевезла також речі і меблі мами. В ІНФОРМАЦІЯ_1 мама померла.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

05 березня 2024 року постановлено ухвалу про прийняття заяви до розгляду та відкриття провадження у справі. Копію ухвали про відкриття провадження та призначення справи до судового розгляду надіслано учасникам справи (а.с.21,22).

Представник заінтересованої особи - Талалаївської селищної ради Прилуцького району Чернігівської області до суду не з`явився. Від представника селищної ради О. В`ялого надійшла заява про проведення розгляду справи без представника Талалаївської селищної ради. Проти заяви не заперечують (а.с.27).

Фактичні обставини, встановлені судом, та зміст спірних правовідносин.

Згідно свідоцтва про право власності на житло від 26 квітня 1994 року, виданого Талалаївською селищною радою народних депутатів, ОСОБА_2 на праві приватної власності належить квартира за адресою: АДРЕСА_3 (а.с.9).

Відповідно до Свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 19.03.2013 року ОСОБА_2 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,0844 га для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Адреса об`єкта: АДРЕСА_6 (а.с.10).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Ромни Сумської області (а.с.4).

Згідно свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданого росі йською мовою, 19 липня 1988 року « ОСОБА_3 » зареєстрував шлюб із « ОСОБА_4 ». Після укладення шлюбу присвоєні прізвища: чоловікові - « ОСОБА_5 », дружині « ОСОБА_5 » (російською мовою) (а.с.6).

Згідно свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_3 , виданого російською мовою, 06 жовтня 1992 року шлюб між « ОСОБА_3 » та « ОСОБА_6 » розірвано (а.с.8).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_4 , виданого російською мовою « ОСОБА_7 » народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 . Батьками вказані: « ОСОБА_8 , ОСОБА_4 » (а.с.5).

Згідно Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб щодо підтвердження дошлюбного прізвища № 00011287054 від 31 жовтня 2012 року ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , 25 листопада 1995 року зареєструвала шлюб із ОСОБА_9 . Прізвище до реєстрації шлюбу - « ОСОБА_10 », після реєстрації шлюбу - « ОСОБА_11 » (а.с.7).

Згідно виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого від 19.02.2024 року, виданої ОСОБА_1 , за адресою: АДРЕСА_7 , проживала її мати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 . Довідку про смерть отримала ОСОБА_1 (а.с.11).

Згідно Витягу зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 75888312 від 20.02.2024 року, спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , не заводилася (а.с.12).

Відповідно Витягу з Реєстру територіальної громади від 27.04.2023 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 (а.с.13).

Приватним нотаріусом Прилуцького районного нотаріального округу Новак О. В. надано роз`яснення ОСОБА_1 , згідно якого заявницею пропущено строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 . Також нею не надано документів, що підтверджують факт спільного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини (а.с.15).

Допитана у судовому засіданні свідок ОСОБА_12 пояснила, що проживає із заявницею в сусідніх під`їздах, підтримують дружні відносини. Мама заявниці проживала разом з нею з жовтня 2018 року, бо захворіла і не могла себе обслуговувати. ОСОБА_1 за нею доглядала. Проживала мама з ОСОБА_13 до смерті - у ІНФОРМАЦІЯ_1. До того вона проживала в смт. Талалаївка.

Свідок ОСОБА_14 пояснила, що ОСОБА_1 забрала маму з смт. Талалаївка у жовтні 2018 року, бо мама не могла себе обслуговувати. Померла вона у ІНФОРМАЦІЯ_1. Увесь цей час жінка проживала з позивачем.

З проаналізованих обставин, судом встановлено, що їм відповідають правовідносини щодо встановлення факту проживання спадкоємця разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

При розгляді даної заяви судом застосовані норми права:

Відповідно ст.4 ЦПК України та ст. 20 ЦК України кожна особа має право на звернення до суду з метою захисту своїх цивільних прав, свобод чи інтересів у разі їх порушення, невизнання або оспорювання.

На підставі ч. 1 ст.13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних або юридичних осіб в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч.2 ст.19 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного); 3) окремого провадження.

Частиною 2 ст. 315 ЦПК України визначено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення, що респондується з відповідною позицією Верховного Суду України, викладеною у п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», де вказано, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян, чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення, а встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно ч.3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

В п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 р. № 7 «Про судову практику у справах про спадкування» роз`яснено, що якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Згідно ст. 2 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» 11 грудня 2003 року, громадянам України гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом. Реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Статтею 76 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які фактичні дані на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін.

Стаття 89 ЦПК України встановлює, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч.1); жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності (ч. 2); суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів) (ч. 3).

Мотиви суду

З досліджених вище письмових матеріалів справи вбачається, що відсутність документів, що підтверджують факт постійного проживання заявниці зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, заважає ОСОБА_1 реалізувати свій законний інтерес, спрямований на оформлення спадщини.

На підставі досліджених документів та пояснень свідків, проаналізувавши докази в їх сукупності, суд вважає встановленою обставину, що ОСОБА_1 постійно проживала за адресою: АДРЕСА_4 , разом із спадкодавцем ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини після її смерті.

Встановлення даного факту створює заявниці умови для здійснення особистого майнового права - отримання спадщини.

Відповідно до ч.1 ст.259 ЦПК України суди ухвалюють рішення іменем України негайно після закінчення судового розгляду.

Судом також застосовані інші норми процесуального права, а саме: ст. ст. 5, 12, 13, 19, 76-81, 141, 259, 263-265, 268 ЦПК України.

Суд вирішив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Талалаївська селищна рада Прилуцького району Чернігівської області, про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, задовольнити у повному обсязі.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_5 , за адресою: АДРЕСА_4 , разом із ОСОБА_2 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини після її смерті.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або про прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце реєстрації та проживання: АДРЕСА_8 , РНОКПП НОМЕР_5 , паспорт № НОМЕР_6 .

Заінтересована особа: Талалаївська селищна рада Прилуцького району Чернігівської області, місцезнаходження: 17200, Чернігівська область, Прилуцький район, смт. Талалаївка, вул. Центральна, 3, код ЄДРПОУ 04412679.

Повне судове рішення складене 08 квітня 2024 року.

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ В. І. Євтюшенкова

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено09.04.2024
Номер документу118178604
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини

Судовий реєстр по справі —585/1062/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євтюшенкова В. І.

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євтюшенкова В. І.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Роменський міськрайонний суд Сумської області

Євтюшенкова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні